Przewijanie obu ramek na raz

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
Zablokowany
saintman

Przewijanie obu ramek na raz

Post autor: saintman »

Witajcie.
Mam taki problem:
Tworze tabele z danymi fabrycznymi wielu modeli samochodow. Tabela ta bedzie bardzo dluga i szeroka i napewno nie bedzie widoczna w calosc na ekranie. Pierwszy wiersz tabeli to nazwy poszczegolnych pozycji np. MARKA, MODEL, ROK PROD. , POJ. SILNIKA itp. Chcialem zatem aby pierwszy wiersz byl widoczny caly czas na ekranie, a dol tabeli mozna dowolnie przesuwac paskiem z prawej strony ekranu. Zrobilem zatem tak:

<frameset rows="37,*">
<frame name="top" src="gora.html" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="NO">
<frame name="main" src="dol.html" frameborder="1" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="yes">
</frameset>

Efekt: pierwszy wiersz okreslajacy znaczenie poszczegolnych kolumn jest caly czas widoczny na ekranie, czesc dolna z danymi moze byc przewijana w gore i w dol. Czyli nawet jak ogladam dane z samego dolu tabeli, caly czas widze co dana koluma oznacza. Jest OK. Ale...

Problem pojawil sie w momencie, kiedy dopisalem wszystkie dane. Mianowicie kolumn jest tak duzo, ze strona nie miesci sie na ekranie rowniez z poziomie (czyli na szerokosc). I tu sie zgubilem zupelnie. Pojawily sie dwa paski przewijania: jeden dla gornej ramki z nazwami kolumn, drugi dla dolnej ramki z danymi technicznymi. Ale przeciez jak przesune jeden suwak, zmieni sie zawartosc tylko jednej ramki a zatem poszczegolne kolumny nie beda znajdowaly sie pod odpowiednimi z gornej ramki. I tu moje wlasciwe pytanie:

Czy jest mozliwe, aby przesuwajac poziomy pasek przewijania na dole strony przesuwac zawartosc obu ramek? W chwili obecnej przesuwa sie zawartosc jedynie ramki dolnej, ramka gorna pozostaje nieruchoma w poziomie. Jak zrobic, aby przesuwaly sie obie?

Pozdrawiam,
S.
Stig
Administrator

Re: Przewijanie obu ramek na raz

Post autor: Stig »

Hmmm, jedyny pomysł jaki przychodzi mi teraz do głowy, to... niestosowanie ramek. Wiem, wiem, nie chodziło Ci pewnie o taką poradę, ale jak sam widzisz stosowanie ramek jest kłopotliwe, a co chyba ważniejsze w najnowszych standardach ich stosowanie jest niepolecane.. Jest wiele odpowiedników, takich jak tabele, choć i one są również niepolecane, czy div'y. Jeśli korzystałbyś z PHP bardzo dobrą alternatywą byłaby funkcji include().

PS. Nigdy w swojej dość krótkiej przygodzie z ramkami na początku mojego webmasterstwa nie spotkałem się ze skryptem, czy też innymi możliwościami, które mogłyby rozwiązać Twój problem.
saintman

OK... wcale nie upieram sie przy ramkach. Moge to zrobic inaczej, ale po prostu nie wiem jak! Dlatego bylbym bardzo zobowiazany za jakies konkretne rozwiazanie (najlepiej na przykladzie) a nie ogolnikowe porady, bo sobie po prostu nie poradze.
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Paweł Mączka »

Nie czytałem całości, ale alternatywą dla ramek mogą być tabelki lub jeżeli znasz css divy
saintman

gruvby pisze:Nie czytałem całości, ale alternatywą dla ramek mogą być tabelki lub jeżeli znasz css divy
No wlasnie nie znam. Dlatego prosilem o konkretne przyklady.
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

No to korzystaj z tabelek

Kod: Zaznacz cały

<table>
<tr>
<td>
</td>
</tr>
</table>
tr - wiersz
td - komórka
div :
[/code]<div></div>[/code]

Kod: Zaznacz cały

<div style="tutaj css"></div>
[/code]
saintman

Jasne, robie:

<table>
<tr>
<td>XXX</td>
</tr>
<tr>
<td>YYY</td>
</tr>
</table>

I jak teraz zrobic, zeby dla czesc tabeli <td>YYY</td> pojawil sie pasek przewijania pionowego?
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?t=3955
Temat zamykam bo już się robi OT..
Zablokowany