A Wy jak szybkie macie łącza? Są na forum modemowcy ?
Jakie macie łącze?
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Jakie macie łącze?
Teraz będzie o łączach do netu
Więc sam posiadam satelitarny dostęp na poziomie 70kbps. Płace 50zł, jako, że mieszkam w domu jednorodzinnym. Wszydtko byłoby fajnie, tylko, że jestem bardzo niezadowlony. Mam baaardzo częste kłopoty z netem, złożyłem juz wypowiedzienie, taką reklamację i wymieniam na 256kbps za 69 u konkurencji, na szczęscie juz sprawdzone przeze mnie. 
Re: Jakie macie łącze?
Ja mam stałe łącze 128kb/s podzielone na czterech, więc płacimy symboliczne sumy, a internet chodzi dobrze.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Ja mam UPC Chello 256kb/s płace 169zł wraz w TV i jestem zadowolony. Jedynym minusem tego łącza jest to, że miesięcznie nie mogę ściągnąć więcej niż 15GB. Ale i tak wyrabiam się w tym limicie. 
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Oczywiście stałka(siec kablowa) - 256 Kb/s tylko na jednego ale są przerwy w dostarczaniu sygnału
. Płace niewiele bo 53zł na m-c.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2003 1:56 pm przez Krzysztof Aszkiełowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale taka prędkość nic nie daje, jeśli serwer ma ograniczenia. Ja mam 128 kb/s a zawsze maksymalnie ściągam z prędkością 10-15 kb/s. Czemu tak jest?
I chciałem jeszcze dodać, że mój znajomy ma łącze 2 mb/s, więc jeśli chcę coś ściągnąć to proszę o to jego. Kiedyś ja ściągałem ten sam plik co on. Mnie to zajęło 7 godzin, a jemu 5 sekund...
I chciałem jeszcze dodać, że mój znajomy ma łącze 2 mb/s, więc jeśli chcę coś ściągnąć to proszę o to jego. Kiedyś ja ściągałem ten sam plik co on. Mnie to zajęło 7 godzin, a jemu 5 sekund...
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Przeciez masz łacze na 4 to czemu sie dziwisz?KaRoL pisze:Ja mam stałe łącze 128kb/s podzielone na czterech, więc płacimy symboliczne sumy, a internet chodzi dobrze.
Ale nawet jak jest tylko jedna osoba w sieci. Nie mamy osobnych portów dla każdego, więc jak ktoś nie siedzi, to powinno być więcej dla innych.
A dzieląc 120 : 4 wychodzi 30, więc każdy powinien mieć 30kb/s!
A dzieląc 120 : 4 wychodzi 30, więc każdy powinien mieć 30kb/s!
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Mimo, że twój obsługodawca oferuje np. 256kb/s to łącze może wyciągnąć np. tak jak moje do 64kb/s dlatego tak jest. Pomyśl ile byś ściągał plik z łącza np. gry-online oni z tego co pamiętam mają 250mb/s 
Bo to jest poważny portal z własnymi serwerami.Baal pisze:gry-online oni z tego co pamiętam mają 250mb/s![]()
Ale to co powiedziałem o znajomym z 2mb/s to się rzadko zdarza, przyznacie. Gość mieszka w bloku i jest sam w sieci. Ma 2 mb/s...
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Faktycznie rzadko się takie coś zdarza. na Gry-Online te 250mb/s to jest teoria bo oni dają darmowe hostingi na klubowiczów co schodzi czasem
Ale ogólnie szybkie serwery mają. To wszystko zależy od naszego obsługodawcy.
A jak to jest z założeniem własnego serwera w domu? Jak to z prędkością i w ogóle rejestracją do sieci?
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Serwer w domu to wydatek dość duży. Otóż Dysk SCSI to już sam w sobie jest drogi, ale łącze. Pamiętaj, że każdy obsługodawca podaje np. 256kb/s ale to jest transfer przychodzący musisz się dowiedzieć jaki transfer wychodzący (od Ciebie) ma twoje łącze. Mimo, że powiedzą 128kb/s to i tak średnio użytkownik będzie miał po 10kb/s. Najlepszych chyba rozwiązaniem byłoby w TP zamówić sobie ISDN o przepustowości łącza 30mb/s. Wtedy twoja strona działa szybko i bądź pewien, że nigdy nikt nie powie Ci że wolno mu się wgrywa. Jednak łącze takie 30mb/s kosztuje swoje. Jest to około 18.000zł. Pamiętaj, że z takim łączem możesz otworzyć hosting płatny - będziesz miał pokrycie kosztów jakie wkładasz w łącze.
Tez mam lacze Chello ale transfery sa: 512 kb/s wchodzace i 128kb/s wychodzace. Co w przeliczeniu na KB/s daje ok 50 KB/s i 12KB/s.Bartosz Olszewski pisze:Mimo, że twój obsługodawca oferuje np. 256kb/s to łącze może wyciągnąć np. tak jak moje do 64kb/s dlatego tak jest.(...)
18.000 zł 
Nie jestem milionerem!
Nie jestem milionerem!
stalka 2 megabity ... u mnie sie kuzy, nie wykozystuje nawet 10% przepustowosci.