warstwy i ramki

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Chance

warstwy i ramki

Post autor: Chance »

Witam.

Zrobilem w JS rozwijane menu za pomoca warstw (div) i chcialem je umiescic w oddzielnej ramce. Jednak okazalo sie, ze menu przycinane je do rozmiaru ramki. Czy da sie zrobic, aby warstwy "wystawaly" poza ramki, a nie byly obcinane do rozmiaru ramki?

Chance
Mikołaj Barczentewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: warstwy i ramki

Post autor: Mikołaj Barczentewicz »

Ramki 8O 8O 8O. Człowieku ja się chyba przesłyszałem. Porzuć to, pardon moi, cholerstwo. Wydaje mi się, że nowe standardy w ogóle takie coś odrzucają (pozostała już tylko wersja frameset, ale i to się niedługo skończy).

Niech żyje czysty XHTML 1.1!
Na pohybel ramkom!
Chance

Post autor: Chance »

Mikołaj Barczentewicz pisze:Ramki 8O 8O 8O. Człowieku ja się chyba przesłyszałem. Porzuć to, pardon moi, cholerstwo. Wydaje mi się, że nowe standardy w ogóle takie coś odrzucają (pozostała już tylko wersja frameset, ale i to się niedługo skończy).

Niech żyje czysty XHTML 1.1!
Na pohybel ramkom!
no to wlasnie o tym pisze!! o ramkach zdefiniowanych we frameset!!
poza tym, skoros taki madry, to jak bez ramek zrobic, aby czesc ekranu byla przewijalna, a czesc nie?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Z dokumentacji css - "block-level and replaced elements, table cells, inline blocks", czyli na przyklad taki <div>, albo <td> o stalych rozmiarach ma wlasciwosc css pod tytulem overflow, ktora moze byc ustawiona na "scroll" - wtedy zamiast rozszerzac blok przegladarka powinna do nadmiaru tekstu dorobic paski przewijania.
Stosowane w CSS 2, 2.1 - nie wiem czy w starszych tez.
Czyli <div style="overflow: scroll;">tekst</div> ma sie przwijac
ODPOWIEDZ