szukałem odpowiedniego forum na "wysokim poziomie" i chyba jest
ale mniejsza...
Mam taki mały problem. Prowadzę serwis jakich w sieci jest masę... chodzi mianowicie o
seriale online. Mój serwis umieszcza linki znalezione w sieci do filmów na youtube czy megavideo.
Mam pewnien zapis na stronie głównej, m.in:
"Wyświetlane pliki filmowe nie znajdują się na naszym serwerze. Nie rozprowadzamy filmów, nie ściągamy ich, jedynie szukamy linków do innych stron w Internecie (np. megavideo.com, sevenload.com, youtube.com itp.) Jeżeli masz wątpliwości co do prawnej strony możliwości wyświetlania filmów, proszę o kontakt z właścicielami danej strony, na której film jest zamieszczony."
Dostałem jednak wiadomość e-mail od pracownika pewnej telewizji:
"... zawiadamiam, że w serwisie są bezprawnie udostępniane materiały audiowizualne rozpowszechnione przez telewizję w swoich programach. Zwracam uwagę, że naruszenie praw autorskich i praw pokrewnych wiąże się z odpowiedzialnością zarówno cywilnoprawną, jak i karną, którą ponosi nie tylko bezpośredni sprawca naruszenia lecz także „pomocnik”, czyli osoba, która swoim działaniem ułatwia popełnienie przestępstwa bądź wyrządzenie szkody. Z taką sytuacją mamy do czynienia np. w przypadku, gdy administrator lub użytkownik serwisu umożliwia poszerzenie skali naruszenia prawa autorskiego lub praw pokrewnych, poprzez udostępnienie mechanizmów przekierowujących do innych stron internetowych lub umożliwiających przeglądanie takich stron, na których dochodzi do naruszenia prawa. Prosimy o niezwłoczne usunięcie z serwisów oraz uniemożliwienie dostępu do materiałów audiowizualnych."
Jak wspomniałem już prędzej, w Internecie jest masę serwisów, które działają w taki sam sposób jak mój - wklejają flasha z filmem z megavideo czy innego sevenload. Jak można to zinterpretować? Co powinienem zrobić? Dziękuję, za wszelkie uwagi.