[MySQL] INSERT INTO....

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
HaWaJ
Nowy
Nowy

[MySQL] INSERT INTO....

Post autor: HaWaJ »

Witam. Mam strasznie banalny problem, którego niestety nie umiem rozwiązać i trochę mi wstyd. Do tej pory korzystałem z baz danych SQLite i wydawało mi się, że to jest wszystko takie samo jak MySQL...chyba się myliłem :D A mianowicie:

[sql]
$query = 'CREATE TABLE `users` (
`id` int NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`user` VARCHAR(32),
`imie` VARCHAR(32),
`nazwisko` VARCHAR(32),
`haslo` VARCHAR(32),
`adres` VARCHAR(32),
`tel` INTEGER,
`tel2` INTEGER,
`osobie` VARCHAR(32),
`email` VARCHAR(32),
`plec` VARCHAR(32),
`online` TIME,
`data_rejestracji` DATE,
`data_logowania` DATE,
`ile` DATE,
PRIMARY KEY(id)
)';
$create = mysql_query($query) or die ('Błąd podczas tworzenia tabeli USERS');

/*Tworzenie tabelki jest w porządku*/

$query = "INSERT INTO `users` (`id`,`user`,`imie`,`nazwisko`,`haslo`,`adres`,`tel`,`tel2`,`email`,`plec`,`data_rejestracji`,`osobie`,`id`) VALUES
('',`$user`,`$name`,`$last`,`$pass`,`$adress`,`$tel`,`$kom`,`$email`,`$sex`,`$date`,`$o_sobie`)";

$create = mysql_query($query) or die ('Błąd podczas instalacji admina!');
[/sql]

Możecie mnie uświadomić, gdzie popełniłem błąd ? Z góry dziękuję i przepraszam, że zawracam głowę banałami :)
egzemplarz
Nowy
Nowy

Re: [MySQL] INSERT INTO....

Post autor: egzemplarz »

Wiesz nie jestem pewien czy o to chodzi, ale po co ci cudzysłowy w trzeciej linijce od końca?
Cotter
Nowy
Nowy

Post autor: Cotter »

Na oko trzeba wywalić kolumnę id z kwerendy INSERT (lub dać NULL w wartości) oraz zamienić pojedyncze ` na ' w wartościach kolumn
HaWaJ
Nowy
Nowy

Post autor: HaWaJ »

Hmm nieziemską tempota zawiało z mojej strony...cóż nie należę do najinteligentniejszych :)

(`id`,`user`,`imie`,`nazwisko`,`haslo`,`adres`,`tel`,`tel2`,`email`,`plec`,`data_rejestracji`,`osobie`,`id`)

w tej linijce powtorzylo się ID :) Oraz trzeba było usunąć ``. Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ