Jaki program najlepszy do tworzenia grafy na WWW? A książka?
Jaki program najlepszy do tworzenia grafy na WWW? A książka?
Jestem zupełną newbie jeśli chodzi o tworzenie grafiki. O ile z językiem html miałam kontakt to w przypadku grafiki w zasadzie żadnego. Sprawa jest następująca. Zabieram się za tworzenie strony z kolegą i chciałam pouczyć się co nieco o tworzeniu grafiki. Ale nie chodzi mi o grafikę 3D, aż tak odważna nie jestem ;P Chcę tworzyć grafikę na strony WWW. I to mi wystarczy na dobry początek. Bannery, buttony, etc. Z kompem i różnymi programami mam obeznanie bo mam mojego piecucha już 10lat i zresztą jest to moje hobby. Dlatego myślę, że sobie poradzę. Pytanie tylko brzmi, który z programów Waszym zdaniem byłby najlepszy w tej materii? To po pierwsze, a po drugie to prosiłabym zarazem o pomoc w doborze odpowiedniej literatury do tworzenia grafy za pomocą tego programiku. Heliona książkii są całkiem przystępne, ale proszę o więcej szczegółów, może tytuł? Z góry dzięks za pomoc 
Re: Jaki program najlepszy do tworzenia grafy na WWW? A książka?
Co do programu ?? Adobe Photoshop !!
A co do lektury: sam szukam ;]
wszystko zalezy co ci sie podoba i od czego chcesz zaczac, osobiscie znam 3 nurty tworzenia stron sa to:
WEKTORY.....i tutaj Adobe Ilustrator (odradzam Drowa firmy Corel chociaz ostatni graphic siut sie wyrobił
), jest jeszcze FreeHand przybrane dziecko Macromedi ale to tez nie jest cudo. Do tego wszystkiego dopinam jeszcze Flasha który tez jest wektorowcem. (wektory maja to do siebie ze nie tracisz na jakosci powiekszajac ich rozmiary....bo wszystko jest generowane na math patternach)
3D tutaj jest tez kilka środowisk 3D MAX, CINEMA 4D, ja osobiscie polecam programów MAYA i VUE (vue to genialny program do tworzenia i projektowania przestrzeni i krajobrazu..duuzo lepszy niz BRYCE)...Light Wave
RASTRY tutaj króluje Photoshop Adobiego (linuksowcy preferuja Gimpa....uwazam ze nie jest zły tylko interfejs srodowiska mi nie odpowiada), mozna by jeszcze podpiac Fireworxa (tez Macromedii), tylko tego nie potrafie zdefiniowac bo troche tm rastrowych wektorów, filtrów ...ale tez ma duze mozliwosci.
w sumie sa to profesjonalne programy (masz tu np Adobiego http://www.t-p.com.pl/tpsite/Adobe/AdobeSklep.php )
jesli nie zamierzasz walczyc na zawodowym froncie, to radze poszukac jakiegos darmowego softu (na którym w brew pogłoskom) da sie porzadnie przygotowac praktycznie i teoretycznie, do przejscia wyżej.
aaaaa.... i jeszcze jedno nic bardzieł błednego niz myslenie ze jak sie juz ma Photoshopa (LEGALNEGO).....to juz sie cos umie.
co do lektóry: jak zaczynałem swoja prace i twórczosc to kupiłem nawet ksiazke i na tym sie skonczyło. poprostu mnie denerwuje jak jakis człowiek pisze jak zrobic prosta maskę i pisze o tym przez 50 stron:/
moja rada co do poszukiwania pomocy: przegladac serwisy www producentów softu (w ich interesie lesy organizowanie i prezentowanie mozliwosci programu), przegladanie serwisów webartowych i pokrewnych, dobre tutoriale.
to tyle ode mnie pozdrawiam
w sumie sa to profesjonalne programy (masz tu np Adobiego http://www.t-p.com.pl/tpsite/Adobe/AdobeSklep.php )
jesli nie zamierzasz walczyc na zawodowym froncie, to radze poszukac jakiegos darmowego softu (na którym w brew pogłoskom) da sie porzadnie przygotowac praktycznie i teoretycznie, do przejscia wyżej.
aaaaa.... i jeszcze jedno nic bardzieł błednego niz myslenie ze jak sie juz ma Photoshopa (LEGALNEGO).....to juz sie cos umie.
moja rada co do poszukiwania pomocy: przegladac serwisy www producentów softu (w ich interesie lesy organizowanie i prezentowanie mozliwosci programu), przegladanie serwisów webartowych i pokrewnych, dobre tutoriale.
to tyle ode mnie pozdrawiam
Oczywiście jeśli chodzi o grafike rastrową Photoshop nie ma sobie równych.. o ile zaakceptuje się jego cenę
Co nie znaczy, że np. Gimp czy Paintshop nie nadają się do projektowania grafiki www.
Jeśli chodzi o 3D niesamowitym narzędziem modelarskim jest Rhinoceros. Do reszty polecam program Carrara, prosty, tani a możliwości całkiem przyzwoite...
Co nie znaczy, że np. Gimp czy Paintshop nie nadają się do projektowania grafiki www.
Jeśli chodzi o 3D niesamowitym narzędziem modelarskim jest Rhinoceros. Do reszty polecam program Carrara, prosty, tani a możliwości całkiem przyzwoite...
Hmmm... chyba zdecyduję się na Photoshopa. A propos książek to faktycznie, ich autorzy potrafią omawiać na 10 różnych sposobów najprostsze rzeczy przy czym człowiek zanim dojdzie do sedna sprawy już się tą paplaniną znudzi ;P
Poważnie myślę o Photoshopie tymbardziej, że udało mi się znaleźć sporo tutoriali i mój brat coś mi brzdąkał, że ma jakiś kurs multimedialny do Photoshopa. Słyszeliście może o czymś takim?
Poważnie myślę o Photoshopie tymbardziej, że udało mi się znaleźć sporo tutoriali i mój brat coś mi brzdąkał, że ma jakiś kurs multimedialny do Photoshopa. Słyszeliście może o czymś takim?
do photoshopa jest mnóstwo tutoriali. multimedialne róznia sie tym od zwykłych ze masz film (luba animacje) i lektor krok po kroku omawia program oraz zawarte w nim narzedzia, pokazując jak je umiejetnie wykorzystac.
zawsze mozesz zadawac pytania na forum, wtedy napewno ktos ci pomoze
zawsze mozesz zadawac pytania na forum, wtedy napewno ktos ci pomoze
Dzięki, wsparcie na pewno się przyda
Jeszcze chciałam się spytać o coś bo zapomnę. Kolega mówił, że do zwyczajnego tworzenia grafiki można używać bardzo prostych programów (chyba konkretnie do bannerów czy coś?). Nazw nie pamiętam
Ale pomyślałam sobie, że może zanim zdecyduję się na Adobe'a mogłabym wypróbować jakiś jego mniejszych braci
Znacie jakieś takowe programiska?
dobry kolega nie jest złymagiamaja pisze: Kolega mówił, że do zwyczajnego tworzenia grafiki można używać bardzo prostych programów (chyba konkretnie do bannerów czy coś?).
Jeszcze pytanko bo kniga to się jednak jakaś drobna na dobry początek przyda.
Słyszałam, że "Korekcja i separacja" dobrze się zapowiada, ale jak to mój pierwszy kontakt to nie ma sensu, zresztą ponad setę kosztuje :/ . Mam tylko pytanie do ludzi, którzy zasmakowali troszkę książek. Bo ja będę mieć Photoshopa w języky polskim, a mnie raczej interesują książki przykładami haseł, podanych menu etc. po polsku. Bo inaczej to w niektórych przypadkach będę musiała siedzieć ze słownikiem :/
ZM: Udało mi się znaleźć książkę na Allegro "Photoshop 7 PL prosto-poglądowo-wnikliwie o grafice". Czy ktoś z niej korzystał i mógłby mi cokolwiek o niej powiedzieć? LINK --> http://allegro.pl/show_item.php?item=57638867
Słyszałam, że "Korekcja i separacja" dobrze się zapowiada, ale jak to mój pierwszy kontakt to nie ma sensu, zresztą ponad setę kosztuje :/ . Mam tylko pytanie do ludzi, którzy zasmakowali troszkę książek. Bo ja będę mieć Photoshopa w języky polskim, a mnie raczej interesują książki przykładami haseł, podanych menu etc. po polsku. Bo inaczej to w niektórych przypadkach będę musiała siedzieć ze słownikiem :/
ZM: Udało mi się znaleźć książkę na Allegro "Photoshop 7 PL prosto-poglądowo-wnikliwie o grafice". Czy ktoś z niej korzystał i mógłby mi cokolwiek o niej powiedzieć? LINK --> http://allegro.pl/show_item.php?item=57638867
ksiazki tego typu najlepiej kupic w zwykłej ksiegarni, bo wtedy widzisz co kupujesz. znajac swój stan wiedzy jestes w stanie (wtedy) okreslic czy ksiazka ci sie przyda.
jesli koniecznie chcesz kipic jaki podrecznik:
http://helion.pl/searchpar.cgi?nr=11306 ... hotoshop+7
..poszukaj po stronach wydawnictw.
pamietaj ze czytajac ksiazke, przyjmujesz tok myslowy autora, dlatego dobrze aby autorem był jakis znany grafik
......jesl bedziesz miec Photoshopa po polsku....i to orginalnego, to wiedz, ze cała pomoc (akurat w przypadku adobiego-dobrze zrobiona), jest popolsku, sa ta przykłady uzycia poszczególnych narzedzi itd...
a tak na marginesie (moim skramnym zdaniem), ksiazka do photoshopa pt "O grafice", powinna miec ze 7 tomów i kazdy po 600 stron przynajmniej, i nie kosztowac 7,50 zł
jesli koniecznie chcesz kipic jaki podrecznik:
http://helion.pl/searchpar.cgi?nr=11306 ... hotoshop+7
..poszukaj po stronach wydawnictw.
pamietaj ze czytajac ksiazke, przyjmujesz tok myslowy autora, dlatego dobrze aby autorem był jakis znany grafik
......jesl bedziesz miec Photoshopa po polsku....i to orginalnego, to wiedz, ze cała pomoc (akurat w przypadku adobiego-dobrze zrobiona), jest popolsku, sa ta przykłady uzycia poszczególnych narzedzi itd...
a tak na marginesie (moim skramnym zdaniem), ksiazka do photoshopa pt "O grafice", powinna miec ze 7 tomów i kazdy po 600 stron przynajmniej, i nie kosztowac 7,50 zł
-
Silverstorm
- Kontakt:
tylko adobe photoshop cs2 , illustrator cs2 i od macromedia (heh bylej macromedia) flash -jezeli to ma byc zywe 
i ja sie pod tym podpisze.Silverstorm pisze:tylko adobe photoshop cs2 , illustrator cs2 i od macromedia (heh bylej macromedia) flash -jezeli to ma byc zywe
Grafika 2d wektor / raster - Paint Shop Pro 9
Flash - Macromedia Flash MX 2004 i SwishMax (ewentualnie Swish 2.0, ale jest sporo uboższy)
Flash - Macromedia Flash MX 2004 i SwishMax (ewentualnie Swish 2.0, ale jest sporo uboższy)