Ksiega gosci w Macromedia Flash MX2004

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
bacardi83
Kontakt:

Ksiega gosci w Macromedia Flash MX2004

Post autor: bacardi83 »

Amatorsko ucze sie Macromedia Flash MX2004 jednakze nie moge dojsc jak utworzyc tam ksiege gosci /najlepiej skopiowana ze zrodla html/
Pozdrawiam
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Księga Gości

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Hmmm, księga gości we Flashu? Nie wiem czy masz na myśli Generator czy coś, ale ja osobiście nie widziałem nigdzie w sieci innej księgi gości, niż zrobionej w PHP+baza danych (lub plik tekstowy). Pewnie, że można robić we Flashu przyciski, pola tekstowe itd. do tego, ale z PHP będziesz to musiał połączyć. Konkretnie w samym ActionScript księgi gości nie zrobisz, chyba że nowy MX2004 wprowadził jakieś rewolucyjne zmiany, albo ja czegoś nie wiem.
Gość

Re: Ksiega gosci w Macromedia Flash MX2004

Post autor: Gość »

No tak ale jak to zrobic :)
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Ksiega gosci w Macromedia Flash MX2004

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Ponieważ grafika komputerowa to nie moja działa, mogę Ci tylko powiedziec jak to w PHP zrobić (programowanie).
Przede wszystkim zaprojektowanie odpowiedniej bazy danych, co jest najprostsze - jak nie wisz co to jest baza danych, to nie czytaj dalej tylko przejdź do manuala PHP. Baza danych ma mieć swój rekod (identyfikator) oraz pola odpowiadające informacją jakie chcesz przechowywać: id, temat, tresc, data, podpis, e-mail (przykładowo).

Następnie robisz odpowiedni formularz (<FORM ACTION METHOD='POST'>pola formularza</FORM>).

Potem umieszczasz te dane w bazie danych, które poda użytkownik - INSERT INTO baza..... itd.

Wyświetlasz informacje z bazy danych za pomocą zwykłego zapytania z bazy danych: SELECT * FROM baza.

Szczegóły znajdziesz na stronach internetowych, manualu itp. Poszukaj dobrze, są to podstawy PHP i MySQL - jakiś kurs przeczytaj. Wystarczy 2-3 godziny nauki maks. i taką bazę danych możesz sobie już sam napisać.
ODPOWIEDZ