[Problem] Validator: błąd przy użyciu & w adresie

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[Problem] Validator: błąd przy użyciu & w adresie

Post autor: slaveman »

Witam bo dłuszych konwersacjach z wami bostanowiłem przyłozyć większą wagę to poprawnści kodu no i nie stety pojawiły się problemy waldiator wyzyca mi takie błędy http://validator.w3.org/check?uri=www.p ... Fid%3Dkurs jak mam je naprawić?

1. Swoim topicom nadawaj treściwe, precyzyjne i sensowne tytuły - temat " [linki PHP]co zrobić aby naprawić te blędy w kodzie" w żadnym stopniu nie precyzuje o czym właściwie jest dany topic [poprawione]
2. W temacie, korzystając z tagów, określaj charakter topicu [poprawione]
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [Problem] Validator: błąd przy użyciu & w adresie

Post autor: viraptor »

W htmlu znak & rozpoczyna sekwencję specjalną.
Samo "&" do wyświetlenia uzyskujesz przez "&"

Pod pierwszym błędem masz to bardzo ładnie wyjaśnione...
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

czyli nie da sie tego poprawić?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Samo "&" uzyskujesz przez "&".
Czy to jest jakieś niezrozumiałe?

Masz link "...bla&bla=bla...", więc zmieniasz na "...bla&bla=bla...".
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

ok spró]buje (coś nie wyszło).
Wielkie dzięki za twoja rade nareszcie osiągnełem to o czym zawsze marzyłem mam stronke która nie ma ani jednego błędu kto nie wierzy niech sprawdzi www.paula.xxlteam.net nawet nie wiecie jak sie ciesze
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

slaveman pisze:nareszcie osiągnełem to o czym zawsze marzyłem mam stronke która nie ma ani jednego błędu kto nie wierzy niech sprawdzi www.paula.xxlteam.net nawet nie wiecie jak sie ciesze
Niestety, ale muszę trochę ostudzić Twoją euforię, wyjaśniając kilka kwestii. Przede wszystkim nie możesz mówić, że Twoja strona nie ma ani jednego błędu, gdyż po prostu jest to nieprawda. To, że w składni kodu validator nie wykazuje żadnych omyłek nie oznacza, że pod względem technicznym poziomu implementacji projektu Twoja strona prezentuje się poprawnie. Przede wszystkim kod nie jest semantyczny. Brakuje odpowiedniej hierarchizacji i właściwego użycia poszczególny elementów. Strona oparta jest o tabele, które służą do przekazywania danych tabelarycznych co stanowi duży błąd ("Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania"). Poza tym szczątkowe wykorzystanie CSS świadczy o niepełnym oddzieleniu warstw. Inna sprawa, że HTML 4.01 Transitional jest stosunkowo starym standardem i nie powinien być już wykorzystywany przy tworzeniu nowych stron. Jako ciekawostkę można dodać, że Twoja strona nie jest zgodna z wersją HTML 4.01 Strict o XHTML nie wspominając. Jeszcze wiele pracy czeka Cię zanim Twoja strona dorośnie do miana naprawdę poprawnej.
Soul
Nowy
Nowy

Post autor: Soul »

przejscie z tabel do pozycjonowanych wycinkow i z html do xhtml zajmuje gora dwa dni przysiedzenia z tematem... 8)
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

no to żes mnie teraz zmartwił a już sie tak cieszyłem że po waszych krytykach posunełem sie o krok do przody w dobrym kierunku a tu kazuje się ze zamiast o krok do przodu przesunełem się o 10 do tyłu
Ale sumując twoja wypowiedz zamias tabel divy tylko zabardzo nie moge skumać jak difami moge zbudowac taka siatke jak na tabelachn weżmy an prosty przykład obecną stronke nad którą pracuje jak zamienić w niej wszystkie dabele na dify może mi ktoś odpowiedziec na to pytanie ??
Soul
Nowy
Nowy

Post autor: Soul »

stary mlody sam nie wiem... mlody ale stary za duzo prowadzenia Ciebie za raczke
powinienes nauczyc sie efektywnie korzystac z wyszukiwarki pt. google

ciagle mnie nerwi ze na forum widze prawie maksymalnie totalnych laikow ktorzy chcieliby zeby pokazywac im ciagle co i jak...
...wiecej samodzielnej pracy proponuje i poszukiwan
nie odbieraj tego personalnie nie jestem mega mastahem... ale staram sie dojsc do czegos nie zabierajac czasu innym problemami ktore sa X razy opisane i porozrzucane w necie

link 4U i tyle ode mnie

http://www.thenoodleincident.com/tutori ... boxes.html
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Przede wszystkim muszę Cię sprostować, jako że stwierdzenie "sumując twoja wypowiedz zamias tabel divy" jest zbyt daleko posuniętą, złą nadinterpretacją moich słów. W swojej wypowiedzi wogóle nie wspomniałem o tworzeniu układu opartego o div'y, w szczególności jako sposobu lepszego od układu na tabelach. Wiedz, że oba sposoby w prawie równym stopniu są niepoprawne. Wspominałem tylko o pisaniu kodu w oparciu o zasady semantyki, które to, bez wątpienia są najlepszym sposobem tworzenia strony WWW.

Zakładając, że pisząc o "stronce, nad którą pracujesz" masz na myśli tą przedstawioną w Twoim poprzednim poście to muszę Cię zapewnić, że pozbycie się niepoprawnie wykorzystanych tabel i stworzenie semantycznego kodu, gdzie efekt wizualny byłby identyczny, jest jak najbardziej wykonalne; choć należy pamiętać, że czasem mogą zdarzyć się sytuacje, w których projekt, ze względu na techniczne ograniczenia będzie musiałbyć nieznacznie uproszczony - jest to jak najbardziej normalna sytuacja.
ODPOWIEDZ