[php]zabezpieczenie plików txt
[php]zabezpieczenie plików txt
Witam.
W jaki sposób można zabezpieczyć pliki txt. by nie można było ich odczytać.Np.
dane po zarejestrowaniu przechowywane są w plikach a hasło nie jest kodowane no i w przeglądarce se wpisze adres tego dok. i wie co w nim jest.
Mam nadzieje że mnie zrozumieliście.
W jaki sposób można zabezpieczyć pliki txt. by nie można było ich odczytać.Np.
dane po zarejestrowaniu przechowywane są w plikach a hasło nie jest kodowane no i w przeglądarce se wpisze adres tego dok. i wie co w nim jest.
Mam nadzieje że mnie zrozumieliście.
Re: [php]zabezpieczenie plików txt
trzymaj te pliki w katalogu (na serwerze) do ktorego nie mozna dostac sie z zewnatrz (odpowiedni CHMOD) ale do ktorego maja dostep skrypty. poczytj o charakterystyce odpowiednich chmod-ow albo sprawdz sobie chmod-owanie w swoim kliencie FTP (tam powinienes miec zaznaczone wszystko, tylko odznaczone pola dla Public)
Możesz też zabezpieczyć dostęp do folderu, w którym znajdują się te pliki.
Użyj .htaccess i .htpasswd.
Użyj .htaccess i .htpasswd.
Spróbuj zakodować pliki przez md5...........................
Niekodowane hasło to jeden z największych kretynizmów tego świata.
a od kiedy md5 to kodowanie?wixor pisze:Spróbuj zakodować pliki przez md5...........................![]()
Za pomoca md5 jedynie otrzymujemy unikalny hash stringa, nei zawiera on jednak zadnych danych, nie mozna go zdekodowac. Mowiac prosciej jest to taka rozbudowana wersja sumy kontrolnej dla liczb.
wcale nie unikalny. jakby byl unikalny to md5 w pewnym sesnie byloby kodowaniem - jednemu hashowi odpowiadalby jeden string, a tak nie jest. sam mi to kiedys tlumaczylesotrzymujemy unikalny hash stringa
zgadzam się z Dreen hash unikalny nie jest a więcej możesz poczytać o tym na forum.cc-team.pl
pozdro
pozdro
htaccess, lub zamiast txt rob *.php, np
<?
$user['login'] = 'cos';
?>
<?
$user['login'] = 'cos';
?>
a co zyskam dzięki temu [php]<?php
die(' nie pchaj sie');
?>[/php] do czego to służy
die(' nie pchaj sie');
ja naprawdę wiem, jak działa md5, to była złośliwa ironia o czym miała informować ikonka. Miało to zwrocić uwagę pytającego na niską jakośc takiego rozwiązania.......
Blokuje bezpośredni dostęp do plikuszejk pisze:a co zyskam dzięki temu [php]<?php
die(' nie pchaj sie');
Zobacz artykuł: http://www.cms.rk.edu.pl/article-107.html tak pod koniec
no to mnie zlapalesDreen pisze:wcale nie unikalny. jakby byl unikalny to md5 w pewnym sesnie byloby kodowaniem - jednemu hashowi odpowiadalby jeden string, a tak nie jest. sam mi to kiedys tlumaczylesotrzymujemy unikalny hash stringa
oczywiscie nie jest unikalny, chcialem tylko wyrazic fakt, ze danemu stringowi odpowiada wylacznie jeden i zawsze ten sam hash. Trick polega na tym ze hashowanie jest stratne wiec bez metody slownikowej nei da sie odwrocic procedury. Tak wiec dziala tylko poprzez porownanie