Serwisy aukcyjne

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
shapeshifter

Serwisy aukcyjne

Post autor: shapeshifter »

Ciekawi mnie kwestia serwisów aukcyjnych - jak sądzicie, na czym polega sukces serwisów takich jak Allegro.pl czy Allegrosz.pl i skąd mają fundusze na skuteczną reklamę czy ciekawe oferty (no, może w przypadku tego pierwszego jest to nieco idiotyczne pytanie) a np. konkurencyjne świstaki i inne takie szybko upadają?
miloszgadz
Kontakt:

Re: Serwisy aukcyjne

Post autor: miloszgadz »

1. Szczęście
2. Pieniądze / Inwestor
3. Praca
4. Funkcjonalność serwisów
5. Reklama (media, rozgłos)
6. I wiele innych
cnapan

Post autor: cnapan »

Ten akurat allegrosz.pl to w ogole jest nie znany, nie wiem dlaczego go przytoczyłeś.
Z allegro była inan sprawa, powstał w czasach kiedy mało kto w polsce miał interent, konkurencji nie było prawie wcale więc i promować było się łatwo. Poźniej samo poszło wszystko.
Natomiast godnym uwagi jest swistak.pl , który naprawde robi się coraz większa konkurencji dla allegro, pewnie nigdy im nie dorówna, ale będzie miał mocną pozycję na rynku.
shapeshifter

Post autor: shapeshifter »

cnapan: jeżeli chodzi o Allegrosz to np. u mnie w pracy połowa ekipy już tam siedzi i poluje na aukcjach, sam zresztą też się zarejestrowałem kilka dni temu. Poza tym co rusz natrafiam w sieci na informacje o nich. Mogą jeszcze zatrzęść rynkiem, są na dobrej drodze.

Odnośnie Świstaka - mi ten sewis kojarzy się z niszowymi serwisami typu KupSprzedaj (nie pamiętam czy tak się nazywa) i nie znam nikogo kto by z niego korzystał ale z ciekawości zapoznam się z ich ofertą.

A co sądzicie o porażce krajowej edycji Ebay? Najmocniejszy zawodnik na światowym rynku aukcyjnym w naszym kraju nie zyskał popularności. Czy powodem było przyzwyczajenie ludzi do Allegro czy może przyczyna porażki leżała także w innych kwestiach?
ChrisPL

Post autor: ChrisPL »

Co do allegrosz.pl - przeczytaj Jak dzialaja serwisy typu aukcje za grosz
ODPOWIEDZ