3 kolumnowy układ
3 kolumnowy układ
Witam,
Trapi mnie mały problem -nie jestem w stanie stworzyć 3 kolumnowego układu gdzie kolumna centralna ma stałą szerokość, a lewa i prawa dostosowują się tak by wypełnić swoją szerokością cay ekran.
Jakieś podpowiedzi?
Trapi mnie mały problem -nie jestem w stanie stworzyć 3 kolumnowego układu gdzie kolumna centralna ma stałą szerokość, a lewa i prawa dostosowują się tak by wypełnić swoją szerokością cay ekran.
Jakieś podpowiedzi?
-
knight-rider
- Nowy

Re: 3 kolumnowy układ
div czy tabela?
DIV oczywiście.
Na kancelariadps.pl zrobiłęm to samo na tabelce, bo za nic w źwiecie nie udało mi się tego tak na divach zrobić by wzór tła zgadzał się na całej szerokości strony.
Na kancelariadps.pl zrobiłęm to samo na tabelce, bo za nic w źwiecie nie udało mi się tego tak na divach zrobić by wzór tła zgadzał się na całej szerokości strony.
-
ooo_michal
- Przelotem

A co ma znaleźć się w tych bocznych kolumnach? Bo jeśli tylko tło to podobny problem jest opisany w tym temacie: http://webinside.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=16313 Tylko w każdej z bocznych kolumn miało być inny obrazek.
Niestety tu dochodzi jeszcze to, że obrazek musi się tak powielać by wpasować się wzorem z obrazem tła środkowej kolumny. Tak jak teraz jest na http://bit.ly/brqwen
Ostatnio zmieniony pn lut 08, 2010 4:20 pm przez woocash, łącznie zmieniany 1 raz.
hmm a nie możesz zronbic diva 100% szerokości z jednym tłem i w nim te 3 divy?
bo tak to nie wiem. Może sprawdzenie js'em, przy ładowaniu, rozdzielczości i na jej podstawie ustawienie stałej szerokości bocznych divów.
Generalnie jak tła z bocznych ci się mają wpasowac z tłem środkowym, to przy ich zmiennych szerokościach(różne rozdzielczosci) powtarzanie tła może poprostu ci wyjść różnie. Zwłaszcza to sie tyczy wzorków np. ukośne kreski.
Niewiem jakie jest to tło ale jak jest to jakieś "przejście" z tła strony w tło środkowego diva to może warto ten newralgiczny fragment tła wydzielić jako przeźroczysty png(tło strony pod nim) i wstawić go normalnie jako obrazek po bokach sr. diva.
bo tak to nie wiem. Może sprawdzenie js'em, przy ładowaniu, rozdzielczości i na jej podstawie ustawienie stałej szerokości bocznych divów.
Generalnie jak tła z bocznych ci się mają wpasowac z tłem środkowym, to przy ich zmiennych szerokościach(różne rozdzielczosci) powtarzanie tła może poprostu ci wyjść różnie. Zwłaszcza to sie tyczy wzorków np. ukośne kreski.
Niewiem jakie jest to tło ale jak jest to jakieś "przejście" z tła strony w tło środkowego diva to może warto ten newralgiczny fragment tła wydzielić jako przeźroczysty png(tło strony pod nim) i wstawić go normalnie jako obrazek po bokach sr. diva.
Standardy standardami, ale jeżeli są takie problemy z rodzajem layoutu używanego dość często, to nie pozostaje nic innego jak zrobic to samo na tabelkach w 5 minut i tyle.
to jak tak się bawimy to już lepiej png z przeźroczystością użyć a tło dla samego body. Można do tego jakąś kompatybilność z ie6 wymusić js'em ale zresztą w polsce ie6 ma z 7% i maleje cały czas.