[Pytanie] Automatycznie średni rozmiar czcionki w IE

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
maszmyt

[Pytanie] Automatycznie średni rozmiar czcionki w IE

Post autor: maszmyt »

Witam:)
Mam następujące pytanie:
Jak zrobić, żeby Iexplorer otwierał moją stronę w "średnim ustawieniu tekstu".
Może to trochę niejasne - strona działa poprawnie jak się ustawi w IEx widok/rozmiar tekstu/średnia. Każda inna rozwala mi układ. Jak zapisać, żeby przeglądarka automatycznie przestawiała się na "średnia"?
Z góry dzięki za pomoc
M.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [Pytanie] Automatycznie średni rozmiar czcionki w IE

Post autor: viraptor »

Próbujesz obejść problem zamiast go rozwiązać. Odpowiedź brzmi - zaprojektuj stronę tak, żeby wyświetlała się dobrze na poziomie średnim i przynajmniej 1-2 w góre i w dół.

Jeśli ktoś chce powiększyć tekst na twojej stronie, bo chce odczytać szybko jakiś fragment, to nie należy mu tego utrudniać.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

viraptor ma w pełni rację. Uniemożliwianie użytkownikowi zmiany rozmiaru czcionki jest niezgodne z zasadami dostępności. Dodać mogę tylko link do rodziału e-book'a "W głąb dostępności - Dzień 26: Używanie względnych rozmiarów czcionek".
maszmyt

Nie o to chodzi. Cała strona jest czytelna i nikt nie ma problemu z odczytaniem. Chodzi o to, że całość ma się zmieścić na konkretnym tle. A jak się nie mieści to mi rozwala tabelkę.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Żaden twórca nie jest w stanie określić, czy czionka na jego stronie ma odpowiednią wielkość, taką aby wszyscy użytkownikcy mogli ją bez problemu rozczytać, bowiem nie wie z jakimi problemami zdrowotnymi mogą się oni borykać. Po raz kolejny: uniemożliwanie użytkownikowi zmiany rozmiaru czcionki jest działaniem wbrew zasadom dostępności, co zaś jest niezgodne ze standardami sieciowymi.

BTW, jestem ciekaw, czy zajrzałeś pod adres, który Ci podałem. Gdybyś uważnie przeczytał zawarte tam informacje dowiedziałbyś się szczegółowo dlaczego działanie o którym piszesz jest działaniem błędnym, a może też znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie...
maszmyt

Oczywiście, że czytałem. Ale bez konkretnego przykładu z mojej strony to trochę jest bez sensu. Proponuję zajrzeć pod adres http://www.cantate-domino.waw.pl i wszystko będzie jasne. Przecież dla głupiego napisu który jest tylko detalem nie bedę zmieniał całej strony, tym bardziej, że nie znam sesnsownego sposobu przerobienia tego układu tak, żeby wszystko wyświetlało się właściwie... Deska ma być cienka bo tak mi się podoba, a jak będzie napis większy to się na desce nie zmieści. tak więc ponawiam pytanie. Jest jakiś sposób czy nie? :roll:
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

1. Zobacz jak to wygląda w mozillowatych - wielka kaszana.
2. Chodzi o copyright'y? Możesz je albo wyjąć z ramki, albo ustawić w stylach stały rozmiar w pt i nie będą skalowane.
3. Nie radzę używać "Microsoft FrontPage 5.0" do edycji strony... Za dużo błędów generuje:
CURSOR: url(batt.cur); - nie działa
"Monotype Corsiva" - nie posiadam
itd. itd.
http://www.w3.org/TR/CSS21/fonts.html polecam
maszmyt

Całość była pisana z myślą o IEx, ale po kolei. Fonty Monotype Corsiva zostały zakodowane za pomocą Microsoft WEFT i powinny być wyświetlane z serwera, działa to 100% w IE, nie testowałem na mozillowatych. To samo z kursorem. Jeżeli nie działa na mozillowatych to czy istnieje skrypt na kursor działający na wszystkich przeglądarkach? Powoli ręce mi opadają;) A co sądzisz o następującym rozwiązaniu - rozmiary ramek przestawić z % na konkretny rozmiar a wszystkie czcionki na pt. Pomoże? Czystej czcionki Monotype Corsiva nie chciałem zamieszczać bo ludzie nie lubią jak im się coś proponuje do instalowania;)
maszmyt

ok, już wiem czego potrzebuję. Na przykładzie wp.pl zorientowałem się, że sprawę załatwią style. Zastanawiam się tylko czy lepiej zapisać je w kodzie czy w oddzielnym pliku.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

maszmyt pisze:Całość była pisana z myślą o IEx
I ty się przejmujesz zmianą rozmiaru tekstu? Rozmiar zmienia na stałe na inny pewnie jakieś 0,1% użytkowników IE, natomiast >10% ludzi nie używa IE. Chyba powinieneś troche zmienić priorytety - rozmiar tekstu zawsze można przywrócić do standardowego - przeglądarke nie.
maszmyt pisze:ale po kolei. Fonty Monotype Corsiva zostały zakodowane za pomocą Microsoft WEFT i powinny być wyświetlane z serwera, działa to 100% w IE, nie testowałem na mozillowatych.
Nie działa - to jest niestandardowe roszerzenie IE i tylko tam działa.
maszmyt pisze:To samo z kursorem. Jeżeli nie działa na mozillowatych to czy istnieje skrypt na kursor działający na wszystkich przeglądarkach? Powoli ręce mi opadają;) A co sądzisz o następującym rozwiązaniu - rozmiary ramek przestawić z % na konkretny rozmiar a wszystkie czcionki na pt. Pomoże? Czystej czcionki Monotype Corsiva nie chciałem zamieszczać bo ludzie nie lubią jak im się coś proponuje do instalowania;)
No właśnie to pisałem wyżej - sam lay robisz dowolnie. Ten fragment (copyright) ustawiasz w pt. Style obojętne gdzie umieścisz, ale z osobnego pliku załadują się tylko raz dla całej strony.
maszmyt

poradziłem sobie z wielkością fontów wrzucając style do nagłówka i przed odpowiednimi akapitami, przy zmianie rozmiaru tekstu wielkość pozostaje;) efekt jest taki jakiego szukałem, układ się nie rozwala. Ale jeszcze przetestuję zanim wrzucę na serwer. Jeśli kursor zmienia się tylko w IE to taki skrypt jest do d... Czy ktoś zna skrypt na kursor do wszystkich przeglądarek? I wreszcie ostatnia sprawa. Chcę mieć taką czcionkę. Zastosowałem się do wszelkich porad na tym forum i wszyscy podają ten sposób za TEN WŁASCIWY i ostateczny. Skoro to nie odpala na innych przeglądarkach to jak to zrobić? Jestem estetą i chcę konkretnie tą czcionkę. Wiem, że nie ma rzeczy niemożliwych, czasem trzeba tylko dłużej poszukać lub postawić właściwe pytania;)
dzięki za odpowiedzi
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Możesz najwyżej podać w css'ie tą czcionkę jako pierwszą, a potem podobne, ale bardziej standardowe - na końcu ogólną rodzinę - serif, czy jaką tam chcesz. Internet idzie w stronę dostępności teraz, a z dala od takich fajerwerków jak zmiana kursora...

Kursor można jednak zmienić: http://www.w3.org/TR/CSS21/ui.html#cursor-props
nie wiem w czym tkwi błąd - może musisz go przypisać do wszystkich obiektów? (strzelam)
* { cursor: ... }
ODPOWIEDZ