jak wydajne rozwiązać problem ze znalezieniem wspólnych pkt?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
evolter

jak wydajne rozwiązać problem ze znalezieniem wspólnych pkt?

Post autor: evolter »

Witam,

może zacznę od opisu co chciałbym osiągnąć: myślałem o zrobieniu mapy, na której znajdywalibyśmy interesujące nas punkty wspólne. Jednak stron z mapami (choćby google) jest pełno, a jeszcze nie próbowałem robić interaktywnych map (i nie wiem choć domyślam się jakie to może być czasochłonne), dlatego doszedłem do wniosku, że może się skupię na czymś innym, a rozwiąże to w inny sposób - wprowadzając same dane, bez wizualizacji (tabela w bazie danych ze współrzędnymi [długość i szerokość geograficzna] i zasięgami tych współrzędnych).

Przykład: powiedzmy, że zaczynamy z Warszawy i chcemy się spotkać z kimś z Krakowa. Jeżeli nasz zasięg to 400km to Kraków jest w zasięgu i problemu nie ma (jest na to łatwy wzór matematyczny). Natomiast jeżeli zasięg z Warszawy jest równy 200km to Kraków już się nie załapie - ale jeżeli Kraków również ma zasięg 200km to wtedy mamy wspólne miejsca (np. Radom czy Kielce).

Moje pytanie to w jaki sposób znaleźć te punkty wspólne, posiadając współrzędne punktu startowego (w przykładzie Warszawa) i punktów które nas interesują pod jakimś względem (w przykładzie Kraków, ale docelowo byłoby dużo więcej takich punktów, zależnie od naszych kryteriów wyszukiwania)? Przydatne będą każde propozycje, przykłady, itp. (pomysły na kod, może jakieś inne rozwiązania jak przygotować bazę danych). Ważne też, aby rozwiązanie było wydajne, ponieważ po uzupełnieniu bazy będzie całkiem sporo rekordów i nie chcę, aby muliło podczas wykonywania skryptów :)

Z góry dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ