[HTML/CSS] Link do zmiany tylko części strony

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
Zablokowany
romanoszczak

[HTML/CSS] Link do zmiany tylko części strony

Post autor: romanoszczak »

witam mam taki problem...robie stronke wykorzystuje css`a...
na gorze stronki ma byc baner, po lewej stronie bedzie menu..i teraz sedno sprawy...nie wiem jak zrobic zeby po nacisnieciu linka w menu zmieniala sie tylko srodkowa czesc strony....obrazek szablonu przedstawiam pod tym linkiem...dziekuje za pomoc.

http://img213.imageshack.us/img213/1654/help7la.jpg

1. Używaj treściwych, precyzyjnych tematów w nagłówkach [zmienione]
2. Nie oznaczaj pytań jako "pilne", nawet jeśli Ci się spieszy [zmienione]
phpIker
Nowy
Nowy

Re: [HTML/CSS] Link do zmiany tylko części strony

Post autor: phpIker »

Najpier to się naucz HTML - http://www.kurshtml.boo.pl/
romanoszczak

HTML`a to ja umiem i wiem jak sie korzysta z odsylaczy...ale nie umiem sobie poradzic z tym...moglbys mi pomoc bo zalezy mi na czasie i to bardzo
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

No właśnie widać, że nie za bardzo, bo wiedziałbyś, że w samym htmlu nie można zmienić tylko części strony.
Możesz albo całą stronę przekopiować i zmienić środek, albo podzielić to na skrypty np. php.
romanoszczak

jak nie mozna??? juz sobie poradzilem...zastosowalem ramki i znacznik FRAMESET
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Siwy_PO »

Strasznie to rozsądne :d
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Pomijałem przypadki głupie (frameset - poczytaj np. exactly-why-are-frames-bad) i elementy, których nie będziesz chciał zastosować (ajax).
Dokładna odpowiedź brzmi - można, ale framesetów nie podaje z któregoś z 2 powodów:
- sam wiesz, że nie należy ich stosować
- nie wiesz, że nie należy ich stosować, więc nie będę ci ich podawał, żebyś tego nie zrobił
Już jasne?
romanoszczak

wow no wielkie dzieki...szukalem tutaj pomocy a widze ze siedza tylko same cwaniaczki ktore pozjadaly wszystkie rozumy...fajnie nadal nikt nic mi nie pomogl..
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Siwy_PO »

viraptor pisze: Możesz albo całą stronę przekopiować i zmienić środek, albo podzielić to na skrypty np. php.
Ktoś pomógł tylko czytać trzeba uważnie
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

romanoszczak pisze:wow no wielkie dzieki...szukalem tutaj pomocy a widze ze siedza tylko same cwaniaczki ktore pozjadaly wszystkie rozumy...fajnie nadal nikt nic mi nie pomogl..
Zostałeś potraktowny w taki, a nie inny sposób, bowiem opisałeś problem, którego najprostsze i najbardziej prymitywne rozwiązanie, polegające na zastosowaniu ramek, do którego doszedłeś już po założeniu topicu, jest omawiane w każdym dobrym kursie HTML'a dla początkujących. Wystarczyło wykazać trochę chęci w samodzilnym dojściu do odpowiedzi.

Jeśli chodzi o inne, lepsze metody rozwiązania tego problemu, to na nie ukierunkował Cię viraptor. Potem wystarczyło tylko przeszukać sieć lub forum. Temat ten ostatnio przewijał się tu kilkakrotnie np. w topicu "[HTML] Czym zastapic ramki?". Idę o zakład, że tego nie uczyniłeś.

Oburzanie się na ludzi, którzy dobrowolnie spędzają swój prywatny czas, pomagając Tobie (i innym) w dojściu do najlepszego rozwiązania problemu, jest w mojej ocenie zachowaniem co najmniej nieodpowiednim.

Temat został wyczerpany, więc topic zamykam.
Zablokowany