Witam,
mam do zgryzienia twardy orzech.
Niedawno zrobiłem stronę, gdzie treść znajdowała się w tabeli. Nastąpiła jednak taka sytuacja, że kiedy tekstu było więcej, niż pozwalała na to wysokość tabeli, rozciągała się ona i w konsekwencji rozjeżdżała się cała strona. Nie miałem zamiaru robić strony z wyświetlaniem określonej ilości znaków (za mało skomplikowana strona, by tak się bawić) i postanowiłem zrobić tekst w ramce.
W tym momencie sytuacja skomplikowała się na tyle, że przestały w stosunku do mojej treści działać style. Dokładnie chodzi o to, że:
1. W Internet Explorer 6.o kolory linków są takie, jakie chcę, lecz nie działa atrybut decoration: none. Przez to linki sa podkreślone i nie wiem, jak usunąć podkreślenie;
2. W Operze linki również są podkreślone - mało tego - dodatkowo ich kolory, wyspecyfikowane przeze mnie w stylach, nie pojawiają się i na ich miejsce są tylko defaultowe;
Nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić - próbowałem już wszystkiego.
Proszę o pomoc!
Kod mojego pliku ze stylami:
BODY
{
font-family: Arial Narrow;
font-size:13px;
color: black;
scrollbar-face-color: #514128;
scrollbar-highlight-color: white;
scrollbar-shadow-color: #black;
scrollbar-3dlight-color: white;
scrollbar-arrow-color: #514128;
scrollbar-track-color: #F9F3DF;
scrollbar-darkshadow-color: #B57111;
overflow-x: hidden;
a { decoration: none };
a:link { color: gray };
a:visited { color: gray };
a:hover { color: black };
}
W każdym dokumencie ładowanym do ramki musiałem też zdefiniować linka do pliku ze stylami. Nie wiem, czy to prawidłowe rozwiązanie.
Dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie!
DanteTDH
Proszę o pomoc - CSS w ramkach.
Re: Proszę o pomoc - CSS w ramkach.
Kod: Zaznacz cały
a { decoration: none }; Kod: Zaznacz cały
a { text-decoration: none }; A co do rozjeżdżania się sstronki na tabalkach to mogłeś ustawić np stałą szerokość 795px i po kłopocie.
pzdr.
Niestety, ani zmiana na text-decoration nie pomogła, ani ustalenie na sztywno rozmiarów tabeli - kiedy wypełniam ją textem, to rozjeżdża się ona w dół, a z nią grafika w tle oraz po bokach (strona zrobiona jest na tabelach, grafika powycinana w ImageReady.
To jest bez sensu - style są zdefiniowane 100% w porządku, a jednak nie działają do końca dobrze
Pozdrawiam!
To jest bez sensu - style są zdefiniowane 100% w porządku, a jednak nie działają do końca dobrze
Pozdrawiam!
daj adres stronki to coś wymyślimy więcej.
ta ramka o ktorej mowisz to floating frame(iframe) ?
jak tak, to czy dolaczyles style do pliku ktory jest w ramce ?
wrzuc link, iframe nie sa najlepszym rozwiazaniem, zobaczymy co mozna z tym zrobic innego.
jak tak, to czy dolaczyles style do pliku ktory jest w ramce ?
wrzuc link, iframe nie sa najlepszym rozwiazaniem, zobaczymy co mozna z tym zrobic innego.
Na razie jest okej - okazało się, że mam literówkę w stylach. Na razie wygląda dobrze, ale lepiej sami oceńcie, ok?
http://www.oliwkah.za.pl.
Do tego pojawił mi się drugi problem - przekazywanie parametrów w php za pomocą operatora ?. Nie da się przesłać wartości ze strony do strony, tylko w środowisku jednej strony. Nie wiem, jakto opisać - sumie lepiej, jeśli sami zobaczycie, jak działa (dział lektury->Antyk).
Pozdrawiam serdecznie!
DanteTDH.[/url]
http://www.oliwkah.za.pl.
Do tego pojawił mi się drugi problem - przekazywanie parametrów w php za pomocą operatora ?. Nie da się przesłać wartości ze strony do strony, tylko w środowisku jednej strony. Nie wiem, jakto opisać - sumie lepiej, jeśli sami zobaczycie, jak działa (dział lektury->Antyk).
Pozdrawiam serdecznie!
DanteTDH.[/url]