[mySQL, PHP] Prośba o wykonanie skryptu

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
tominnen
Nowy
Nowy

[mySQL, PHP] Prośba o wykonanie skryptu

Post autor: tominnen »

Mam do Was Masters of PHP :wink: maleńką prośbę. Potrzebuję skryptu, który będzie kasował i zmieniał wartości w wybranych przez użytkownika wierszach tabeli mySQL. Chciałbym aby było to np w takiej formie:

po wpisaniu tekstu do wiersza tabeli i jego wyświetleniu na stronie zaraz obok widniał przycisk USUŃ i ZMIEŃ, odpowiadający za wykonanie tych czynności.

Do tej pory mogę samodzielnie wykonać skrypt PHP, który kasuje lub zmienia wiersz od końca lub początku tabeli, a nie w wybranym przez użytkownika miejscu.

Proszę Was o pomoc.
Chmura
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [mySQL, PHP] Prośba o wykonanie skryptu

Post autor: Chmura »

szczerze mówiąc na MySQlu sie nie znam ale zasada jest taka:

Każdemu wierszowi musisz przypisać ID
Wyświetlasz sobie ten wiersz który chcesz edytować czy to usunąc następnie w pętli foreach wyszukujesz nr ID (czy jak to sie tam na mysqlu robi) jeśli znajdzie podane przez Ciebie ID wiersza usuwa go czy tam edytuje na podane przez Ciebie
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: 123456 »

Potrzebuję skryptu, który będzie kasował i zmieniał wartości w wybranych przez użytkownika wierszach tabeli mySQL
(...)
Do tej pory mogę samodzielnie wykonać skrypt PHP, który kasuje lub zmienia wiersz od końca lub początku tabeli, a nie w wybranym przez użytkownika miejscu.
Skoro coś już potrafisz to lepiej będzie dla Ciebie jeśli sam sobie napiszesz to co chcesz.

Przykład:

Struktura tabeli:

Kod: Zaznacz cały

+------+---------------+---------------+---------------+
|  Tabela: test001                                               |
|   ID   |   POLE_1   |   POLE_2   |   POLE_3   |
|    1   |    dane_1    |   dane_2    |    dane_3    |
|    2   |    dane_4    |   dane_5    |    dane_6    |
|    3   |    dane_7    |   dane_8    |    dane_9    |
ID - primary key, auto_increment
Zapytania:

Najprostsza składnia:
[sql]
DELETE FROM nazwa_tabeli WHERE pole = wartosc
# ---
UPDATE nazwa_tabeli SET pole = wartosc, pole = wartosc WHERE pole = wartosc
[/sql]

Przykład:
1. Chcesz usunąć z tabeli test001 rekord o ID równym 2 (słownie: dwa):
[sql]delete from test001 where id=2[/sql]
2. Chcesz aktualizować w tabeli test001 warość pola pole_2 w rekordzie o ID równym 2 (słownie: dwa):
[sql]update test001 set pole_2 = 'Nowa wartość tego pola' where id = 2[/sql]
tominnen
Nowy
Nowy

Post autor: tominnen »

Wytłumaczcie mi, jeśli się mylę, czy jeśli przy id jest auto_increment i primary_key to po każdym wykasowaniu wiersza z wybranym id bedzie dolozony kolejny przy nowym wpisie zgodnie z autoindexowaniem mySQL. Tak wiec nie mogę do przycisku USUŃ przypisać mu id z numerem wiersza, ponieważ ten już będzie inny, a właśnie o to mi chodzi, zeby przy każdym nowym wpisie był przycisk USUŃ i ZAMIEŃ z odpowiadającym mu id.
ODPOWIEDZ