[Flash/AS] zbyt szybki preloader

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
qamaro

[Flash/AS] zbyt szybki preloader

Post autor: qamaro »

Mam takie pytanie. Otóż utworzyłem prosty preloader w postaci zwiększającego się paska postępu.

Dla zmiennych:

Kod: Zaznacz cały

onClipEvent (enterFrame) {
    procent = Math.round(_root.getBytesLoaded()*100/_root.getBytesTotal())+"%";
    zaladowane = "Ilość wczytanych danych: "+Math.round(_root.getBytesLoaded()/1000)+"kb";
    rozmiar = "Całkowita ilość danych do wcztania: "+Math.round(_root.getBytesTotal()/1000)+"kb";
}

Dla paska

Kod: Zaznacz cały

onClipEvent (enterFrame) {
    this.gotoAndStop(Math.round(_root.getBytesLoaded()*100/_root.getBytesTotal()));
}
Jednak animacja wczytuje sie tak szybko że nawet nie zdąrzy się zauważyć tego preloadera. Wiem że powinno sie go sprawdzić wczytując jakiś wielki plik ale po wgraniu pliku np. 10 MB nic się nie zmienia i ładuje sie tak samo szybko. Zastanawiam się jak zrobione są niektóre strony na których mozna sobie popatrzeć jak preloader się ładnie zmienia w trakcie ładowania? Czy one są poprostu takie duże czy użyto tam jakiegoś triku? Chciałbym zrobić na swoją stronę jakiś ładnie animowany ten loader ale wiecie...nikt go przez to nie zobaczy :/ Gdyby mi się udało opóźnić troszke to ładowanie to byłoby super. Hmmm...Może znacie jakieś sensowne rozwiązanie? :? :roll:[/code]
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: [Flash/AS] zbyt szybki preloader

Post autor: Marek_bf »

2 x CTRL + ENTER symuluje pobieranie.

W oknie podglądu filmu, w menu View -> Download Settings możesz sobie ustawic szybkosc łącza.
qamaro

W tym problem że to nie działa. Po wciśnięciu skrótu klawiaturowego 2X Ctrl + Enter ładuje sie tak samo szybko, a jak w opcjach zmienie szybkość ściągania na najniższą to różnicy prawie nie da sie zauważyć.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Standardowo musi działać.

Jaki plik ładujesz?
qamaro

do drugiej sceny wrzucam sobie na przykład filmik co zajmuje 35 MB. Po zaimportowaniu tego filmiku animacja.swf ma jakieś 10 MB i ładuje się nadal bardzo szybko. Tzn preloader tylko mignie i już ma 100 procent a filmik uruchamia sie praktycznie w sekunde później. Jak próbuje zmniejszyć tą szybkość na najniższą to nic sie nie zmienia. To ten loader który jest w tutorialu webinside.pl i nic praktycznie w nim nie zmieniałem więc raczej wykluczam jego złe działanie. Jedyne wyjście to wstawić coś większego...tak mi się wydaje
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Nie musisz wstawiać nic większego, działać powinno i przy 20KB.
Poszukaj jeszcze innych informacji o preloaderach na forum.

Ewentualnie pokaż plik fla, tylko bez tych dodatkowych MB, po prostu sama scena z preloaderem
ODPOWIEDZ