[JavaScript] Dialog..

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
HaWaJ
Nowy
Nowy

[JavaScript] Dialog..

Post autor: HaWaJ »

Witam. Od niedawna próbuję coś skrobać w JS, lecz przyznam szczerze nie za bardzo mi to idzie ;) Prosiłbym o podpowiedź jak napisać skrypt, w którym będzie porwadzony "dialog". Daję przykład:

-Pytanie nr 1

-Odpowiedź ( po kliknieciu w nia kolejna kwestia, itd...)
-Odpowiedź 2 ( po kliknieciu w nia kolejna kwestia, itd...)

Prosiłbym o pomoc :)
llukasz

Re: [JavaScript] Dialog..

Post autor: llukasz »

Poszukaj w google coś co nazywa się chaterboot, lub bot - coś w tym stylu, są to 'gotowce' - tzn. masz możliwość uzyskiwania od niego informacji wpisując pytanie i można klikać w to co powiedział tj. w części tego, żeby wejść w 'głąb' danego tematu (ale nie jestem pewien, czy są takie za darmo). JS znam baaardzo powierzchownie i z tego co znam to myślę, że jest to bez sensu - prędzej bym się bawił w php jak już, tj. formularz wysyłający metodą post wpisane frazy i 'wykrywający' słowa/zwroty, które ktoś wpisał, dodatkowo z jakimś zapisem informacji, żeby 'ulepszać' 'bota' :) czyli na tej zasadzie co chaterbooty o których pisałem wcześniej, i można to połączyć z JavaScript, wtedy okno przeglądarki nie będzie się specjalnie przeładowywało, może nawet w wolnej chwili coś takiego zrobię :), bo to fajna zabawa...

EDIT: o, tu jest coś za free http://sztucznainteligencja.pl/produkty_bot_darmowy.php
pozdrawiam
HaWaJ
Nowy
Nowy

Re: [JavaScript] Dialog..

Post autor: HaWaJ »

No właśnie chodzi mi o to, aby wszystko było odbywało się "dynamicznie" - tzn. nie łądowało niepotrzebnie kolejnej podstrony tak jak ma to miejsce w PHP. Zobacze tego bota, Dzięki :).

EDIT:
Pokażę mniej więcej jak ja to próbowałem rozwiązać:

Kod: Zaznacz cały

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
rozmowa = 0;

document.write('Pytanie nr.1');
document.write('<a href="#" onClick="rozmowa+1" Odpowiedz</a>');
      if (rozmowa == 1){
      document.write('Dalsza część...');
      }
</SCRIPT>
btw. nie wiem czy dokładnie w funkcji onClick można takie działania wstawiać... Prosiłbym o sugestie. Czytanie kursów na necie się nie opłaca, książki na razie nie posiadam - więc najlepiej uczyć się chyba na przykładach :)
ODPOWIEDZ