omk pisze:nie jestem jakimś tam wielkim specem, ciągle się uczę, znam w stopniu średnio zaawansowanym xhtml, css, php, mysql, flasha z AS2, trochę liznąłem grafiki. w czym więc problem?
No właśnie w tym. Znasz takie powiedzenie; jeśli umiesz wszystko to nie umiesz nic?
I właśnie wspomniani przez Ciebie "studenci" posiadają takie same umiejętności. Często jednak tylko we własnej ocenie.
Nie można tez powiedzieć czy nie jest tak z Tobą, w końcu ja nie widziałam Twoich prac czy choćby wypowiedzi mogących wpłynąć na ocenę Twojej wiedzy czy umiejętności przez osoby trzecie.
Sam sobie oceny nie wystawiaj, bo może się okazać ze ją zaniżasz albo zawyżasz.
omk pisze:czy wszyscy macie/mieliście na początku takie problemy?
Pewnie tak, ja miałem. Normą jest, że na efekty trzeba czekać.
Jeżeli w ciągu dwóch lat te efekty nie przyjdą, znaczy, że cos spieprzyłeś albo nie nadajesz się do tej roboty i Twoje prace, oferta czy wizerunek nie przynosi i nie przyniesie sukcesu a co za tym idzie zysków.
Zawsze musi minąć trochę czasu, aby Twoja marka stała się bardziej popularna, znana.
Zaczyna się ona tworzyć od strony zadowolonych klientów, którzy polecają Twoje usługi znajomym. Ale najpierw musisz posiadać atrakcyjne portfolio, bez tego nikt poważny nie zainteresuje się Twoja ofertą.
Wydawać by się mogło, że to błędne koło. Niekoniecznie tak jest. Portfolio można sobie zbudować bez problemu, robiąc za darmo dla znajomych, albo i samemu wymyślać temat strony i publikować prace w Internecie.
Żeby czerpać zyski musisz najpierw zainwestować niemało ze swego czasu. Musisz rozwijać warsztat umiejętności. Przy darmowych pracach masz zysk w postaci portfolia i zdobycia umiejętności.
Druga sprawa, to jak Ty reklamujesz swoje usługi skoro nawet na tym forum nie dałeś linka do swojej oferty? Podawanie linków gdzie się tylko da, to podstawa dotarcia do potencjalnego klienta.