[pomoc] PHP w skrypcie JavaScript

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
bwo
Przelotem
Przelotem

[pomoc] PHP w skrypcie JavaScript

Post autor: bwo »

Można w środku skryptu Javascript dać skrypt PHP? Bo mam takie coś. funkcja napisana w PGP czytaj(); zczytuje mi z pliku kilka linijek. I teraz chce, żeby po kliknieciu na link, pod nim pojawiała mi się treść tych linijek. Czyli słowem, czy jest możliwośc przesyłu danych miedzy JavaScriptem i PHP?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [pomoc] PHP w skrypcie JavaScript

Post autor: viraptor »

Przesyłu danych pomiędzy? Raczej nie.
Ale generując kod javascript możesz wstawić do niego za pomocą php co tylko chcesz. Wykonując javascript możesz kogoś przenieść na strone z konkretnymi zmiennymi GET w linku.
yarpo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [pomoc] PHP w skrypcie JavaScript

Post autor: yarpo »

Jeśli chodzi ci o to, aby z pliku wczytać dane i podać je do skrytpu JS, to da się. Także da się przesyłać (np. za pomocą formularzy 'hidden') dane do skryptu PHP.

Przykład:
[php]
$plik = fopne("plik.txt","r");
$tresc = fread($plik, 100);

echo "<script type='text/javascript'>
document.write($tresc);
</script>";
[/php]

Powinno zadziałać. Można także tu zaprząść bazę danych i wszystko inne co chcesz - swoją drogą jest to bardzo ciekawe:-)

Powodzenia

PS. Nie sprawdzałem czy przykład działą, ale sądzę, że powinien [oczywiście jeśli w pliku coś jest i nie ma żadnaj literówki]
ODPOWIEDZ