Witam wszystkich. Mam nadzieje, ze ktos poswieci mi chwile i pomoze mi. Mam nastepujacy problem. Chce zrobic logowanie na swoja strone. Oczywiscie wszystko opieram o baze danych. Cale logowanie che polaczyc z sesja. Chce aby po zalogowaniu sie urzytkowik odtworzyl sesje i wszystkie wartosci jakie w niej zapisal. Nie mam pojecia o sesjach dlatego prosze o baaardzo szczegolowe wyjasnienie co mam zrobic zeby dzialalo. Mam nadzieje, ze zrozumieliscie oco mi chodzi. Z gory dziekuje za pomoc.
TRACK
[php, mysql] Logowanie...
-
Wojciech Jurewicz
- Przelotem

- Kontakt:
Re: [php, mysql] Logowanie...
Jeżeli chodzi o sesje to wystarczą dwa polecenia (na dobry początek):
session_start() i session_register().
Pierwsza jest bez parametrów i automatycznie uruchamia sesję, przy pomocy drugiej ustawiasz zmienne jako zmienne sesji podając ich nazwy, potem kożystasz z nich do woli a one są dostępne przez cały czas sesji.
Jeżeli chodzi o przedłużanie sesji to po prostu zapisuj zmienne odpowiedniego użytkownika w bazie, a przy następnym logowaniu odczytuj odpowiednie dla użytkownika.
Mam nadzieję że o to chodziło.
session_start() i session_register().
Pierwsza jest bez parametrów i automatycznie uruchamia sesję, przy pomocy drugiej ustawiasz zmienne jako zmienne sesji podając ich nazwy, potem kożystasz z nich do woli a one są dostępne przez cały czas sesji.
Jeżeli chodzi o przedłużanie sesji to po prostu zapisuj zmienne odpowiedniego użytkownika w bazie, a przy następnym logowaniu odczytuj odpowiednie dla użytkownika.
Mam nadzieję że o to chodziło.
Re: [php, mysql] Logowanie...
session_start() musi byc uruchomione przed wyswietlenem jakiejkolwiek informacji!
<?session_start();?>
<html>
<body>
tresc ...
natomiast session_register(zmienna); mozesz juz rejestrowac w dowolniej chwili. dodatkowo przydaje sie jeszcze niszczenie sesji (wylogowywanie) session_destroy();
<?session_start();?>
<html>
<body>
tresc ...
natomiast session_register(zmienna); mozesz juz rejestrowac w dowolniej chwili. dodatkowo przydaje sie jeszcze niszczenie sesji (wylogowywanie) session_destroy();