[problem] Przycisk w Movie Clip

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

[problem] Przycisk w Movie Clip

Post autor: Vic »

Mam problem, którego nie potrafię zrozumieć:
Na poziomie zwykłej Scene1 stworzyłem MoveClip menu, w którym w kolejnych ramkach następują kolejne etapy jego animacji (zatrzymywane akcją stop). Symbolowi temu nadałem akcję :

Kod: Zaznacz cały

on (rollOver) {
	gotoAndPlay("menu", 2);
}
on (rollOut) {
	gotoAndPlay("menu", 9);
}
"menu" to nazwa Klipu.
Na poziomie animacji klipu wstawiłem przycisk i odpowiednio ustawiłem jego up i over.
OPis tego co chciałem uzyskać: po najechaniu na klip wykonywana jest jego animacja wraz z pojawieniem się przycisków, po odjechaniu - animacja przyciski znikają.

Problem tkwi w tym że przyciski nie działają i nie reagują na swoje pole hit (tak jakby w ich miejscu była sama grafa klatki up).

Domyślam się że akcja zdefiniowana na klipie "zasłania" przyciski (tak jakbym na Klipie stworzył osobny przycisk który by go wywoływał - czego również próbowałem).... ale jak sobie z tym poradzić?
Ostatnio zmieniony pn mar 06, 2006 6:49 pm przez Vic, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: [problem] Przycisk w Movie Clip

Post autor: Marek_bf »

Jesteś pewien ze nadałeś akcje dla prawego przycisku myszki? Standardowo Flash nie posiada takiej akcji, oprócz menu kontekstowego.

Sprawdź z tym (w klatce w której jest przycisk):

nazwaButtona.onRollOver = function() {
	menu.gotoAndPlay(2);
};
nazwaButtona.onRollOut = function() {
	menu.gotoAndPlay(9);
}; 
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Trochę się nie zrozumieliśmy, ale to pewnie poprzez mój opis problemu...
chodzi o to że najeżdżam na moveclip który zawiera w sobie m. innymi przycisk (najazd na klip powoduje jego animację - klipu, nie przycisku :)){. Ten przycisk nie jest traktowany jak przycisk... tzn widać tylko jego "up" jako grafikę - nie zmienia się ona na over gdy na niego najżdża się myszką

zamieszczam link do projektu, różowy prostokąt to owy przycisk (po najechaniu nań powinien zmienić się na szary).

ad. prawego przycisku... to moja pomyłka słowna...

http://dhost.info/vic/gfx/vic.swf
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Wstaw w mc dwa inne mc i nimi steruj:

main.mc1.onRollOver = function() {
	trace(this._name);
};
main.mc2.onRollOver = function() {
	trace(this._name);
}; 
Roberto
Nowy
Nowy

Post autor: Roberto »

Gdzie dokładnie ma być wstawiony ten powyższy kod bo próbuję różnie (w wartswie "akcje", w buttonie, w movie clipie) i coś nie bardzo działa.

A może źle to piszę ? Zamieniłem tylko nazwę "main" na nazwę mojego movie clipa (mc1 i mc2 zostawiłem bo tak samo nazwałem swoje mc umieszczone w nadrzędnym movie clipie). Trzeba zmienić coś jeszcze ?
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Nie zdołałem wymyślić sposobu więc ominąłem mój problem:
zamiast stosować funkcji onRollOver na MovieClipie, stworzyłem w nim buttony które po najechaniu kierują do odpowiedniej klatki. efekt dokładnie taki jakiego oczekiwałem.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Jak widzisz Flash ma tę zaletę, że wiele z problemów można rozwiązać na różne sposoby :)
Roberto
Nowy
Nowy

Post autor: Roberto »

No dobrze, próbuje to rozwiązać na różne sposoby i...

http://roberto.easyisp.pl/test.fla

Menu rozsuwa się wtedy kiedy trzeba, znika wtedy kiedy trzeba, ale link na nim umieszczony (link1 - otwierający link1_mc) nie działa :)
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Masz ten sam problem co ja. Gwóźdź tkwi w tym że akcje nadane moveclipowi (temu najbardziej zewnętrznemu) przyćmiewają akcje nadane elementom w nim zawartym.
Jak sobie z tym poradzić (omijamy problem za pomocą pól przyciskowych - hit, czyli przycisków z wyznaczonym hit i usuniętą "twarzą"):

Tworzysz moveclipa i ustawiasz jego animacje (tak jak zrobiłeś to w przytoczonym pliku). Dalej w nowej warstwie tworzysz przycisk który będzie zastępował nam funkcję rollover nadaną z zewnątrz (przycisk jest wewnątrz mc, a więc unikamy problemu "zasłaniania" się akcji). umieszczasz go np. w pierwszej klatce i nadajesz akcję onRollOver - gotoandplay(2). W klatce drugiej, przycisku (pola hit) już nie ma - usuwasz zawartość klatek, aż do kolejnego punktu w animacji. Drugi etap animacji (np. chowanie się pola menu) będzie reagował na podobne pole hit (umieszczasz go w odpowiedniej klatce) - z tym że to pole będzie otaczać pole menu (tak że wyjeżdżając poza menu, wjeżdża się na przycisk który tą samą metodą onrollover kieruje do kolejnych etapów animacji).

Sposób dosyć prymitywny ale działa na 100% tak że przyciski w mc zachowują się jak przyciski.
ODPOWIEDZ