Prawa autorskie... 100 stron w sieci... i moja...

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
eizomaster

Prawa autorskie... 100 stron w sieci... i moja...

Post autor: eizomaster »

Witam wszystkich kolegów po fachu,

szukałem odpowiedniego forum na "wysokim poziomie" i chyba jest :)
ale mniejsza...

Mam taki mały problem. Prowadzę serwis jakich w sieci jest masę... chodzi mianowicie o
seriale online. Mój serwis umieszcza linki znalezione w sieci do filmów na youtube czy megavideo.
Mam pewnien zapis na stronie głównej, m.in:

"Wyświetlane pliki filmowe nie znajdują się na naszym serwerze. Nie rozprowadzamy filmów, nie ściągamy ich, jedynie szukamy linków do innych stron w Internecie (np. megavideo.com, sevenload.com, youtube.com itp.) Jeżeli masz wątpliwości co do prawnej strony możliwości wyświetlania filmów, proszę o kontakt z właścicielami danej strony, na której film jest zamieszczony."

Dostałem jednak wiadomość e-mail od pracownika pewnej telewizji:

"... zawiadamiam, że w serwisie są bezprawnie udostępniane materiały audiowizualne rozpowszechnione przez telewizję w swoich programach. Zwracam uwagę, że naruszenie praw autorskich i praw pokrewnych wiąże się z odpowiedzialnością zarówno cywilnoprawną, jak i karną, którą ponosi nie tylko bezpośredni sprawca naruszenia lecz także „pomocnik”, czyli osoba, która swoim działaniem ułatwia popełnienie przestępstwa bądź wyrządzenie szkody. Z taką sytuacją mamy do czynienia np. w przypadku, gdy administrator lub użytkownik serwisu umożliwia poszerzenie skali naruszenia prawa autorskiego lub praw pokrewnych, poprzez udostępnienie mechanizmów przekierowujących do innych stron internetowych lub umożliwiających przeglądanie takich stron, na których dochodzi do naruszenia prawa. Prosimy o niezwłoczne usunięcie z serwisów oraz uniemożliwienie dostępu do materiałów audiowizualnych."

Jak wspomniałem już prędzej, w Internecie jest masę serwisów, które działają w taki sam sposób jak mój - wklejają flasha z filmem z megavideo czy innego sevenload. Jak można to zinterpretować? Co powinienem zrobić? Dziękuję, za wszelkie uwagi.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Prawa autorskie... 100 stron w sieci... i moja...

Post autor: Marek_bf »

Nie chcę osądzać ale moim zdaniem łamiesz prawo autorskie (inne podobne serwisy też) gdyż:
Korzystanie i rozpowszechnianie cudzych utworów, bez zezwolenie twórcy jest zabronione.

Z prawa przedruku nie możesz korzystać bo nie jesteś środkiem masowego przekazu typu radio, prasa, tv oraz dlatego że materiały podlegające prawu przedruku to materiały aktualne, z zakresu religii, polityki i gospodarki a seriale nigdzie się tutaj nie mieszczą. Jednak nawet gdybyś był z TV nadawał programy np. gospodarcze to twórca i tak miałby prawo do tantiemy. To jest zależne od jego woli, nie mógłby zapobiec przedrukowi ale zyski mógłby czerpać.

Z prawa cytatu nie korzystasz bo żeby korzystać z prawa cytatu to
Cytat musi być częścią twojego utworu – czyli np. wmontowanym fragmentem serialu w Twój film, musi być rozpoznawalny jako odrębny blok i nie może stanowić głównej części Twojego utworu
Cytowanie musi nastąpić w odpowiednim celu np. naukowym.

Dlatego wpisy typu: „Wyświetlane pliki filmowe nie znajdują się na naszym serwerze. Nie rozprowadzamy filmów,...” nie maja żadnego prawnego znaczenie. Twoja strona WWW wyświetla treści do których nie masz praw autorskich, gdybyś podawał same linki do filmów YouTube nie naruszałbyś prawa (pomimo że ten ktoś tak napisał), nie masz obowiązku sprawdzania . W chwili gdy wyświetlasz te filmy stają się one treścią Twojej strony WWW podnoszą jej walory kulturalne z czym wiąże się podniesienie wartości tej witryny. np. zwiększa się ilość jej odsłon a co za tym idzie np. zyski z reklam na niej zawartych. Ty zarabiasz dzięki czyimś produkcjom. Nie dziw ze przyszedł właściciel i upomina się o swoje.

W zasadzie nie masz dwa wyjścia. Skasować te filmy lub iść na wojnę z tą TV. Sprawę przegrasz ale może staniesz się sławniejszy jako pierwszy poległy w tej kwestii?
ODPOWIEDZ