stenhoj.pl - podnośniki samochodowe
Podnośniki warsztatowe wszystkich typów, sprężarki tłokowe i śrubowe z pełnym osprzętem opcjonalnym, ciśnieniowe urządzenia myjące oraz prasy hydrauliczne.
[www] stenhoj.pl
Re: [www] stenhoj.pl
Tak się zastanawiam po co w ogóle jest to menu we flash.
Po pierwsze długo się ładuje.
Po drugie wygląda sztampowo troszkę, jeżeli już wykorzystujemy flash to dlatego że nie da się zrobić danego efektu wizualnego inaczej.
Po trzecie to samo menu z wykorzystaniem CSS wyglądało by dokładnie to samo. Jedyne czego byśmy nie uzyskali to ładny efekt rozwinięcia ale to znowu można zrobić z wykorzystaniem ajaxa.
Po czwarte, czy istnieje alternatywa dla tych którzy nie mają flasha zainstalowanego ? (w pracy gdzie korzysta się z komputerów dla przykładu, konta pracownicze są na ogół mocno ograniczone a w momencie gdy flash nie będzie zainstalowany lub będziemy korzystać z przeglądarki która go nie obsłuży, strona przestaje być funkcjonalna).
Po piąte, w momencie zmiany na podstrony, przy niektórych z nich, top ładuje sie ponownie co wymusza czekanie. Trochę to denerwuje.
Po szóste, kod strony napisany przyzwoicie choć zastanawiam się po co zostało tam użyte tyle tabelek.
Po siódme, na wysokiej rozdzielczości (więcej jak 1024x768), strona jest z deczka mała.
Po pierwsze długo się ładuje.
Po drugie wygląda sztampowo troszkę, jeżeli już wykorzystujemy flash to dlatego że nie da się zrobić danego efektu wizualnego inaczej.
Po trzecie to samo menu z wykorzystaniem CSS wyglądało by dokładnie to samo. Jedyne czego byśmy nie uzyskali to ładny efekt rozwinięcia ale to znowu można zrobić z wykorzystaniem ajaxa.
Po czwarte, czy istnieje alternatywa dla tych którzy nie mają flasha zainstalowanego ? (w pracy gdzie korzysta się z komputerów dla przykładu, konta pracownicze są na ogół mocno ograniczone a w momencie gdy flash nie będzie zainstalowany lub będziemy korzystać z przeglądarki która go nie obsłuży, strona przestaje być funkcjonalna).
Po piąte, w momencie zmiany na podstrony, przy niektórych z nich, top ładuje sie ponownie co wymusza czekanie. Trochę to denerwuje.
Po szóste, kod strony napisany przyzwoicie choć zastanawiam się po co zostało tam użyte tyle tabelek.
Po siódme, na wysokiej rozdzielczości (więcej jak 1024x768), strona jest z deczka mała.
-
ooo_michal
- Przelotem

Drobna poprawka. JavaScript ewentualnie DHTML a nie AJAX. Ale to drobny szczegół. Poza tym pod Operą z deczka się rozjeżdża, choć nie rzuca się to mocno w oczy. Pod IE jest dobrze a pod FF nie sprawdzałem.
A no nie używam takich drobiazgów na ogół ze względu na to że czasami są z tym problemy a poza tym strona wymaga stosowania w takich wypadkach alternatywnego menu no ale szczegół.Drobna poprawka. JavaScript ewentualnie DHTML a nie AJAX
Chodziło mi o to że w animacji flashowej ruch jest bardzo płynny i nie wiem czy da rade osiągnąć tą samą płynność stosując DHTML czy JS. Zresztą sam oceń, tu jest przykład:
http://www.zapatec.com/website/main/pro ... fects.html
-
ooo_michal
- Przelotem

Da radę. Nie mam w tej chwili żadnego przykładu ale kiedyś się z tym bawiłem. Moja sugestia dotyczyła wyłącznie nazwy użytej mtody. Z pozostałymi argumentami w pełni się zgadzam.gorylek pisze:Chodziło mi o to że w animacji flashowej ruch jest bardzo płynny i nie wiem czy da rade osiągnąć tą samą płynność stosując DHTML czy JS.
strona całkiem znośna, lecz ten flash naprawde nie jest dobry rozwiązaniem, a jeżeli już jest i wczytuje się tak długo to naprawde można by coś tam dodać.