Problem: Obiekty poza sceną

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Teri

Problem: Obiekty poza sceną

Post autor: Teri »

Witam,
To mój pierwszy post tutaj i mam nadzieję że zostanie on dobrze przyjęty. Mam problem z plikiem swf. Mianowicie po opublikowaniu widać w nim wszystkie obiekty spoza sceny. Widziałam podobny post tutaj, ale dotyczył wstawiania opublikowanego pliku do htmla. Ja natomiast wysyłam gotowy plik swf , w imieniu klienta, do firmy która wstawi go na stronę do rotacji. I teraz pytanie: czy to nie przeszkadza, że w swfie są widoczne te obiekty? Ewentualnie jak mogę je "poobcinać", nie robiąc tego ręcznie z każdym pojedynczym obiektem?

//edit:

Ok, znalazłam coś takiego: stage.ScaleMode. Jakie jest najlepsza wartość dla tego parametru, żeby mój banner poprawnie wyświetlał się na stronie?
McGrave

Re: Problem: Obiekty poza sceną

Post autor: McGrave »

A może maska? :-D
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Problem: Obiekty poza sceną

Post autor: Marek_bf »

Lepiej zasłonić prostokątem (na najwyższej warstwie) o dużych wymiarach np. 2000px/2000px, w którym jest wycięty otwór o wielkości sceny. Po pierwsze nie koliduje to z animacja, która może mieć dynamiczne maski po drugie w przeciwieństwie do masek mniej obciąża komputer, na którym Flash jest odtwarzany.
ODPOWIEDZ