php. Tworzenie pliku 'tylko do odczytu'
Re: php. Tworzenie pliku 'tylko do odczytu'
Chcesz ustalic atrybut tylko do odczytu pewnie dlatego aby nie nadpisywały/zaspisywały sie dane- tak? Bo jezeli tak to mozna obejsc w kodze zapisywanie.
Tak, nie chce zeby zminiala sie tresc pliku. A gra sama mi dopisuje tam dane,a jak jest tylko do odczytu to nie dopisuje. A raczej trudniej jest zmienic cos w programie niz na stronie.
Wiesz tak analizuje ten kod i mi sie wydaje ze on dodaje jakies postacie do gry czy cos w tym stylu. Ale nie wiem dokładnie jaka rola jest tego pliku bo skoro nie chcesz aby cokolwiek sie zapisywało to mozesz usunąc wszystkie polecienia fwrite a co zatym idzie fopen i fclose
w dodatku jeszcze mi sie wydaje ze to nie jest cały kod.
w dodatku jeszcze mi sie wydaje ze to nie jest cały kod.
Tak to dodaje postac do gry. Gdizes pare postow wyzej dalem linka do calej tej mojej strony., bo ten skrypt odwoluje sie do innego pliku. A mi nie chodzi o to zeby skasowac fwrite tylko zeby ten plik wraz z zawartoscia ktora stworzy ten plik byl z prawami tylko do odczytu.
Bo wiesz przy otwieraniu pliku ustala sie tryb otwarca pliku zobacz:
fopen("nazwa_pliku","tryb");
fopen("nazwa_pliku","tryb");
w skrypcie tym nasz tryb "w" moze to zmienic na "r" ale do końca nie wiem czy to dla ciebie bedzie przydatne.tryb może być dowolny z poniższych:
'r' - Otwórz tylko do odczytu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku.
'r+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku.
'w' - Otwórz tylko do zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku i obcina plik (zeruje) do 0 długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
'w+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku i obcina plik (zeruje) do 0 długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
'a' - Otwórz tylko do zapisu; ustawia wskaźnik pliku na końcu pliku. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
'a+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na końcu pliku. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
z tego co zrozumialem, to nie chodzi o ochrone tych plikow przed zapisem przez skrypt tylko przez "program trzeci"...
nie rozumiem jedynie dlaczego nie dziala odwolanie do ATTRIB...
sprobuj zamiast zmiennej wpisac "na sztywno" jakis plik wraz ze sciezka (oczywiscie taki ktory istnieje) i zobacz czy zadziala...
mozesz jeszcze wywolac to polecenie z poziomu systemu (konsoli), zeby miec pewnosc, ze dziala...
nie rozumiem jedynie dlaczego nie dziala odwolanie do ATTRIB...
sprobuj zamiast zmiennej wpisac "na sztywno" jakis plik wraz ze sciezka (oczywiscie taki ktory istnieje) i zobacz czy zadziala...
mozesz jeszcze wywolac to polecenie z poziomu systemu (konsoli), zeby miec pewnosc, ze dziala...
@Nefro: Tez tego probowalem , wyskakuje cos takiego:
A jak wywolac to polecenie w konsoli ?
Moze zeby dzialalo to potrzeba jakies SP czy cos.
@paszczak: Chodzi mi dokladnie o to co ty zrozumiales. Tez sie zastanawiam czemu innym to dziala, tak przynajmniej pisza w manualu, a mi nie. "Na szytwno" tez nie dziala.Warning: fopen(D:\gierki\tibia\ots\data\konta\play\/aaaaa.xml) [function.fopen]: failed to open stream: No error in D:\gierki\Tibia\WebServ\httpd\strony\criaracc.txt on line 96
Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\gierki\Tibia\WebServ\httpd\strony\criaracc.txt on line 132
Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\gierki\Tibia\WebServ\httpd\strony\criaracc.txt on line 133
A jak wywolac to polecenie w konsoli ?
Moze zeby dzialalo to potrzeba jakies SP czy cos.
Wiesz rozumiem juz o co chodzi, dotychczasowe moje rady nie pomogą. Jak na razie nie mam pojecia jak rozwiązać twoj problem.
uruchom w systemie "wiersz polecenia" (powinno byc w akcesoriach)
i napisz tam :
oczywiscie wraz z pelna sciezka... i zobacz czy zmieni atrybuty na takie jakie chcesz...
i napisz tam :
Kod: Zaznacz cały
attrib +r nazwa_plikuRe: php. Tworzenie pliku 'tylko do odczytu'
Z wiersza polecen dziala.
Edit:
Widze, ze skonczyly sie wam pomysly. Sprobuje rozwiazac ten problem od drugiej strony,ale bede sie musial teraz c++ pouczyc. Dzieki wszystkim za pomoc.
Jak daje to do skrytpu to nie zmienia praw do pliku ale jesli zamias zmiennej dam sciezke do pliku jakiegos innego pliku ktory juz istnieje to wtedy dziala.system("attrib +r $account");
Edit:
Widze, ze skonczyly sie wam pomysly. Sprobuje rozwiazac ten problem od drugiej strony,ale bede sie musial teraz c++ pouczyc. Dzieki wszystkim za pomoc.