Jak zrobić takie boki ??

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
adamo_

Jak zrobić takie boki ??

Post autor: adamo_ »

witam , mam pytanie jak uczynić takie boki jak na tej stronie:

http://shopping.aol.com/instore/Categor ... VIdira0001

Z lewej jest grafika skierowana do środka i z prawej strony także do środka, próbowałem w <body background="/grafika/gora/boki.jpg">

ale ciągle w jedną stronę wychodzi

Stronę mam wyśrodkowaną przez funkcję <div align="center"> o rozmiarze "760"

Prosze o pomoc
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: Jak zrobić takie boki ??

Post autor: koziolek »

http://o.aolcdn.com/art/shopping_holidays/aolshopbg.jpg

tu masz obrazek tła... jak widać jest on symetryczny :) potem trzeba tyklo w css to wyśrodkować i wszystko już jest git
adamo_

dzieki, pobawie się tak z moim :)

Mam do ciebie pytanie, jak zrobić taki HEadline jak na tej stronie krórą masz w linku Przesuwające się newsy ( ale nie html )

czy to duży skrypt ?
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Jest taki niestandardowy znacznik <MARQUEE>. Wprowadził go M$ klika epok temu (IE2, IE3). Generalnie przewija on tekst. Jednak łatwiejszym zadaniem jest albo napisanie skryptu który będzie przewijał tekst (jeden wieczór roboty w JS) lub napisanie małego flasha który będzie pobierał dane z parametrów lub z serwera i odpowiednio jw wyświetlał. Drugie rozwiązanie jest dość skomplikowane niestety :(
adamo_

koziolek pisze:Jest taki niestandardowy znacznik <MARQUEE>. Wprowadził go M$ klika epok temu (IE2, IE3). Generalnie przewija on tekst. Jednak łatwiejszym zadaniem jest albo napisanie skryptu który będzie przewijał tekst (jeden wieczór roboty w JS) lub napisanie małego flasha który będzie pobierał dane z parametrów lub z serwera i odpowiednio jw wyświetlał. Drugie rozwiązanie jest dość skomplikowane niestety :(

Bardziej mnie Js w tym momencie interesuje aby też pobierał dane z pliku tekstowego, poszukam takiego rozwiązania
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: atom »

Skrypt JavaScript miałby pobierać dane z pliku tekstowego? Umieszczonego na serwerze, czy na stacji klienckiej? Troche to karkołomne. Raczej skryptem server-side (np. php) pobierasz tekst z pliku i generujesz strone z JavaScriptem ktory już dysponuje pobranym tekstem.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

atom a o AJAXie zapomniałeś? Powiem tak da się, ale wymaga troszkę czasu. Dobre jeżeli nie masz skryptów serverside. Jeżeli je masz to poszukaj skryptu który będzie pobierał napis do wyświetlenia jako parametr. Wtedy do generujesz go sobie na serwerze i nie będziesz musiał użerać się z komunikacją z serwerem.
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: atom »

Oczywiście nie zapomniałem o Ajaxie :wink: Użycie Ajaxa może jak najbardziej rozwiązać problem ale moim zdaniem jest to dość "karkołomne" (czyli jak to dobrze określiłeś "wymaga troszkę czasu"), szczególnie jeśli wcześniej nie miałeś z nim do czynienia.
adamo_

atom pisze:Oczywiście nie zapomniałem o Ajaxie :wink: Użycie Ajaxa może jak najbardziej rozwiązać problem ale moim zdaniem jest to dość "karkołomne" (czyli jak to dobrze określiłeś "wymaga troszkę czasu"), szczególnie jeśli wcześniej nie miałeś z nim do czynienia.

Ja akurat nie mialem, poszukam moze znajdę gotowe rozwiązania w internecie, raczej jestem początkujący
ODPOWIEDZ