[PHP] Uploadowanie i przycinanie obrazków

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
wi3dzmin
Nowy
Nowy
Kontakt:

[PHP] Uploadowanie i przycinanie obrazków

Post autor: wi3dzmin »

Witajcie, szukałem po forum i szukałem ale nic nie znalazłem

Otóż mam taki problem

Chcę załadować na serwer plik wybrany przez użytkownika w formularzu (plik jpg) Po Uploadowaniu chcę go zmniejszyć do rozmiarów miniatury, tak aby krótszy bok miał 100 piseli i w razie potrzeby przyciąć obrazek do kwadratu o wymiarach 100x100. O ile ze zmniejszaniem sobie radzę, o tyle nie mam zielonego pojęcia jak można przyciać/wykadrować jakiś obrazek za pomocą php.

Wie ktoś? ;)
wi3dzmin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [PHP] Uploadowanie i przycinanie obrazków

chyba jednak nikt nie wie :(
wi3dzmin
Nowy
Nowy
Kontakt:

hej ludzie napiszcie chociaż czy to możliwe, czy wogóle ktoś przeczytał moje pytanie :P bo czuje się zignorowany ;P
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

...

Post autor: 123456 »

1. Jest to mozliwe
2. Troche ludzi przeczytalo
3. Chyba nikt Cie nie rozumie i dlatego nie odpowiada, poza tym przyjaciel programisty pomoglby lepiej.
4.
O ile ze zmniejszaniem sobie radzę, o tyle nie mam zielonego pojęcia jak można przyciać/wykadrować jakiś obrazek za pomocą php.
Skoro umiesz zmniejszy obrazek to ja nie rozumiem dlaczego nie potrafisz go przyciac czy wykadrowac? :roll:

5. Jesli dobrze rozumiem chodzi o przyciecie badz wykadrowanie bez skalowania rozmiaru. W takim razie:
[php]<?php
// otwieranie i pobieranie rozmiarow
$largeimage = imagecreatefromjpeg("localhost.jpg");
$width = imagesx($largeimage);
$height = imagesy($largeimage);
/* ustalam jak chce przyciac obraz. Pojde na łatwizne i jego wysokosc oraz szerokosc zmniejsze o polowe - czyli krotko piszac przycinam obraz*/
$thumb_width = $width * 0.5;
$thumb_height = $height * 0.5;

$thumb = imagecreatetruecolor($thumb_width, $thumb_height);

/* Te cztery cyfry podane jako argument funkcji moga rowniez sluzyc do kadrowania. Pierwsza cyfra przesuwa zgodnie z kierunkiem wspolrzednej X, druga odwrotnie do Y, trzecia odwrotnie do X i czwarta jak mozna sie domyslic zgodnie z Y (taki opis zeby bylo latwiej Ci zrozumiec)*/
imagecopyresampled($thumb, $largeimage, 0, 0, 50, 89, $width, $height, $width, $height);

/* Tak wiec przesunalem obraz o 50 w lewo i 89 w gore, co daje mi przyciety obraz i wykadrowany na cos tam*/

imagejpeg($thumb,"loca.jpg");

imagedestroy($largeimage);
imagedestroy($thumb);

?>[/php]
Informacje na temat stosowania tych funkcji sa w manualu. Jesli cos zle lub nieergonomicznie napisalem to przepraszam ale wi3dzmin sie denerwuje ze go olewamy :-D
Ostatnio zmieniony sob lis 11, 2006 5:30 pm przez 123456, łącznie zmieniany 1 raz.
wi3dzmin
Nowy
Nowy
Kontakt:

hehe działa! super, dzieki ci bardzo :)

I sorry za nerwy ale czułem się zaniedbany ;P ;)
ODPOWIEDZ