download pdf-a

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
tompi

download pdf-a

Post autor: tompi »

Nie mogę sobie dać rady z następująca sprawą . Chciał bym by po kliknięciu na link , otworzyło się okno do zapisu na dysk pliku PDF , tak jak to ma miejsce gdy wstawiamy link na stronie do spakowanego pliku RAR-em . Niestety PDF jest otwierany w oknie przeglądarki jak tego uniknąć . Bardzo proszę o pomoc .
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: download pdf-a

Post autor: Mateusz Bogolubow »

hmm... tak naprawde nie powinienes sie nad tym glowic... kazdy kto chce zapisac sobie na dysku ten plik., wybiera z menu zapisz element docelowy jako... a kto chce to wciska link i czyta sobie "on-line"

PS zawsze ten plik mozesz spakowac rar'em :)
tompi

Niestety muszę to zrobić w ten sposób , a nie inny . Czyli po kliknieciu na link chce że by mi się otworzyło okno do pobrania pliku . Podobny problem jest z pobieranie plików w formacie
‘’HTML’’, „txt” , „JPG’’ ,i inne tego typu .
Asit
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Asit »

ano jest na to sposob.. dziala tylko pod IE

Kod: Zaznacz cały

<iframe src="test.pdf" name="ramka"></iframe>
<a href="#" onclick="ramka.document.execCommand('SaveAs')">zapisz jako...</a>
jak widzisz zeby moc skorzystac trzeba plik wsadzic do ramki plywajacej a dopiero potem owy zapisac.. w ten sposob mozna zapisac kazdy plik (obraz, strone czy co tam chcesz)
jest to jakis sposob jednak wedlug mnie gra nie warta jest swieczki i takiego zachodu ale zrobisz jak chcesz...
tompi

Sprawdziłem tą metodę w pewnym stopniu działa , faktycznie można zapisać plik na dysku , ale ma wadę . W ramce generowany jest kawałek podglądu pdf-a czy jpga , ja się staram zrobić tak by nic nie było widać na stronie . Ale wielkie dzięki za pomoc :)

P.S Myślałem czy nie można to zrobić jakoś w ustawieniach serwera , nadać jakieś uprawienia plikowi , ale na razie nic . Będę wdzięczny za każdy pomysł .
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

tompi pisze:Sprawdziłem tą metodę w pewnym stopniu działa , faktycznie można zapisać plik na dysku , ale ma wadę . W ramce generowany jest kawałek podglądu pdf-a czy jpga , ja się staram zrobić tak by nic nie było widać na stronie . Ale wielkie dzięki za pomoc :).
Z manuala php:

[php]<?php
// przesyłamy plik PDF
header("Content-type: application/pdf");

// ustawiamy jego nazwę na downloaded.pdf
header("Content-Disposition: attachment; filename=downloaded.pdf");

// treść znajduje się w pliku original.pdf
readfile('original.pdf');
?>[/php]
tompi

Dzięki wielkie „wk” jesteś wielki :) , działa Twoja metoda bardzo dobrze . Jeszcze raz dzięki , taka mała rzecz a cieszy .hihihi
ODPOWIEDZ