Jestem osobą niepełnoletnią i czy mógłbym zarabiać na stronie (np. reklama)?
Czy to może tylko osoba pełnoletnia?
Pozdrawiam
czy osoba niepełnoletnia może zarabiać na www?
-
shop_precz
Re: czy osoba niepełnoletnia może zarabiać na www?
Oczywiście, że możesz zarabiać jako osoba niepełnoletnia.
Z tym, że wszystkie przychody, w świetle prawa musiałyby być dołączone do przychodów Twoich rodziców/rodzica/opiekuna w rocznym rozliczeniu PIT.
Kwestia druga: Wszelkie umowy powinny być zawierane na nazwisko osób pełnoletnich, w tym przypadku Twoi rodzice/opiekunowie powinni wyrazić na to zgodę, jeżeli na ich dane personalne zamierzasz podpisywać umowę. Później łatwiej jest to rozliczyć.
Jeżeli mnie pamięć nie myli, możesz podpisywać umowy zlecenie/o dzieło, do których bodaj nie jest wymagana pełnoletność.
Z tym, że wszystkie przychody, w świetle prawa musiałyby być dołączone do przychodów Twoich rodziców/rodzica/opiekuna w rocznym rozliczeniu PIT.
Kwestia druga: Wszelkie umowy powinny być zawierane na nazwisko osób pełnoletnich, w tym przypadku Twoi rodzice/opiekunowie powinni wyrazić na to zgodę, jeżeli na ich dane personalne zamierzasz podpisywać umowę. Później łatwiej jest to rozliczyć.
Jeżeli mnie pamięć nie myli, możesz podpisywać umowy zlecenie/o dzieło, do których bodaj nie jest wymagana pełnoletność.
Teoretycznie możesz.
W praktyce to niestety wygląda tak, że nie dostajesz wypłaty bo nagle okazuje się że nie mogaąCi wypłacić pieniędzy bo nie posiadasz konta bankowego lub nie jesteś pełnoletni co wcześniej im nie przeszkadzało.
Ja będąc w wieku 16-17 lat pracowałem na inwentaryzacji w supermarketach lub przy promocjach różnych produktów. Kasy wielkiej z tego nie było jakiś 300 - 400 zł miesięcznie, ale na piwko starczało i kasę dostawałem na rękę.
W praktyce to niestety wygląda tak, że nie dostajesz wypłaty bo nagle okazuje się że nie mogaąCi wypłacić pieniędzy bo nie posiadasz konta bankowego lub nie jesteś pełnoletni co wcześniej im nie przeszkadzało.
Ja będąc w wieku 16-17 lat pracowałem na inwentaryzacji w supermarketach lub przy promocjach różnych produktów. Kasy wielkiej z tego nie było jakiś 300 - 400 zł miesięcznie, ale na piwko starczało i kasę dostawałem na rękę.
-
jacekbarwacz
- Nowy

Trochę Panowie za przeproszeniem pieprzą
Ja będąc osobą nie pełnoletnia zarabiałem - legalnie. Umowę o dzieło możesz podpisać od 16 roku, tak jak i PIT możesz uzyskać też od 16 lat i to już formalnie pozwala Ci na legalne zarobienie pieniędzy. Konto bankowe to też żaden problem bo już bodajże od 13 lat możesz takowe posiadać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja podałem swoją alternatywęjacekbarwacz pisze:Umowę o dzieło możesz podpisać od 16 roku, tak jak i PIT możesz uzyskać też od 16 lat i to już formalnie pozwala Ci na legalne zarobienie pieniędzy. Konto bankowe to też żaden problem bo już bodajże od 13 lat możesz takowe posiadać.
Nie wszyscy muszą korzystać z jednego wzorca.