[www] www.4phones.pl

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
dader
Kontakt:

[www] www.4phones.pl

Post autor: dader »

http://www.4phones.pl

Zapraszam do oceny. (kod jest w 100% mój, strona tworzona od podstaw, zero templatów)

pozdr.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [www] www.4phones.pl

Post autor: Allen »

- Graficznie jest według mnie OK. Ewentualnie można urozmaicić graficznie troszkę nagłówek - obecnie wydaje się być lekko pusty.

- Podobną wersję menu nawigacyjnego widziałem na DD.com [DynamicDrive.com], jednakże Twoja prezentuje się o wiele lepiej - gratuluję :)

- Za semantykę plusik. Treść witryny (środkowa kolumna + niektóre moduły boczne) w niektórych przypadkach można by również wykonać na DIVach zamiast tabelach, chociaż nie jest to aż tak bardzo konieczne.

- Koniecznie zamień "RandB" na "RnB".
  • Logo strony - powinno być linkiem prowadzącym do strony głównej witryny
  • Uzupełnić tagi ALT w linkach, fotkach, logo strony
  • Trzymać się konwencji oznaczania linków (napisy ze stopki strony sprawiają wrażenie klikalnych)
  • Nagłowek podstron umieszczałbym raczej w H1..H6 niżeli ostylowanym tagu <p>
  • Nagłówki powny być troszkę bardziej wyróżnione.
  • Środkowa kolumna sprawia wrażenie ściśniętej (zapewne przez to, że strona jest projektowana pod 800x600 oraz "ciężar" modułów bocznych negatywnie wpływa na przestrzeń tej kolumny. 800x600 to już średnio 5-7% rynku. Ja bym projektował teraz pod co najmniej 1024x768 (to jakieś 950-970px szerokości do wykorzystania) + ewentualnie usunął prawą kolumnę na podstronach (przy obecnym projekcie), co wymusza inną organizację treści Promo.
  • Brakuje mi "ścieżki okruszków" (breadcrumbs), czasem gubię się gdzie jestem. Wydaje się, że odpowiednim miejscem byłoby wypozycjonowanie tego elementu albo tuż pod menu nawigacyjnym albo tuż ponad właściwą treścią strony z modułami bocznymi, a poniżej 4 kolumn z popularną treścią oraz newsletterem.
  • Przy dobrej treści można by bardziej wyróżnić newsletter. +/- oznacza zapewne dodaj/usuń email do/z bazy. (Jeżeli nie zaskoczy w ten sposób, próbuj z tekstem).
Z grubsza.
Mam nadzieję, że pomogłem.

P.S. Site wygląda bardzo dobrze, widać, że trochę siły w to włożyłeś.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Nie żebym się czepiał ale sami zobaczcie http://www.megapliki.interia.pl/
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Fakt, podchodzi pod plagiat.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Allen »

Hmm. Widać poważną inspirację, jednakże dajmy autorowi szansę obrony ;)

Interia ma ten lay od około 11 miesięcy (official) + ~2/3 miesiące "in the making".
dader
Kontakt:

Post autor: dader »

Nie ukrywam że inspirowałem się przy tworzeniu grafiki na wielu serwisach w tym megaplik.pl....jednak starałem się aby całość była odmienna od każdego z serwisów....

Nie chcę żeby moja strona była uważana za plagiat....jest wiele stron o podobnej grafice...chociaż nie przeczę że wiele elementów jest bardzo podobnych
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Chcesz, czy nie chcesz - każdy, kto zobaczy obie strony będzie uważał, że jedna znich jest plagiatem. A że megapliki jest własnością tak dużego portalu jak Interia to wiadomo, który będzie tym gorszym w oczach odbiorców.
ODPOWIEDZ