Jestem początkującą webmasterką i mam takie pytanko. Uczyłam się tworzyć grafikę na www za pomocą tutoriala. Grafika na mojej stronie jest oparta o ten tutorial, ale ma zmienioną kolorystykę, trochę inny ukłąd, dodatkowe menu i inne elementy.
1. Czy w takim wypadku muszę pytać o zgodę autora tutoriala na umieszczenie mojej www z grafiką?
2. Jeśli korzystam z GIMP'a muszę umieszczać info w kodzie html, że grafika była tworzona w tym programie?
3. Jeśli tworzę stronką w programie WebSite PRO to czy rownież muszę umieszczać tę info w kodzie?
Strona www a prawa autorskie
Re: Strona www a prawa autorskie
Ad.1.: To zależy od umowy licencyjnej. Może to być, np. GPL, Creative Common, czy też inna licencja, lub autor udostępnia i daje przyzwolenie na wykorzystanie materiałów włącznie z modyfikacją bez konieczności informowania na czym jest oparta Twoja praca.
Sądzę, że w tym przypadku jest to stworzenie własnego dzieła w oparciu o istniejące rozwiązania, co do wykorzystywania których autor zezwala na dalszą reprodukcję. Warto sprawdzić Politykę prywatności witryny, z której został pobrany/ na której został zamieszczony tutorial.
Co innego, jeżeli wykorzystujesz obrazki, fotki kogoś. O ile nie są one udostępniane Freeware trzeba się pytać o pozwolenie na edycję i wykorzystanie.
Ad.2. Nie.
Ad.3. Nie.
Są to tylko narzędzia, które pozwalają Ci stworzyć dane dzieło. Możesz je zawrzeć, ale nie musisz.
Sądzę, że w tym przypadku jest to stworzenie własnego dzieła w oparciu o istniejące rozwiązania, co do wykorzystywania których autor zezwala na dalszą reprodukcję. Warto sprawdzić Politykę prywatności witryny, z której został pobrany/ na której został zamieszczony tutorial.
Co innego, jeżeli wykorzystujesz obrazki, fotki kogoś. O ile nie są one udostępniane Freeware trzeba się pytać o pozwolenie na edycję i wykorzystanie.
Ad.2. Nie.
Ad.3. Nie.
Są to tylko narzędzia, które pozwalają Ci stworzyć dane dzieło. Możesz je zawrzeć, ale nie musisz.