Drukowanie tła

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
KaRoL
Działa
Działa

Drukowanie tła

Post autor: KaRoL »

Ze strony oglądającego moja strona jest bardzo ładna, ale z drukowaniem już gorzej. Mam np. grafiki, które są pocięte na elementy i w niektórych elementach są tłem komórki - i gdyby ktoś chciał to wydrukować, to może być nieładnie :?
Czy jest jakiś sposób żeby webmaster zdecydował w kodzie gdzie ma się co wydrukować? Wiem, że można ustawić drukowanie tła, ale ze strony oglądającego, ale nic nie wiem o stronie webmasterskiej. Czy ktoś wie coś na ten temat? Może jakieś specjalne znaczniki, pomiędzy którymi ma się tło drukować, a pomiędzy którymi nie - chodzi mi też o zwykłe tło komórki.
one_eddie
Nowy
Nowy

Re: Drukowanie tła

Post autor: one_eddie »

Nie wiem czy to cos pomoze ale jest taka metoda a JS, print. Bycmoze jest tak (nie wiem nie sprawdzalem, improwizuje) ze kazdy element posiada ta metode.

Jesli tak to mozesz zrobic tak:

Kod: Zaznacz cały

function printall()
{
document.jakis_element.print();
...
}
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Nie bardzo rozumiem :? Mógłbym prosić o podanie przykładu?
one_eddie
Nowy
Nowy

Post autor: one_eddie »

KaRoL pisze:Nie bardzo rozumiem :? Mógłbym prosić o podanie przykładu?
Jasne.
To ze obiekt DOCUMENt z JavaScript posiada metode PRINT to wiem napewno (metoda ktora drukuje zawartosc dokumentu). Natomiast nie jestem pewien co to tego czy ta metode posiadaja inne obiekty takie jak obrazki, itp.

Jesli tak to po prosty okreslasz sobei te elemnty ktore maja byc drukowane i wywolujesz ich metode print.

Jest jeszcze 1 mozliwosc. Teraz mi przyszlo na mysl. Mozna dynamicznie zbudowac z istniejacego dokumentu, 2, i wywolac jego metode print. W tym 2 umiesczasz dynamicznie tylko to co chcesz wydrukowac.

Wiem ze troche zakrecilem, napisal bym ci to ale nie mam czasu pozatym nie zabardzo jestem a JS (nie znam wiekszosci metod i obiektow), z C/PASCALem,ASm nei mam problemow.

Napisa;lem ci to bo moze cos dzieki temu wskorasz.
ODPOWIEDZ