[FLASH/HTML] Strona zawsze w środku

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
qamaro

[FLASH/HTML] Strona zawsze w środku

Post autor: qamaro »

Witam
Mam takie pytanie:
Otóż utworzyłem stronę internetową we flashu, a jej rodzielczość to 800x600. Chciałbym wypróbować dwa rozwiązania umieszczenia jej w pliku html.

Tzn: W pierwszym przypadku chciałbym by plik costam.swf w niej umieszczony miał taką samą wielkość (800x600) na każdym ekranie np. 15 cali czy 19 cali, w każdej rozdzielczości. Czyli w miarę zwiększania rozdzielczości on sam ma się nie zmieniać jedynie cały czas ustawiać się na środku ekranu. Do tej pory zamykałem go w tabeli o szerokości 800 pikseli ale po zmianie rozdzielczości tabela z animacją zamiast być na środku umieszczona była w górnej części strony.

W drugim przypadku chcę by po zwiększeniu rozdzielczości strona wraz z animacją rozciągała się na całą szerokość ekranu.

Dodam, że niestety nie mam już możliwości zmiany pliku .fla i muszę tego dokonać z poziomu htmla.

Proszę o szybką pomoc :?
D-Tritus
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [FLASH/HTML] Strona zawsze w środku

Post autor: D-Tritus »

To jeżeli musisz to zrobić przez HTML, to nie lepiej zadać te pytanie w dziale o HTML etc.?

Kod: Zaznacz cały

<table width="100%" border="0" cellpadding="6" height="100%" align="center">
<tr>
<td align="center">
<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" width="800" height="600" id="index" align="middle">
<param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />
<param name="movie" value="index.swf" /><param name="menu" value="false" /><param name="quality" value="high" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="index.swf" menu="false" quality="high" bgcolor="#000000" width="800" height="600" name="index" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</object>
</td>
</tr>
</table>
Strona zawsze idealnie na środku.
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: atom »

Hmm... a mi się zawsze wydawało że forum "client-side" traktuje własnie m.in. o HTMLu (i o wszystkim co w technologiach webowych po stronie klienta się dzieje) :wink:
Jeśli chodzi o height="100%" to miałbym wątpliwości czy zawsze zadziała...
qamaro

Wielkie dzięki D-Tritus :) Działa jak należy i jest rzeczywiście w środku :)

A czy powiedziałby mi ktoś jeszcze jak zrobić by strona się rozciągneła wraz z flashem na całą wielkość okna? Bardzo potrzebuję takiej alternatywy bo strona którą robię nie jest dla mnie i to nie ja wybiorę z który z wariantów będzie lepszy. Więc muszę pokazać tak jakby dwie opcje.

Oczywiście też musiałby to być kod html.

Proszę o pomoc :)
tomek1234

Post autor: tomek1234 »

odnosze wrażenie że nie da się tego zrobić ....
qamaro

Jak otwieram plik z rozszerzeniem .swf to on sam sie rozciąga w zależności od rozmiaru okna i dopasowuje. Jestem ciekaw czy można zrobić to samo już w pliku html....
ODPOWIEDZ