[php ]gotowiec czy własna praca
[php ]gotowiec czy własna praca
kiedy piszecie strony w php, to sami robicie sobie wszystkie skrypty czy sciągacie je i używacie gotowców ? ?
Re: [php ]gotowiec czy własna praca
ja pisze tylko i wylacznie sam... lepszej nauki nie ma
-
Michał Fikus
- Przelotem

Mi pisanie skryptów daje satysfakcje, staram się pisać wszystko samodzielnie.
Korzystanie z gotowców kojarzy się z łatwizną, choć z drugiej strony często oznacza to duże możliwości i wysoką jakość.
Zmień temat postu.
Korzystanie z gotowców kojarzy się z łatwizną, choć z drugiej strony często oznacza to duże możliwości i wysoką jakość.
Zmień temat postu.
-
peterson
- Przelotem

- Kontakt:
nie ma to jak wlasny kod
wyrabia sie swoj styl i wlasna jakosc
czesto probowalem korzystac z gotowcow ale za kazdym razem okazywalo sie ze szybciej napisze to sam niz dostosuje gotowca do wlasnych potrzeb
wyrabia sie swoj styl i wlasna jakosc
czesto probowalem korzystac z gotowcow ale za kazdym razem okazywalo sie ze szybciej napisze to sam niz dostosuje gotowca do wlasnych potrzeb
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

zgadzam się ze wszystkimi, lepiej pisać samemu 
używanie gotowców prowadzi do załamania si ę systemu (prędzej czy później) a ponadto ich wdrażanie jest baardzo czasochłonne - tylko własne skrypty.
Szczeze mowiac jakby porownac czy wdrazanie gotowego skryptu bedzie szybsze niz napisanie wlasnego kodu to raczej to 2. A zyskujesz jeszcze wiele innych zalet.
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Bez przesady.. Wdrozenie np. PhpBB czy PhpAdsNew bedzie duzo szybsze niz napisanie wlasnego takiego systemu. Aplikacje takie maja mnostwo funkcji, generalnie tez (ze wzgledu na OS) powinny byc bezpieczne (choc ostatnio w PhpBB roznie z tym) itd itp. Pisanie wlasnych skryptow - owszem, uczy, mozemy tez napisac dokladnie to co chcemy, ale nie oznacza to ze korzystanie z zewn. aplikacji jest zle, niedobre, nie ma zadnych zalet i nigdy nie powinnismy tego stosowac. Wrecz przeciwnie - uwazam, ze tworzac serwis nalezy tak zaplanowac prace, aby wykonac ja jak najszybciej, a rownoczesnie jak najlepiej.
Oczywiście samemu :]
Raczje nie jestem koderem choć PHP "troche" rozumiem. Nawet nie wiecie jak sie ucieszyłem jka udało mi się połączyć PHP z językiem, którego sie nigdy nie uczyłem, nawet nie miałem z nim dużej styczności. Chodzi mi o JS :] Jeden artykuł i wszystko wiadome :]
Raczje nie jestem koderem choć PHP "troche" rozumiem. Nawet nie wiecie jak sie ucieszyłem jka udało mi się połączyć PHP z językiem, którego sie nigdy nie uczyłem, nawet nie miałem z nim dużej styczności. Chodzi mi o JS :] Jeden artykuł i wszystko wiadome :]
Wojtek ale ty mowisz o duzysz rozwiazaniach. Oczywiscie, ze lepiej zainstalowac phpbb lub invisionboard niz samemu wywazac otwarte drzwi. Ale to jest dosc nietypowa sytuacja. Podchodzac podobnie mozemy wszysckim polecac systemy portalowe bo po bo pisac samemu stronke
lepiej zmienic skorke i juz.... 
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
własna praca... a raczej przynajmniej dla mnie hobby
:D
tylko i wylacznie wlasna praca. korzystanie z gotowcow zle mi sie kojarzy i jest malo oryginalne (od takiej strony traci stwierdzeniem, ze gdzies to juz bylo). co do skryptow, ktorych efektow nie widac z poziomu uzytkownika... choc rzeczywiscie szary czlowieczek nie pozna ze to nie nasze dzielo i z funkcjonalnoscia bedzie OK, to dalej jednak polecam pisanie samemu? dloaczego? jak juz wielu z was wspomnialo to procentuje. napisanie samemu, nie wiem, ksiegi gosci, czy subskrypcji nie jest trudne ani czasochlonne a wprowadza nas w ten charakterystyczny swiatek
poza tym jak sie opanuje podstawowe problemy to nastepuje czas na te bardziej zlozone, a jak sie i te rozwiaze to przychodza nastepne, jeszcze bardziej zlozone, a po nich dla odmiany sa jeszcze bardziej zlozone, ale za ich rozwiazanie otrzymujemy juz wynagrodzenie, po czym problemy sa jeszcze trudniejsze, ale za wieksze juz wynagrodzenie, a potem sie umiera...

-
Michał Fikus
- Przelotem

Myślę, że w tym temacie głównie trzeba zwrócić uwagę na duże aplikacje. Doświadczeni programiści robią bardziej zaawansowane skrypty by Ci mniej doświadczeni mogli skorzystać z dużej ilości opcji i to w krótkim czasie.
Dlatego nie sądze, że używanie gotowych aplikacji jest złe, wstydliwe czy też "lamerskie".
Dlatego nie sądze, że używanie gotowych aplikacji jest złe, wstydliwe czy też "lamerskie".
Ja tak jak Wojtek uwazam, ze czesc rzeczy nie ma sensu pisac samemu. Przykladem moga byc rozne biblioteki do obslugi bazy danych (adoDB, PEAR::DB etc) gdzie ktos za nas stworzyl juz bardzo dobry system, ktory zaoszczedzi nam czasu.
Ale to jest tylko jeden element, reszte piszemy sami czyli wszystko to co laczy czyjes rozwiazania w jedna calosc.
Ale to jest tylko jeden element, reszte piszemy sami czyli wszystko to co laczy czyjes rozwiazania w jedna calosc.
to moze wszyscy wogole piszmy tylko na poleceniach procesorow, nie uzywajac php i innych, bo przeciez to gotowiec, robi rozne rzeczy za nas, nie? Chodziaz nie, w koncu trzeba bedzie samemu recznie aplikowac impulsy elektrycze do procesora...
dobra zapedzilem sie, ale nie mozna mowic ze 'wszystko co nie zrobione wlosnorecznie jest zle' - jest to zla filozofia, szczegolnie jesli zalezy nam na czasie, rozwiazania ktore mozna kupic/uzyc za darmo moga poprostu ulatwic zycie, przeciez nie bedziesz sam jeden budowal domu - nie znasz sie na wszystkim - zatrudnisz specjalistow...
dobra zapedzilem sie, ale nie mozna mowic ze 'wszystko co nie zrobione wlosnorecznie jest zle' - jest to zla filozofia, szczegolnie jesli zalezy nam na czasie, rozwiazania ktore mozna kupic/uzyc za darmo moga poprostu ulatwic zycie, przeciez nie bedziesz sam jeden budowal domu - nie znasz sie na wszystkim - zatrudnisz specjalistow...