czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
runner

czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

Post autor: runner »

Obrazek

Mam taki problem: jak widać na przedstawionej ilustracji projekt jest pocięty:
każdy kolor to osobny jpg.

Problem mam taki, że nie wiem co zrobić z powielaniem się pasków pionowych jeden z lewej strony, drugi z prawej strony. Obydwa mają powielać się do szerokości strony zależnie na jakim monitorze z jaką rozdzielczością jest wyświetlona strona. Nie można tutaj zastosować zwykłego powielenia w poziomie dlatego że lewy pasek różni się od prawego (repeat-x).
Myślę, czy nie zrobić tak: że wszystko wrzucić w tabelę z 3 kolumnami. Lewa kolumna ma mieć ten lewy powielany pasek, środkowa 4 elementy strony każdy w divach, i prawa kolumna z powielanym obrazkiem. Tabela ma być szeroka na 100% strony (width="100%")
Dobrze myślę???

i na koniec jak mam zrobic aby tabela we wszystkich przeglądarkach była position top=0px position left=0px???
yeetti
Nowy
Nowy

Re: czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

Post autor: yeetti »

osobiscie zrobilbym to raczej za pomoca div'ow i obrazki jako tlo w css:

Kod: Zaznacz cały

#pojemnik {
        background-image: url('http://obrazek_z_lewej.gif');
/* lub background-image: url('http://obrazek_z_prawejj.gif'); */
	background-repeat: repeat-x;
	background-position: top left; 
}
pozdrawiam
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

yeetti, a czy mógłbyś nam pokazać całe rozwiązanie? Bo ja jakoś na podstawie pokazango kawałka kodu nie mogę pojąć o co Ci chodzi... Wg. mnie to albo niedokładnie zapoznałeś się z problemem albo niedokładnie wiesz jalk poszczególna część przedstawionego prez Ciebie kodu działa i jak wszystko działa w całości.

Moim zdaniem w tym przypadku tabelka będzie chyba jedynym dobrym rozwiązaniem. Bardzo żadko to mówię ale tym razem ni widzę alternatywy. Mogłoby jeszcze być display: table, table-row, table-cell... Ale wiadomo - w IE nie działają.Jeśli ktoś ma ciekawsze pomysły to chętnie się z nimi zapoznam.

Żeby tabela przylegała do krawędzi okna musisz wstawić css:

body {
    margin: 0px;
    padding: 0px;
}
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

A gdyby:
1. Stronę umieścić w kontenerze DIV o określonej szerokości z wyśrodkowaniem i z-index: 1;
2. Pod spodem umieścić 2x DIV o szerokości 50% każdy, ustawione obok siebie z nadanym tłem odpowiednim dla każdego ?
3. Problemem stało by się tutaj tylko ustalenie dla nich wysokości. Można spróbować je ustawić wewnątrz kontenera głównego (div z pk 1) i nadać im height: inherit;. Używając pozycjonowania absolutnego (gdzie kontener główny nie może mieć takowego lub relatywnego nadanego by nasze 2 div były ustawione względem body) oraz z-index można je przesunąć pod kontener główny.

Pobawi się tym później i zobaczę jak to zadziała w praktyce. Obecnie jestem z deka zajęty.
yeetti
Nowy
Nowy

ooo_michal nie przygladalem sie baaardzo szczegolowo tzn. nie podalem zadnej gotowej recepty procz stwierdzenia, ze rownie dobrze mozna to zrobic w layerach co w tabelce - moim zdaniem div sa lepsze ...

powyzej gorylek zamiescil idee bardziej szczegolowa /moja byla dosc podobna pomimo roznic/

1.strona moze byc w div glownym ale to ja usztywni niepotrzebnie
2.trzy div
a.bezowy_lewy i w nim zawarty (zielony lewy z float right)
b.fioletowy i w nim zawarty niebieski
c.turkusowy_prawy i w nim zawarty (zielony_right z float left)
3.wszystkie obrazki tla wrzucone jako background-image w css

zreszta niepotrzebnie tu sie poce przemysliwujac opisowo layout za pomoca textu - prosciej zerknij na http://glish.com/css/7.asp

the holy grail to layout rozciagalny i z niepotrzebnym tu naglowkiem, ale zaadaptowanie do Twoich porzeb nie powinno sprawic trudnosci - pewne rzeczy mozna w nim usztywnic ...

Wracajac do sedna ponawiam moj punkt spojrzenia: tabelki niekoniecznie zawsze sa zlym rozwiazaniem, ale czesto zbednym

p.s.
albo niedokładnie wiesz jalk poszczególna część przedstawionego prez Ciebie kodu działa
- lojezuniu a jakizez tu kod widzisz i co w nim ma dzialac oprocz obrazka w tle ?? :)
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

yeetti, podane przez Ciebie rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze w przypadku 3 kolumn gdzie tylko te zewnętrzne mają stałą szerokość. Problem polega na tym że to zewnętrzne mają się zmieniać a ta w środku jest o stałej szerokości (tak przynajmniej zrozumniałem z opisu runnera). Jeśli masz na to radę to czekam niecierpliwie na nową porcję wiedzy:)

gorylek, ciekawa opcja. Jeśli chodzi o wysokość tych div'ów to z opisu runnera wynika, że wystarczy ustawić ją na stałe, dostosowaną do wysokości obrazków (powielanie ma być tylko poziome)
Wracajac do sedna ponawiam moj punkt spojrzenia: tabelki niekoniecznie zawsze sa zlym rozwiazaniem, ale czesto zbednym
Wg. mnie tabelki są złym rozwiązaniem ale czasami nie ma innego wyjścia (żadko bo żadko ale jednak)
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Wg. mnie tabelki są złym rozwiązaniem ale czasami nie ma innego wyjścia (żadko bo żadko ale jednak)
Pisze się rzadko :-) Co do tabelek to w sumie racja. Pamiętam jednego klienta który ubzdurał sobie layout na bazie krzyża który na dodatek miał być skalowalny i dopasowujący się do zawartości. Tworzenie tego w CSS było by istną katorgą. Zostało by kombinowanie (css pozwala na niemalże cuda czasami przy odpowiednim kombinowaniu) lub zastosowanie na szeroką skalę JS (bez którego layout by się sypał).

Największym problemem właśnie dla runnera są te paski w pionie (2 różne tła dla lewej i prawej strony). Nie zrealizowałem tego o czym mówiłem jeszcze w CSS. Nadganiam jeden projekt. Jednak jeżeli height: inherit; zadziała w tym wypadku jak należy to nie widzę najmniejszego problemu. Inaczej może być problem z dopasowaniem się DIV do wysokości strony.
Jak byście mieli problemy to spróbuje coś pokombinować. Problem nader ciekawy. Głównie przez te 2 tła. Niestety na CSS3 poczekamy parę lat, tam taka rzecz nie była by problematyczna.
yeetti
Nowy
Nowy

no niestety wypowiadam sie czasem na szybciora, wiec glupio -nie majac wlasnie czasu na przemyslenie ;)
sorry za pomylke w meritum sprawy.
usilujac cos wymodzic /znow na szybko, bo mam inne problemy/ powtorzylem chyab idee layoutu gorylek - gdzie dziedziczenie wysokosci jest niejako na uboczu tematu i jak widac calkowicie niekonieczne / idac do niej na piechote od moich trzech layerow:/ ...

dziala w Mozilli, IE i Operze co z innymi przegladarkami nie wiem, natomiast co do semantyki css raczej watpie zeby byla oszalamiajaco oszczedna - wpisywalem parametry nieco jak leci obserwujac reakcje, wiec trzeba by to nieco odchwascic ...

<html>
<head>
<style type="text/css">
	html, body {margin: 0; padding: 0; height: 100%;}

#tlo
{
position:absolute;
top: 0;
left: 0;
	display: block;
	width:100%;
height:100%;
	text-align:center;
	z-index:0;
}
.gauche
{
position:relative;
	float: left;
	background:#ffcc00;
	width:50%;
	margin-left:0;
	margin-right:-1em;
	text-align:right;
}
.droite
{
	float: right;
	background:#66cccc;
	width:50%;
	margin-left:-1em;
	margin-right:0;
	text-align:left;
}
#conteneur
{
position:absolute;
top:0;
left:0;
	background:transparent;
	display: block;
	width:100%;
}

#okno
{
	background:#6666cc;
margin-top:0;
	width:750px;
	z-index:2;
	border:none #000;
	overflow:hidden;
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
}
.lewy
{
	background:#339966;
width:100px;
	z-index:3;
}
.prawy
{
	background:#66ff00;
width:100px;
}
.center
{
	background:#0033ff;
width:540px;
height:300px;
}
</style>

</head>
<body>

<div id="tlo">
<div class="gauche"></div>
<div class="droite"></div>
<div id="conteneur">
<div id="okno"><div class="lewy"></div><div class="center"></div><div class="prawy"></div></div></div>
</div>
</body>
</html>

pozdrawiam

p.s.

gorylek css3 bylo juz jakis czas temu - bardzo poupraszczane w stosunku do obecnego css2.1 /zreszta nadal chyba mozna wybrac w opcjach sprawdzanie pod katem css3 / - mozliwe, ze doczekamy sie ale css4 gdzie zajda jakies bardziej znaczace zmiany
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 12:36 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 4 razy.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

gorylkek, masz racje:-D
Ortografia nie jest moją najlepszą stroną:-D

yeetti, z tego co mi wiadomo css3 jest dopiero opracowywany i w stosunku do css2.1 jest bardzo rozbudowany ale zanim będzie w znacznym stopniu obsługiwany przez przeglądarki przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać...

A co do kodu... wszystko wygląda dobrze ale jeśli treści jest więcej niż mieści się w oknie to ta niemieszcząca się jest ukryta i nie ma pasków przewijania...
yeetti
Nowy
Nowy

ooo_michal zapewniam cie ze validowalem z css3 zanim pokazalo sie css2.1 - do dzis z latwoscia go znajdziesz, wystarczy przy validowaniu arkusza wybrac z "Options supplémentaires" wlasnie css3
Tylko to css3 bylo lagodniejsze do przejscia w porownaniu z css2 a walilo tysiace ostrzezen o niezgodnosci kolorow tla i czcionki - dlatego najwidoczniej sie z tego wycofali robiac juz surowsze w ocenach css2.1

... a co do kodu dzieki za akceptacje - ja bym go tak latwo nie akceptowal :) - zakladajac ze ten css przejdzie validacje to zapewne semantycznie jest do bani - jesli ci potrzebne paski przewijania to chyba nie zrobi ci problema je dorzucic - ja zrobilem wiecej niz zamierzalem ...choc w sumie to juz sie gubie bo wydawalo mi ise, ze problem zostal przedstawiony przez runner ?

tak na marginesie semantyka to m in niepisanie wartosci 0px ;) starczy samo zero

body {
    margin: 0px;
    padding: 0px;
}
a poza tym dzieci neo wcale nie sa takie zle, lubie gdy angole uzywaja zwrotu:
/"wyrazy szacunku", ale doslownie "spojrzenie dziecka" :/

kids regards
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

co do css3:
http://www.w3.org/Style/CSS/current-work
http://css3.pl/
poczytaj i oceń :-D

jeśli chodzi o dzieci neo to nie jest ten zwrot wymierzony w kogokolwiek konkretnego tylko dodawany jako podpis. Taka idea :-D

a coo do kodu
twój odrzuciłem w całości :-D
wziąłem kawałek pomysłu gorylka, dodałem coś od siebie i napisałem:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">
      <head>
            <meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />

<title> [tytuł strony] </title>

<style type="text/css"> 
                  html, body {
                        margin: 0;
                        padding: 0;
                        height: 100%;
                        background-color: #00bf00;
                  } 

#ooo_bgr_left {
                        position: absolute;
                        top: 0px;
                        left: 0px;
                        width: 50%;
                        min-width: 400px;
                        min-height: 200px;
                        background-color: #008000;
                  }
                  #ooo_insider{
                        width: 400px;
                        overflow: visible;
                  }
                  #content{
                        width: 800px;
                        background-color: #0080ff;
                        min-height: 800px;
                  }
            </style>

</head> 
      <body> 
            <div id="ooo_bgr_left">
                  <div id="ooo_insider">
                        <div id="content">
                              <!-- tu cała pozostała reszta :-D -->
                        </div>
                  </div>
            </div>
      </body> 
</html>
trochę wyjaśnień
- zielone tło po lewej to tło div'a o id="ooo_bgr_left"
- zielone tło po prawej to tło ustawione dla body
- osiągnięcie trzech kolumn w środku to już nie problem - 3 divy z float: left albo jeden wyśrodkowany o mniejszej szerokości od tego z id="content", zależnie od potrzeb,
- sprawa techniczna - #ooo_insider ma width równy połowie tego w #content a taki sam jak min-width w #ooo_bgr_left
- dodam jeszcze, że całość przechodzi poprawnie walidację dala css2, css2.1, css3 i xhtml1.1

Tak, problem przedstawił runner. Kiedyś miałem podobny kłopot dlatego kontynuuję temat. Poza tym nie lubię niedokończonych spraw - jak już zacząłem to wypada kończyć. No i w chwili obcnej temat uważam za zakończony. Przynajmniej do czasu gdy ktoś znajdzie kolejne błędy :-D

------------------------
EDIT

Wszystko było dobrze... do czsu odpalenia IE6...
Może się z tym później pobawię ale na razie nie mam chęci ani czasu aby tego potwora okiełznać
yeetti
Nowy
Nowy

No i w chwili obcnej temat uważam za zakończony
radosna wiadomosc - ja takze temat zakonczylem z sugestia kosmetycznych poprawek mojego kodu, ktory dziala w 100% zgodnie z zalozeniem tematu w kilku przegladarkach i zgodny jest ze standartam css2.1 i html /starczy dopisac czapke w head i oczywiscie wypelnic uprzednio jakas trescia/.

ladnie wyglada Twoj kod :) irzeczywiscie jest zgodny ze standartami - xhtml modularny ma tu co prawda jako jedyny modul atak zieleni ale co tam :).

W Firefoxie nie doszukalem sie zadnego rozwiazania problemu - ot zwyczajnie trzy kolumny ...ani tla lewa-prawa ani pozycjonowania w kadrze 800x600 nie widze.
Moze nie doczytalem w strefie opisowej texto bo jestem za leniwy ...ale moim zdaniem duzo ladniejsze jest w IE gdzie juz zadne bzdety-szczegoly nie psuja wymowy pieknego, jednolitego, zielonego koloru

pozdro

p.s. zajrzalem na strone w3c ale nie widze zadnego powiazania z tym o czym pisalem wczesniej:
css3 istnial wczesniej niz css2.1 (ten wybrany obecnie do testow przez default) i istnieje nadal jako modul do wyboru (i jak na poczatku validuje byle arkusze, ale walac setki upierdliwych ostrzezen o braku korespondencji kolorow czcionki i tla w wiekszosci elementow strony).
Pisze to samo juz trzeci raz - wiec zanim nas oswiecisz kolejna madroscia przetestuj sobie uprzednio jakis arkusz pod katem css3 - bedzie baza do dyskutowania o obecnych standartach i ich nastepcach.
/zreszta osobiscie nie mam zamiaru wiecej o tym dyskutopwac, bo mnie to nie interesuje zbytnio - ot podalem wiadomosc o istnieniu css3 od dluzszego czasu i tyle/
/* Zreszta, by zamknac ten niepotrzeby watek zrobie to za ciebie - oto twoj css jest poprawny z punktu widzenia css3 ale zlapal kilka ostrzezen:

Avertissements (4)
5 	body 	Vous n'avez pas de couleur définie avec votre couleur de fond
5 	body 	Vous n'avez pas de couleur définie avec votre couleur de fond
15 	#ooo_bgr_left 	Vous n'avez pas de couleur définie avec votre couleur de fond
24 	#content 	Vous n'avez pas de couleur définie avec votre couleur de fond
p.s.2 calkiem na serio i bez zlosliwosci mysle, ze byloby fajnie gdybys temat kontynuowal, twoj kod wyglada ladnie i czysto, gdyby tylko jeszcze funkcjonowal ok zachowalbym sobie w podrecznej biblioteczce - co byloby chyba jedynym pozytkiem z tej dyskusji /runner najwyrazniej zapuscil sonde i chyba juznie sledzi jej rezultatow/
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

dziala w 100% zgodnie z zalozeniem tematu w kilku przegladarkach ...
...starczy dopisac czapke w head i oczywiscie wypelnic uprzednio jakas trescia
już pisałem o tym w jednym z poprzednich postów... a konkretniej
A co do kodu... wszystko wygląda dobrze ale jeśli treści jest więcej niż mieści się w oknie to ta niemieszcząca się jest ukryta
Może zechcesz to zweryfikować?
Mogę dodać, że to przez to:

#okno {
      ...
      overflow: hidden;
      ...
}
Taka mała rada - usuń to, co niepotrzebne. Runner napisał, że nie wie co z tymi paskami po bokach więc usuń te 3 kolumny w środku. Oczywiście jeśli dalej masz zamiar się tym zajmować...
zgodny jest ze standartam css2.1
Tak wywalił walidator :

Ostrzeżenia (6)
22	.gauche 	Brak koloru w background-color
34	.droite 	Brak koloru w background-color
56	#okno 	Brak koloru w background-color
71	.lewy 	Brak koloru w background-color
80	.prawy 	Brak koloru w background-color
89	.center 	Brak koloru w background-color
W Firefoxie nie doszukalem sie zadnego rozwiazania problemu - ot zwyczajnie trzy kolumny
zapewniam, że to nie są zwyczajne trzy kolumny. Przy zmianie rozmiaru okna zmienia się szerokość każdej z nich i każda ma inny kolor tła. I w tym był główny problem.
ani tla lewa-prawa
co za problem podmienić background-color na background-image? W opisie jest wyszczególnione co za co odpowiada...
ani pozycjonowania w kadrze 800x600 nie widze
to też wyjaśniłem. Wszystko jest banalne więc nie pisałem kodu ale wstawiłem w komntarzu gdzie to się ma znaleźć. Chciałem pozbyć się wzystkiej zbędnej treści i skupić na głównym problemie. Może trochę przesadziłem ale jak ktoś będzie potrzebował to sobie dopisze. Albo zapyta jak nie będzie wiedział :-D
.ale moim zdaniem duzo ladniejsze jest w IE gdzie juz zadne bzdety-szczegoly nie psuja wymowy pieknego, jednolitego, zielonego koloru
wszystko przez brak interpretacji min-height przez IE6. Wstaw sobie kilka (naście) <br /> a zobaczysz co tam się dzieje... A o tym, że w IE6 się posypało też napisałem...
p.s. zajrzalem na strone w3c ale nie widze zadnego powiazania z tym o czym pisalem wczesniej
a ja wręcz przeciwnie
css3 istnial wczesniej niz css2.1
nigdzie nie twierdziłem inaczej. CSS2 był wydany przed rozpoczęciem prac nad CSS 3 i CSS 2.1. Ten ostatni jest tylko aktualizacją CSS 2. W dodatku niezatwierdzoną jeszcze jako gotowa specyfikacja. Podobnie zresztą jak CSS 3.
i jak na poczatku validuje byle arkusze, ale walac setki upierdliwych ostrzezen o braku korespondencji kolorow czcionki i tla w wiekszosci elementow strony
to zależy jaką opcję sprawdzania wybierzesz - z menu ostrzeżeń wybierz zwyczajny raport a wszystko będzie zupełnie inaczej wyglądało. No i zupełnie odwrotnie - przy walidacji dla css 2.1 wybierz wyświetlanie wszystkich ostrzeżeń a będziesz miał te same informacje co teraz dla css 3
przetestuj sobie uprzednio jakis arkusz pod katem css3 - bedzie baza do dyskutowania o obecnych standartach i ich nastepcach
to może lepiej przejrzyj sobie etapy prac nad css2.1 oraz poszczególnymi modułami css 3 to dopiero będziemy mieli o czym dyskutować. Ja nie przedstawiam wniosków niepopartych dowodami. Adres podałem wcześniej więc wiesz co czytać...
zreszta osobiscie nie mam zamiaru wiecej o tym dyskutopwac, bo mnie to nie interesuje zbytnio - ot podalem wiadomosc o istnieniu css3 od dluzszego czasu i tyle
teraz nie musisz się tym interesować ale za 5 może 10 lat... no ale jak nie chcesz dyskutować to nie...
Zreszta, by zamknac ten niepotrzeby watek zrobie to za ciebie - oto twoj css jest poprawny z punktu widzenia css3 ale zlapal kilka ostrzezen
nie zrobiłeś tego za mnie - już to wcześniej zrobiłem. Poza tym, jak już pisałem wcześniej w css2.1 też to występuje.
A niepotrzebna dyskusja wynika z jednego :
jestem za leniwy
I bynajmniej nie ja to stwierdziłem :-D

I widzę, że kożystasz z walidatora nie-po-naszemu :-D tu jest po polsku
Może Ci się przyda :)
Wklej mojego / twojego / jakiegoś innego CSS'a (raczej logiczne :-) ), rozwiń sobie "Więcej opcji", profil ustaw na "CSS wersja 2.1" a ostrzeżenia na "Wszystkie". Teraz już tylko kliknij na sprawdź... Jaki efekt?
calkiem na serio i bez zlosliwosci mysle, ze byloby fajnie gdybys temat kontynuowal, twoj kod wyglada ladnie i czysto, gdyby tylko jeszcze funkcjonowal ok zachowalbym sobie w podrecznej biblioteczce
Jak tylko rozwiążę kłopot z IE 6 opublikuję efekt. Już wcześniej wspominałem że miałem kiedyś taki kłopot i podejrzewam, że jeszcze nie raz mi się to przyda :-D
yeetti
Nowy
Nowy

no wspomnialem w ktoryms z postow, ze ja nawet lubie dzieci neo :)

przeczytaj wszystkie swoje posty od gory tematu i powiedz mi co konkretnie one wnosza do jego rozwiazania??
ja widze, ze nic procz szumu.

nie potrafisz poki co pisac kodu zgodnego z wszystkimi przegladarkami - ja jak widzisz powyzej to zrobilem ...na biegusiu i bez glebokich namyslow :).Zreszta nie ma sie czym chwalic w przypadku ukladu pustych layerow - schody zaczynaja sie zwykle dopiero po wypelnieniu strony trescia.

IE nie taki diabel grozny jak go maluja jesli piszesz z sensem i z standartami, ale ja nie lekcewaze nigdy trojcy Firefox-IE-Opera - przy minimum doswiadczenia wiadomo, ze nie mozna publikowac pracy przed sprawdzeniem jej w tych trzech przegladarkach, bo bedzie wstyd ;).

juz ci mowilem, ze jesli potrzebne ci scrolle w polu z gory okreslonym wysokosc 300px to je zrob i bedzie ladniej;) - tak, tak dokladnie starczy odchwascic i wymazac overflow / ja widzisz leniwie skupiam sie nad rozwiazaniem tematu i nie klepie wszystkiego z klawiatury wyrownujac ladne marginesy :), tylko wklejam gotowe fragmenty i je modyfikuje - zreszta ten ukryty overflow w tym przypadku ani jest potrzebny, ani nic nie szkodzi / :)
Co do wersji validatora, to jak bylem mlodszy mialem go po polsku, teraz mam po francusku i dla mnie tak jest doskonale po mojemu - w razie czego doskonale rozumiem korekte ;).
a czy to bedzie css2.1, czy inne versje to mi ganze gal

pozdrawiam

P.S. jesli moge cos podpowiedziec - przy robieniu stron duzo lepiej rezultaty pracy podgladac na biezaco w IE - jesli strona bedzie jaka taka w IE , to Firefox zweryfikuje i pokaze niektore z bledow niewidoczne w IE - i nie koniec na tym - jak juz w obu wyswietla sie prawidlowo, to czesto Opera wylowi "kwiatka" i pokaze kaszane /szczegolnie czula na nieprawidlowa imbrykacje elementow strony/ - jak strona przejdzie IE-Firefox-Opera, to powinna sie potem wyswietlac dobrze w wiekszosci innych przegladarek - zadna z przegladarek nie jest doskonala i kazda ma inna granice akceptacji bledow - strona musi byc pisana dla wszystkich wiec i powinna byc czesto podgladana w min. tych trzech
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Cóż, jeżeli ma być uniwersalnie, idealnie itp to bez JS się raczej nie obejdzie. Kod obejmie tylko te 2 tła (ustali minimalną wysokość równą obszarowi roboczemu a jeżeli kontener na treść przewyższy wysokością obszar roboczy to wysokość tła lewego i prawego ustali na równą kontenerowi na treść).
Inaczej każdy sensowny kod który zadziała wszędzie IE rozwali w drobny mak. Niestety 20% rynku jakie posiada obecnie IE6 nie można zignorować.
ODPOWIEDZ