dziala w 100% zgodnie z zalozeniem tematu w kilku przegladarkach ...
...starczy dopisac czapke w head i oczywiscie wypelnic uprzednio jakas trescia
już pisałem o tym w jednym z poprzednich postów... a konkretniej
A co do kodu... wszystko wygląda dobrze ale jeśli treści jest więcej niż mieści się w oknie to ta niemieszcząca się jest ukryta
Może zechcesz to zweryfikować?
Mogę dodać, że to przez to:
Taka mała rada - usuń to, co niepotrzebne. Runner napisał, że nie wie co z tymi paskami po bokach więc usuń te 3 kolumny w środku. Oczywiście jeśli dalej masz zamiar się tym zajmować...
zgodny jest ze standartam css2.1
Tak wywalił walidator :
Kod: Zaznacz cały
Ostrzeżenia (6)
22 .gauche Brak koloru w background-color
34 .droite Brak koloru w background-color
56 #okno Brak koloru w background-color
71 .lewy Brak koloru w background-color
80 .prawy Brak koloru w background-color
89 .center Brak koloru w background-color
W Firefoxie nie doszukalem sie zadnego rozwiazania problemu - ot zwyczajnie trzy kolumny
zapewniam, że to nie są zwyczajne trzy kolumny. Przy zmianie rozmiaru okna zmienia się szerokość każdej z nich i każda ma inny kolor tła. I w tym był główny problem.
ani tla lewa-prawa
co za problem podmienić background-color na background-image? W opisie jest wyszczególnione co za co odpowiada...
ani pozycjonowania w kadrze 800x600 nie widze
to też wyjaśniłem. Wszystko jest banalne więc nie pisałem kodu ale wstawiłem w komntarzu gdzie to się ma znaleźć. Chciałem pozbyć się wzystkiej zbędnej treści i skupić na głównym problemie. Może trochę przesadziłem ale jak ktoś będzie potrzebował to sobie dopisze. Albo zapyta jak nie będzie wiedział
.ale moim zdaniem duzo ladniejsze jest w IE gdzie juz zadne bzdety-szczegoly nie psuja wymowy pieknego, jednolitego, zielonego koloru
wszystko przez brak interpretacji min-height przez IE6. Wstaw sobie kilka (naście) <br /> a zobaczysz co tam się dzieje... A o tym, że w IE6 się posypało też napisałem...
p.s. zajrzalem na strone w3c ale nie widze zadnego powiazania z tym o czym pisalem wczesniej
a ja wręcz przeciwnie
css3 istnial wczesniej niz css2.1
nigdzie nie twierdziłem inaczej. CSS2 był wydany przed rozpoczęciem prac nad CSS 3 i CSS 2.1. Ten ostatni jest tylko aktualizacją CSS 2. W dodatku niezatwierdzoną jeszcze jako gotowa specyfikacja. Podobnie zresztą jak CSS 3.
i jak na poczatku validuje byle arkusze, ale walac setki upierdliwych ostrzezen o braku korespondencji kolorow czcionki i tla w wiekszosci elementow strony
to zależy jaką opcję sprawdzania wybierzesz - z menu ostrzeżeń wybierz zwyczajny raport a wszystko będzie zupełnie inaczej wyglądało. No i zupełnie odwrotnie - przy walidacji dla css 2.1 wybierz wyświetlanie wszystkich ostrzeżeń a będziesz miał te same informacje co teraz dla css 3
przetestuj sobie uprzednio jakis arkusz pod katem css3 - bedzie baza do dyskutowania o obecnych standartach i ich nastepcach
to może lepiej przejrzyj sobie etapy prac nad css2.1 oraz poszczególnymi modułami css 3 to dopiero będziemy mieli o czym dyskutować. Ja nie przedstawiam wniosków niepopartych dowodami. Adres podałem wcześniej więc wiesz co czytać...
zreszta osobiscie nie mam zamiaru wiecej o tym dyskutopwac, bo mnie to nie interesuje zbytnio - ot podalem wiadomosc o istnieniu css3 od dluzszego czasu i tyle
teraz nie musisz się tym interesować ale za 5 może 10 lat... no ale jak nie chcesz dyskutować to nie...
Zreszta, by zamknac ten niepotrzeby watek zrobie to za ciebie - oto twoj css jest poprawny z punktu widzenia css3 ale zlapal kilka ostrzezen
nie zrobiłeś tego za mnie - już to wcześniej zrobiłem. Poza tym, jak już pisałem wcześniej w css2.1 też to występuje.
A niepotrzebna dyskusja wynika z jednego :
jestem za leniwy
I bynajmniej nie ja to stwierdziłem
I widzę, że kożystasz z walidatora nie-po-naszemu
tu jest po polsku
Może Ci się przyda

Wklej mojego / twojego / jakiegoś innego CSS'a (raczej logiczne

), rozwiń sobie "Więcej opcji", profil ustaw na "CSS wersja 2.1" a ostrzeżenia na "Wszystkie". Teraz już tylko kliknij na sprawdź... Jaki efekt?
calkiem na serio i bez zlosliwosci mysle, ze byloby fajnie gdybys temat kontynuowal, twoj kod wyglada ladnie i czysto, gdyby tylko jeszcze funkcjonowal ok zachowalbym sobie w podrecznej biblioteczce
Jak tylko rozwiążę kłopot z IE 6 opublikuję efekt. Już wcześniej wspominałem że miałem kiedyś taki kłopot i podejrzewam, że jeszcze nie raz mi się to przyda