Mecromedia Flash Proffesional 8 - Scale

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
N3o

Mecromedia Flash Proffesional 8 - Scale

Post autor: N3o »

Witam ostatnio oglądałem tutorial jak zrobić text animowany i gdy natchnełem się na punkt
Wszystkie warstwy powinny teraz zawierać strzałkę oznaczającą trwającą animację. Wracamy do klatki nr.1 i tu zaznaczmy ponownie cały tekst. Klikamy prawym klawiszem i wybieramy opcję Scale i skalujemy nasz tekst tak by był 3 czy nawet 4 razy większy. Ustawiamy teraz oddzielnie każdą literę tak by była nad polem roboczym, a nie poza nim. Litery mogą zachodzić na siebie gdyż są w oddzielnych warstwach. Mamy mały bałagan ale nic nie szkodzi.

I tutaj w tym momencie się zgubiłem nie mogę znaleźć opcji Scalowania :/ Zaznaczam cały text naciskam prawym przyciskam na niego i nie ma opcji Scale tak samo jak w Klatkach naciskam PPM i nic nie ma w stylu Scale .
Help. Proszę o pomoc .
McGrave

Re: Mecromedia Flash Proffesional 8 - Scale

Post autor: McGrave »

Jak czegoś nie wiesz, lub nie możesz znaleźć, to zawsze możesz zdać się na flashowego Helpa... :) W lewym pasku narzędzi jest narzędzie, które pozwala na skalowanie.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

W menu kontekstowym prawego przycisku masz przecież opcję Free Transform.
N3o

Teraz mam problem z tym :/
Teraz sprawimy by litery były nie widoczne i wraz z czasem trwania animacji pojawiły się na ekranie. Zaznaczamy ponownie razem wszystkie litery będąc w klatce nr. 1. W okienku Instance zakładka Effect, opcja Alpha ustawiamy na 0%. Litery znikną. Naciśnijcie teraz Enter by zobaczyć jak to działa. Litery zmniejszają się jednocześnie pojawiając się w naszej animacji. Teraz sprawimy, że litery będzą pojawiać się po kolei w odstępach czasu i pozostawać w polu animacji. Wchodzimy do warstwy litery nr. 2 klatka nr.1.
Nie mogę znaleźć gdzie jest ten Effect Alpha i gdzie ustawić go na 1 :/ Sory za głupie pytanie ale początki są trudne :(
N3o

Odpowie ktoś ?
N3o

Odpowie ktoś czy nie ?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Poważnie przez tyle dni nie znalazłeś panelu properties i opcji color?
ODPOWIEDZ