dźwięki i filmy

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
zymlaj

dźwięki i filmy

Post autor: zymlaj »

zaczęłam przygodę z filmami i dźwiękami.
Pytanie1: w jakich formatach agrywać dżwięki z mikrofonu i dlaczego?
Pytanie2: Które formaty i kodeki są najodpowiedniejsze do Internetu i dlaczego?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: dźwięki i filmy

Post autor: Marek_bf »

1. *.wav dlatego że jest bezstratny co pozwala na obrobienie dźwięku w dobrej jakości później do ostatecznej edycji możesz go sobie przerabiać na jaki format ci potrzeba, ale zachowaj plik matkę (wav) do innych edycji.
2. Polecałbym format *.flv to ten format który jest używany w YouTube czy video.google a odtwarzany przez Flasha. Używa on takich kodeków jak Sorenson Spark czy On2 VP6. Praktycznie dostępne kodeki w każdym poważniejszym programie do edycji video.
zymlaj

A w jaki sposób można kompresować pliki .*wav do *.mp3? Jak plik traci na objętości i czy wyraźnie traci na jakości?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Praktycznie każdym programem do edycji audio. Możesz to zrobić np. za pomocą darmowego Audacity.

A traci na objętości zależnie od tego, jakiej użyjesz kompresji i ile danych masz zapisanych w pliku, jaka gęstość dźwięku, jaka zakres częstotliwości itp.

http://pl.wikipedia.org/wiki/MP3
zymlaj

A jakiś inny format video do Internetu oprócz .flv?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

zymlaj

Wielkie dzięki. Poczytam, przegryzę i pojawię się znowu.
Na początek praktyki z dźwiękiem i filmem mam przygotować krótki (ok. 30s) pliku video w formacie odpowiednim do umieszczenia na stronie internetowej (wymagana właściwa rozdzielczość, kompresja, kodowanie, format).
Plik (klip) powinien być zmontowany z co najmniej trzech różnych źródłowych plików video oraz co najmniej jednego zewnętrznego (nie przypisanego do pliku video) pliku audio (np. podkład muzyczny).
Mile widziane wykorzystanie przejść (przenikań, efektów) lub wprowadzenie napisów. Zadanie można wykonać dowolnym programem do edycji video.
Będę potrzebować pomocy.
Pozdrawiam
zymlaj

film

Do stworzenia projektu filmu użyłam UleadVideo Studio11- program testowy, ale po polsku, ponadto miałam dostęp do książki. Nawet jestem zadowolona z projektu, czas 36 s - jak w zadaniu.
A teraz schody. W zadaniu zwracaja uwagę na "właściwą rozdzielczość, kompresję, kodowanie, format" Ma to być film na stronę internetową.
Więc zapisałam jako .wmv, szerokopasmowe 352x288 ,30kl/sek . Efekt: film jest dobrej jakości, ale ma ponad 3Mb.
Próbowałam też przy .wmv, 15 kl/sek ,320x240 lub 220x176 oraz z 30kl/sek , 320x240 lub 640x480. Te filmy są ok. 1 Mb, ale takie jakieś rozmyte.
Nie rozumiem jak w końcu jak prędkość i wielkośc wpływa na jakość filmu i objętość pliku. Co ważniejsze, co drugorzędne.
Czy taki 3 Mb film jest dobry na stronkę www czy za duży. Jeśli za duży to jak go skompresować.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

video kompresja streaming

Takim zdrowym rozsądkiem internetowego filmu jest 320x240. Natomiast, jeśli chodzi o rozmiar pliku po kompresji, to jest on zależny nie tylko od stopnia kompresji, ale też od złożoności filmu i ilości kolorów. Im szybsze tępo zmian na filmie tym większy plik po kompresji. Wynika to z faktu, że kompresja działa na zasadzie ustanawiania klatek kluczowych filmu, które zawierają zawsze 100% danych wymaganych do odtworzenia klatki, pomiędzy nimi są klatki pośrednie, które są porównywane do klatek kluczowych a ostateczny obraz jest uzyskiwany przez połączenie klatki kluczowej z klatkami pośrednimi. Więc im bardziej zróżnicowana animacja tym więcej klatek kluczowych jest w niej zawartych.

Czy 3MB to dużo dla sieci? I tak i nie. Zależy, czego film dotyczy. Jeśli to film z cyklu „Pudelek mojej siostry” to obejrzą go cierpliwie raczej tylko znajomi Twoi i Twojej siostry. Jeśli zaś film będzie atrakcyjny, kontrowersyjny, unikalny itp. To może mieć więcej niż 3MB zachowując wysoką oglądalność.

Ważne jest też, w jaki sposób udostępniasz media, jeśli robisz to bez strumieniowania to i fajny film może nie zyskać oglądalności, gdyż nikt nie lubi bezczynnego czekania na pobranie materiału. Dlatego w Internecie należy stosować strumieniowe odtwarzanie, wtedy użytkownik końcowy może oglądać film w trakcie jego ładowania.

Ważne jest też to, w jakiej jakości i na ilu kanałach masz w filmie dźwięk, on tez potrafi nieźle podnieść wagę pliku.

Prędkość natomiast wpływa na rozmiar i jakość materiału, im mniejsza tym mniej klatek w filmie, ale i mniej płynne jest jego odtwarzanie. Nie proponuję schodzić poniżej 24fps. Gdyż oko ludzkie poniżej tej prędkości zauważa skokowe odtwarzanie. Sam preferuję 30fps.

Przygotowanie optymalnego materiału do publikacji w Internecie pociągła walka pomiędzy jakością a wagą pliku, czyli efektownością i efektywnością. Jest to sztuką ciągłych kompromisów.
ODPOWIEDZ