Witam . Mam następujący problem , dokonałem drobną aktualizacji mojej witryny na serwerze , dodałem tylko do każdej strony linijkę kodu zmieniająca tło i czcionkę i jakiś nowy tekst .Nic wielkiego . I tu mam problem jeśli wpisze adres w przeglądarkę i chce zobaczyć zmiany na swoim komputerze to pokazują mi się stare strony ( przed aktualizacją ) , znowu jeśli oglądam to z komputera na którym pierwszy raz jest odpalana moja strona to zmiany są widoczne .
Od razu powiem że robiłem oczyszczanie dysku i usuwanie tmp internetowych , sprzątanie plików internetowych , kasowanie historii i cookies , nic nie pomogło ,ciągle tak jak by pobierał mi stara stronę chociaz na serwerze są nowe pliki .
Proszę o jakąś rade , czy ktoś się z Państwa spotkał z takim problem . Pozdrawiam
[Problem] Stara strona mimo uploadu
Re: [Problem] Stara strona mimo uploadu
Usuń zawartość pamięci podręcznej (cache) przeglądarki.
Jak napisał tompi, już to robił raczej.
Inna sprawa - czy używasz serwera proxy? Jeśli tak, to wyłącz go na chwilę i zobacz stronę normalnie. Jeśli jesteś w jakiejś sieci osiedlowej możliwe też, że masz wymuszone przezroczyste proxy.
Jeśli masz wymuszane proxy, to czasem pomoże ctrl (czy może shift?) + klik na przycisku refresh. A czasem nie.
Inna sprawa - czy używasz serwera proxy? Jeśli tak, to wyłącz go na chwilę i zobacz stronę normalnie. Jeśli jesteś w jakiejś sieci osiedlowej możliwe też, że masz wymuszone przezroczyste proxy.
Jeśli masz wymuszane proxy, to czasem pomoże ctrl (czy może shift?) + klik na przycisku refresh. A czasem nie.
Dzięki wielkie „viraptor’’ użyłem ctrl+F5 i faktycznie odsłoniła się nowa aktualizacja . Możesz mi bardziej wyjaśnić na czym polega ten skrót klawiszowy . Jeszcze raz dziękuję .
1. Wymusza czytanie strony od nowa z serwera.
2. (nie wiem, czy we wszystkich przeglądarkach, ale w większości) Dodaje nagłówki, które powodują odświerzenie danych w proxy.
2. (nie wiem, czy we wszystkich przeglądarkach, ale w większości) Dodaje nagłówki, które powodują odświerzenie danych w proxy.
Updateują treść, a nie jedną linijkę w css'ie, który jest agresywnie buforowany.
Można też ustalić na stronie expire w nagłówkach na jakąś datę w przeszłości i nagłówek no-cache.
Tak ogólnie, to google: php no cache expire
Oni wiedzą dużo na ten temat i mają trochę przykładów nawet
Można też ustalić na stronie expire w nagłówkach na jakąś datę w przeszłości i nagłówek no-cache.
Tak ogólnie, to google: php no cache expire
Oni wiedzą dużo na ten temat i mają trochę przykładów nawet