[Dyskusja] Słaba popularność beztabelkowych layoutów
[Dyskusja] Słaba popularność beztabelkowych layoutów
Tak się zastanawiam dlaczego tak mało w polskim internecie layotów opartych na boxach.
Pomijam strony prywatne, ale ciężko mi znaleźć strony firm zawodowo projektujących www.
Macie jakieś adresy do podejrzenia?
Niestety odnoszę wrażenie, że tabele rządzą.
Tak przy okazji: może znacie jakiś CMS pracujący na boxach (choć w to akurat wątpię)?
Pomijam strony prywatne, ale ciężko mi znaleźć strony firm zawodowo projektujących www.
Macie jakieś adresy do podejrzenia?
Niestety odnoszę wrażenie, że tabele rządzą.
Tak przy okazji: może znacie jakiś CMS pracujący na boxach (choć w to akurat wątpię)?
Re: [dyskusja] layouty beztabelkowe (div + css)
Po prostu dużo jeszcze webmajstrów starej daty, którzy nie chcą zmienić przyzwyczajeń; dużo programów które automatycznie tną na tabelki; dużo nowych, którzy mają gdzieś w3c. Ale jest nadzieja - nadchodzimy MY 

A konkretnie to mambo miało troche czysto xhtml + css'owych szablonów do ściągnięcia.
Prawie każdy theme'owalny, do którego sam zrobisz skinarjan pisze: Tak przy okazji: może znacie jakiś CMS pracujący na boxach (choć w to akurat wątpię)?
A konkretnie to mambo miało troche czysto xhtml + css'owych szablonów do ściągnięcia.
Re: [Dyskusja] Słaba popularność beztabelkowych layoutów
Z góry chicałem uprzedzić, że jest to tylko moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.
IMHO taki stan rzeczy ma miejsce, gdyż nadal poprawny styl tworzenia stron www nie jest w naszym kraju znany. Ludzie wciąż nie wiedzą (lub gorzej: nie chcą wiedzieć) czym są standardy sieciowe lub dostępność stron. Część osób trudniących się w Polsce tworzeniem stron www myśli, że jeśli nauczyła się kiedyś HTML'a i może jakiś podstaw CSS to wie wszystko o webmasteringu, nie chce pogłębiać swojej wiedzy, nie chce uczyć się rzeczy nowych, iść naprzód, rozwijać się. Możliwe, że w głowach niektórych z tych osób tkwi przeświadczenie, że nie ważne to co w kodzie - ważny jest tylko i wyłącznie efekt końcowy, bez znaczenia w jaki sposób został osiągnięty. "Po co mam męczyć sie z div'ami skoro ten sam efekt wizualny mogę osiągnąć stosując w swoim kodzie 14 tabelek" - myślą zapewne (jeżeli wogóle wiedzą, że strony można tworzyć w oparciu nie tylko o ramkach i tabele). Są zapewne tacy, którzy nie tworzą stron dla użytkowników tylko "dla siebie" (i ewentualnie "dla klienta"). Nie obchodzi ich, że strona jest niepoprawie napisana, i że "rozpada się" pod wszystkimi przeglądarkami oprócz "jedynej słusznej" i na każdej innej rozdzielczości ekranu, oprócz tej, której oni sami używają. Oprócz tego nie obchodzi ich dostępność przekazu dla osób niepełnosprawnych.
Mimo wszystko można znaleźć w naszym kraju firmy, które znają i nie bagatelizują problemu standardów sieciowych i dostępności stron. Dobrym przykładem jest tu grupa Helldesign, której strona została nawet kiedyś zauważona przez twórców galerii cssvault.com.
IMHO taki stan rzeczy ma miejsce, gdyż nadal poprawny styl tworzenia stron www nie jest w naszym kraju znany. Ludzie wciąż nie wiedzą (lub gorzej: nie chcą wiedzieć) czym są standardy sieciowe lub dostępność stron. Część osób trudniących się w Polsce tworzeniem stron www myśli, że jeśli nauczyła się kiedyś HTML'a i może jakiś podstaw CSS to wie wszystko o webmasteringu, nie chce pogłębiać swojej wiedzy, nie chce uczyć się rzeczy nowych, iść naprzód, rozwijać się. Możliwe, że w głowach niektórych z tych osób tkwi przeświadczenie, że nie ważne to co w kodzie - ważny jest tylko i wyłącznie efekt końcowy, bez znaczenia w jaki sposób został osiągnięty. "Po co mam męczyć sie z div'ami skoro ten sam efekt wizualny mogę osiągnąć stosując w swoim kodzie 14 tabelek" - myślą zapewne (jeżeli wogóle wiedzą, że strony można tworzyć w oparciu nie tylko o ramkach i tabele). Są zapewne tacy, którzy nie tworzą stron dla użytkowników tylko "dla siebie" (i ewentualnie "dla klienta"). Nie obchodzi ich, że strona jest niepoprawie napisana, i że "rozpada się" pod wszystkimi przeglądarkami oprócz "jedynej słusznej" i na każdej innej rozdzielczości ekranu, oprócz tej, której oni sami używają. Oprócz tego nie obchodzi ich dostępność przekazu dla osób niepełnosprawnych.
Mimo wszystko można znaleźć w naszym kraju firmy, które znają i nie bagatelizują problemu standardów sieciowych i dostępności stron. Dobrym przykładem jest tu grupa Helldesign, której strona została nawet kiedyś zauważona przez twórców galerii cssvault.com.
Mój kumpel napisał CMSa opartego na div i css. Jego nick to Ranma_man, a CMSa chyba nie rozprowadzał jakoś, bo tworzył na własne potrzeby. Tu możecie go obejrzeć: http://www.gmclan.org
Niestety szukam i nie mogę znaleźć żadnego CMSa beztabelkowego. Mambo niestety ma "wbudowane" tabele i samo zrobienie szablonu od nowa nie pomoże. Kto nie wierzy nie sprawdzi co generuje <?php mosLoadModules ( 'left' ); ?>
Ci co robią templaty do mambo wiedzą, że to kod generujący główne menu. Niestety zbudowane z tabel.
Ponawiam prośbę: Dajcie znać jeżeli wiecie o jakimś CMSie beztabelkowym. Nie chodzi o gotową skórkę, ale o możliwość zrobienia własnej bez tabel.
Ci co robią templaty do mambo wiedzą, że to kod generujący główne menu. Niestety zbudowane z tabel.
Ponawiam prośbę: Dajcie znać jeżeli wiecie o jakimś CMSie beztabelkowym. Nie chodzi o gotową skórkę, ale o możliwość zrobienia własnej bez tabel.
-
rafcio8405
- Nowy

- Kontakt:
Chciałem powiedzieć, że niby standard tworzenia stron www oparty na div'ach nie jest wymysłem W3C.org tylko http://www.workingwith.me.uk/ więc używanie tabelek czy div'ów jest zgodne ze standardem. Po drugie tworzenie stron za pomocą tabel jest szybsze i prostrze w zrozumieniu
Sam chce przejść z tabelek na div ale widze różnice między przeglądarkami i ich interpretowaniem kodu. Jeśli macie jakieś linki dotyczące tworzenia stron www opartych na diva'ch to podajcie.
W dyscyplinach technicznych każde dostępne dostępne rozwiązanie ma określone i sprecyzowane zastosowanie. Tak sprawa tyczy się języków komputerowych, w tym języków znaczników, w tym języka (X)HTML. Każdy znacznik ma sprecyzowane zastosowanie - zakres, w którym powinien być wykorzystywany. Tabele służą tylko i wyłącznie do przekazywania danych tabelarycznych. Informacja na ten temat znajduje się w specyfikacji języka HTML (Appendix B: Performance, Implementation, and Design Notes: Notes on tables). Wykorzystanie tabel, jak i innych rozwiązań (elementów) do nieodpowiednich celów, kłóci się z zasadą semantyczności kodu i jest niezgodne ze Standardami Sieciowymi. Polecam Twojej uwadze prezentację pt. "Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania".
A co do adresów witryn dotyczących tworzenia semantycznych stron, były one podawane już wielokrotnie na forum, ale powtórzę jeden: "Floatutorial - Step by step CSS float tutorial".
A co do adresów witryn dotyczących tworzenia semantycznych stron, były one podawane już wielokrotnie na forum, ale powtórzę jeden: "Floatutorial - Step by step CSS float tutorial".
-
rafcio8405
- Nowy

- Kontakt:
Dzięki za linka bardzo się przyda 
osiolki.net
Witam,
Zgodnie z tematem zapraszam na strone http://osiolki.net. Wedlug mnie, chyba najlepsza strona zajmujaca sie zachowaniem norm w programowaniu.
Pozdrawiam
Zgodnie z tematem zapraszam na strone http://osiolki.net. Wedlug mnie, chyba najlepsza strona zajmujaca sie zachowaniem norm w programowaniu.
Pozdrawiam