[www] remontyzakrzewski.pl

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
remontyzakrzewski
Kontakt:

[www] remontyzakrzewski.pl

Post autor: remontyzakrzewski »

Witam,

Co sądzicie o mojej stronie www: Remonty Warszawa

Proszę o waszą ocenę?

Pozdrawiam,
W. Zakrzewski
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: [www] remontyzakrzewski.pl

Post autor: Marek_bf »

Ja mam uwagę odnośnie Flasha w topie. Jest tam grafika chmur o szerokości 2547px składająca się z trzykrotnie użytego jednego obrazka, to błąd powodujący tak zwiększenie wagi pliku jak i obciążenia komputera podczas poruszania tak dużą bitmapą. Sugerowałbym do Flasha zaimportować tylko jeden podstawowy obrazek chmur (czyli 1/3 dotychczasowego), powielić go we Flashu w kolejnych MC i przesuwać tylko dwa naraz, co zmniejszy wagę jak i zmniejszy obciążenie Flash-Playera. Poza tym sugerowałbym do przesuwania bitmap użyć onEnterFrame i _x++ po pierwsze ruch będzie płynny a po drugie bitmapa będzie zawsze na pełnych współrzędnych, co wyeliminuje jej pikselizację.

Kodowanie strony jest 8859-2 dzisiaj dobrze jest kodować pod utf-8 i to nie tylko jako deklaracja w nagłówku, ale i zapis pliku w stronie kodowej.

Powyższe uwagi nie zabraniają stwierdzić:

Ogólnie strona sprawia pozytywne wrażenie, jest czytelna i estetyczna. I o to chodzi.

P.S. Plus za użycie swfobject ;)
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Witam,
co do flasha, nie jest tak tragicznie. Nie czeka się na jego ładowanie (pasek loading nawet przy mniejszych elementach na niektórych stronach po prostu dobija) ale radze się zastosować do rad Marka. Animacja będzie płynniejsza (chmurki przystają w tej chwili itp).

Bardzo ładny top, teraz panuje moda na nawrzucanie co się tylko da żeby jak najefektywniej wyglądało a czasami prostota i dobre wyczucie robią swoje.

Co do treści, no tu też dobrze, ładnie i czytelnie. Wszystko normalnym tekstem a nagłówki wytłuszczone, aż chce się czytać. Sam tekst napisany w dobrym stylu. Nie rzucają się w oczy slogany niczym u starej ukrainki na targu wykrzykującej że jej ryby są najlepsze (choć z przed tygodnia co zapomina zazwyczaj dodawać). Duży plus, człowiek czyta bez przeszkód i bijących po oczach niepotrzebnych drobiazgów i to do niego przemawia nie wywołując uśmieszku politowania.

Galeria zasługuje na pochwałe. Miniatury są ładne i ładują się bardzo szybko. Same zdjęcia w normalnym rozmiarze też nie przesadzają z wielkością. Są czytelne i nie czeka się na nie pół godziny co jest dla mnie dużym plusem. Nie śmiac się ale mam nadal radiówke 256mbit/s i na niejednej galerii musiałem czekać dłuższą chwile zanim zobaczyłem zdjęcie.

Kod strony ładny i czytelny, opatrzony komentarzami co sprawi że ewentualne modyfikacje może w tej chwili przeprowadzić absolutnie każdy i nie będzie potrzebował dużo czasu żeby zorientować się co gdzie jak i do czego.

Jedyne co bym mógł zasugerować (nie licząc tego o czym wspomniał Marek) to drobna zmiana w Kontakcie. Adres e-mail jest podany w normalnej postaci co może spowodować że jakiś robocik go sobie zapisze i za chwile zaczną wpadać spamy wszelakiego rodzaju. Można by pomyśleć np nad daniem @ w postaci graficznej lub całego e-maila no ale to tylko sugestia.

Podsumowując, ładnie wykonana, czytelna strona o łatwym do zapamiętania adresie. Budzi zaufanie.
remontyzakrzewski
Kontakt:

Post autor: remontyzakrzewski »

Bardzo dziękuję za tak wnikliwą ocenę mojej strony. Wszystkie wasze uwagi, są dla mnie bardzo cenne i postaram się do nich dostosować przy następnej aktualizacji strony. Jeszcze raz dziękuję za poświęcenie czasu i waszą ocenę.

Pozdrawiam.
indus

Post autor: indus »

Witam oto jedna z niewielu stron prezentowanych w tym dziale która robi bardzo pozytywne wrażenie prosto i czytelnie jak wspomniał przedmówca strona budzi zaufanie do oferowanych na niej usług.
Czysty i czytelny kod oparty na ładnych DIV'ach.

Zapraszam wszystkich domorosłych "projektantów" do wzorowania się na tym przykładzie.
ODPOWIEDZ