[PHP/SQL] Połączenie 2 zapytań do bazy.

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Pride
Kontakt:

[PHP/SQL] Połączenie 2 zapytań do bazy.

Post autor: Pride »

Witam.
Mam mały lub nawet duży dla mnie problem. Probuje zrobic dosyc prosty system newsow.
Zrobilem juz wyswietlanie:
Tematu
Treści
Daty
Autora
Teraz chodzi o to, aby zrobic cos takiego ze dany Autor ktory napisal newsa mial taki niby profil. Ma to wyglodac tak:

Mam w bazie 2 tabele:
1. `newsy` w niej są: (id), Topic, News, User, Date.
2. `users` w niej są: (id), Nick, Mail.

Pobieramy teraz newsy z bazy:
[php]<?php
$result = @mysql_query('SELECT * FROM `newsy` ORDER BY `id` DESC LIMIT 10');
while ($record = @mysql_fetch_assoc($result))
{
echo "$record['topic'];";
echo "$record['news'];";
echo "$record['date'];";

$result2 = @mysql_query('SELECT `nick`, `mail` FROM `users` WHERE `nick` = "' . $record['user'] . '"');
$a = @mysql_result($result2,0);
$record2 = @mysql_fetch_assoc($result2); //Hmm tego to tutaj chyba nie powinno byc 0o

echo "<a href='" . $TuMaBycMail . "'>" . $a . "</a>";
}
?>[/php]
No i ogolnie ten kod jest bledny poniewaz zamiast tego $a powinna byc kolejna pentla dzieki ktorej moglbym uzyc $record2['mail']; i $record2['nick']. Jednak nie mam namniejszego pojęcia jak to połączyc.

Pozdrawiam i prosze o pomoc.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: [PHP/SQL] Połączenie 2 zapytań do bazy.

Post autor: 123456 »

Jeśli jest jeden autor do każdego news'a to możesz tak:
[sql]
select n.*, u.nick, u.mail from newsy as n, users as u where n.user=u.nick order by id desc limit 10
[/sql]
Plusem jest to, że przy wyciągnięciu dziesięciu news'ów robisz jedno zapytanie a nie jedenaście...
ODPOWIEDZ