[strona]Portfolio
[strona]Portfolio
Cóż będę dużo mówił. Zdecydowałem się stworzyć własne portfolio. http://www.bartoszziolkowski.pl
Re: [strona]Portfolio
Ogólnie strona nie spełnia dostępności (np. rozmiar czcionki w px, tło jako jedna wielka grafika), dziwne title przy nawigacji (szczególnie drażniące jak się wyłączy grafikę na stronie), no i to szastanie wielkością i rodzajem czcionki, mało estetycznie to wygląda. Moja (subiektywna!) ocena 4/10.
O ile pomysł jest całkiem fajny to z wykonaniem trochę gorzej.
Po pierwsze czcionki szeryfowe ciężko się czyta. Szczególnie jak są małe.
Po drugie na stronie są czcionki w trzech rozmiarach Menu, header i tekst. Tylko tekst jest naturalną czcionką o wielkości 8pt. Na 1024x768 wygląda to dobrze ale co na 1200x1024 i w górę? Czcionka jest za mała. Minimalne minimum to 12px (około 10pt). Źle, jak dla mnie, są też dobrane proporcje. Napisy w Menu przytłaczają całą resztę.
Następnym grzechem jest position: absolute; Wszędzie gdzie tylko można. Lubię pozycjonowanie absolutne, ale nie należy go nadużywać.
Kolejny problem to to jak zrobiony jest układ strony. Całość to jedna grafika. Nie należy tak robić. Nie jest to błąd (szczególnie biorąc pod uwagę różnice w interpretacji css w różnych przeglądarkach i związane z tym problemy), ale rozwiązanie pozostawia wiele do życzenia.
Sam kod css i html też nie jest najlepszy technicznie. Oczywiście jest poprawny waliduje się itd. Jednak brakuje mu jeszcze elegancji, która powinna charakteryzować portfolio.
Kilka uwag ogólnych.
Jeżeli umieszczasz swoje prace to warto podawać linki do tych wdrożonych, a nie jpegi. Projekty i przykłady są też wymieszane z wdrożonymi pracami.
Podsumowując muszę stwierdzić iż jest to praca poprawna. Widać w niej niedociągnięcia i błędy ale jednocześnie nie można powiedzieć iż całość jest zła. Ocena: 5/10
Po pierwsze czcionki szeryfowe ciężko się czyta. Szczególnie jak są małe.
Po drugie na stronie są czcionki w trzech rozmiarach Menu, header i tekst. Tylko tekst jest naturalną czcionką o wielkości 8pt. Na 1024x768 wygląda to dobrze ale co na 1200x1024 i w górę? Czcionka jest za mała. Minimalne minimum to 12px (około 10pt). Źle, jak dla mnie, są też dobrane proporcje. Napisy w Menu przytłaczają całą resztę.
Następnym grzechem jest position: absolute; Wszędzie gdzie tylko można. Lubię pozycjonowanie absolutne, ale nie należy go nadużywać.
Kolejny problem to to jak zrobiony jest układ strony. Całość to jedna grafika. Nie należy tak robić. Nie jest to błąd (szczególnie biorąc pod uwagę różnice w interpretacji css w różnych przeglądarkach i związane z tym problemy), ale rozwiązanie pozostawia wiele do życzenia.
Sam kod css i html też nie jest najlepszy technicznie. Oczywiście jest poprawny waliduje się itd. Jednak brakuje mu jeszcze elegancji, która powinna charakteryzować portfolio.
Kilka uwag ogólnych.
Jeżeli umieszczasz swoje prace to warto podawać linki do tych wdrożonych, a nie jpegi. Projekty i przykłady są też wymieszane z wdrożonymi pracami.
Podsumowując muszę stwierdzić iż jest to praca poprawna. Widać w niej niedociągnięcia i błędy ale jednocześnie nie można powiedzieć iż całość jest zła. Ocena: 5/10
-
jacekbarwacz
- Nowy

eh.. widze ze oglaszasz sie w innym dziale ze projektujesz strony;/ Z takimi umiejętnosciami nic nie zdziałasz. Jako grafik oceniam tylko grafike i tutaj niestety +1/10
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. I tak zbierałem się do nowego designu ale wszystkie uwagi przy tworzeniu następnej odsłony portfolia się przydadzą.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
...
Tak szczerze, to musisz jeszcze popracowac nad swoimi umiejetnosciami graficznymi. Masz dopiero 15 lat wiec jest jeszcze troche czasu na podwyzszenie swojego poziomu. Jak narazie nie prezentujesz nic szczegolnego. Gdybym byl potencjalnym klientem to nieskorzystalbym z Twojej oferty. Ale to moje zdanie.
BTW. Pokazales tylko czesc graficzna swoich prac, wiec nie mozna nawet ocenic Twoich umiejetnosci kodowania (cyt. "Tworzenie stron www oparte na php", "Programowaniem i grafika(...)")
BTW. Pokazales tylko czesc graficzna swoich prac, wiec nie mozna nawet ocenic Twoich umiejetnosci kodowania (cyt. "Tworzenie stron www oparte na php", "Programowaniem i grafika(...)")
już widziałem to na innym forum ale darowałem sobie ocenę
tło jest brzydkie :/
przydałoby się wycentrować
menu mało ciekawe
plus za div
chyba dlatego strona jest po lewej
na poczatek jest dosyć ..
tło jest brzydkie :/
przydałoby się wycentrować
menu mało ciekawe
plus za div