Problem z suwakami do przesuwania zawartości strony

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
kopacz0

Problem z suwakami do przesuwania zawartości strony

Post autor: kopacz0 »

Witam,

w tworzenie stron bawię od niedawna, tak naprawdę dopiero zaczynam swoją przygodę i już zauważyłem pewien problem :).

Interneto explorer zawsze umieszcza scrollbar'e i gdy nie są one konieczne to uniemożliwia ich użycie. Mozilla zaś umieszcza suwaki, gdy są one rzeczywiście potrzebne. Stąd podczas przeglądania stworzonej przeze mnie strony, gdy któreś z podstron mają dłuższą treść i niż pojemność strony mozilla tworzy suwaki przez co cała zawartość jest przesunięta w lewo o pare pikseli (używam właściwości text-align: center).

Czy jest jakaś sprytna metoda żeby wymusić zawsze tworzenie suwaków przez Mozille?
Próbowałem takiego oto kodu Css, ale niestety w mozilli nie zdaje on rezultatu:

body { overflow: scroll;}

Proszę o jakieś rady i sugestie i wszelkie sposoby na rozwiązanie tego problemu :)

Pozdrawiam
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Problem z suwakami do przesuwania zawartości strony

Post autor: gorylek »

body
{
overflow: scroll;
}

*html body
{
overflow: auto; /* IE hack na paski przewijania */
}
Witam,
kod powyżej powinien pomóc. Czemu w ten sposób ? Overflow: scroll wymusi paski przewijania w każdej przeglądarce (a przynajmniej Opera, FF i IE).

Oczywiście IE ma własne standardy i pojawią się 2 paski przewijania :D A co. Dlatego stosujemy zapis *html body który widzi tylko IE i który naprawi problem.
ODPOWIEDZ