[HTML/CSS]Tło komorek tabeli
[HTML/CSS]Tło komorek tabeli
mam problem z tlem komorek tabeli. w css mam background-image:url(***), ale na stronie nie wyswietla mi tego tla, a cala reszta z tego css'a jest ok. o co chodzi ? dlaczego to nie dziala ? prosze o pomoc !
Re: [HTML/CSS]Tło komorek tabeli
Powodow moze byc kilka.
1. Byc moze nie dales na stronie odwolania do pliku ze stylami: <link href="sciezkaDOplikuZEstylami" type="text/css" rel="stylesheet" />, i tym sposobem nie czyta tla.
2. Moze nie dales komorce odwolania do np klasy? Pokaz fragment kodu z komorka i fragment stylu gdzie masz tlo.
1. Byc moze nie dales na stronie odwolania do pliku ze stylami: <link href="sciezkaDOplikuZEstylami" type="text/css" rel="stylesheet" />, i tym sposobem nie czyta tla.
2. Moze nie dales komorce odwolania do np klasy? Pokaz fragment kodu z komorka i fragment stylu gdzie masz tlo.
Kod: Zaznacz cały
<table>
<tr>
<td class="aaa"><a href="xxx">12345</a></td>
<td class="bbb"><a href="yyy">qwerty</a></td>
</tr>
</table>css:
Kod: Zaznacz cały
.aaa {
font-size:10px;
font-weight:bold;
background-image:url(img/1.jpg);
background-repeat: no-repeat;
text-transform:uppercase;
width:110px;
height:40px;
text-align:center;
vertical-align:middle;
}
.bbb {
width:110px;
height:40px;
font-size:10px;
font-weight:bold;
text-transform:uppercase;
background-image:url(img/2.jpg);
background-repeat: no-repeat;
text-align:center;
vertical-align:middle;
}
No ja tam nie widze bledow, sciezki mozesz w cudzyslow dac ale to raczej nie powinno miec znaczenia. Sprawdz czy faktycznie te pliki graficzne masz tam gdzie zapisales, moze po prostu pomyliles sciezki.
a czy rozmiary obrazka graja tu jakas role ?
Nie. Jedyne co to mozesz ustalic czy obrazek w tle ma sie powtarzac czy nie. Ty ustawiles ze nie wiec zostanie on wyswietlony w lewym gornym rogu komorki ktorej nadales tlo obrazkowe