Totalne dno na informatyce w szkole
Totalne dno na informatyce w szkole
Nie wiem jak u Was, ale u mnie na informatyce to nic pożytecznego nie ma. Albo nam każe robić ćwiczenia, albo grać lub chodzić po internecie.
I jeszcze nauczyciel zbija kasę, za naszą naukę!
I jeszcze nauczyciel zbija kasę, za naszą naukę!
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Re: Totalne dno na informatyce w szkole
Hm. A w której jesteś klasie i jakiej szkoły? Wiesz czasem zależy to od poziomu uczniów z obeznaniem się z komputerem. Jeżeli widzi, że klasa jest zielona w tematyce komputer to on będzie się starał wam to przybliżyć. Ale jeżeli tak jak u mnie rok temu w Szkole Podstawowej w 6 klasie nauczycielka wystawiła 7 ocen celujących a 10 ocen bardzo dobrych i 8 ocen dobrych to rzeczywiście trudno się dziwić, że my tylko graliśmy bądź w Internecie się bawiliśmy.
Ja jestem w 6 klasie szkoły podstawowej, ale umiem niekiedy więcej niż nauczyciel.
Reszta klasy też nie jest zielona, ale jak tak wszyscy wszystko umieją, to może zabrałby się za temat dodatkowy, np. pisanie w C lub C++ albo coś w tym rodzaju, a my cały czas gadamy o budowie okna w Windows
jakbyśmy byli tumokami. Co można powiedzieć o oknie Windows i ile można o tym gadać? 
Reszta klasy też nie jest zielona, ale jak tak wszyscy wszystko umieją, to może zabrałby się za temat dodatkowy, np. pisanie w C lub C++ albo coś w tym rodzaju, a my cały czas gadamy o budowie okna w Windows
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Eh. Też z miłą chęcia bym zaczął programowanie C i C++ ale jest to niemożliwe. Chodze do 1 gimnazjum, a Programistyka w C i C++, Delphi jest przeważnie rozpoczynana na studiach informatycznych. Podstawy są rozpoczynane na 1 roku, dalsze programowanie w dalszych latach. Na prawdziwą informatykę decydujesz się wtedy kiedy idziesz na studia o takim profilu. Nie może twój nauczyciel zrobić Ci lekcji programistyki ponieważ to przekracza program o jakieś dobre kilka lat
Dlatego w podstawówce poznajecie Worda, Excela system Windows, który i tak zapewne jest systemem starszym bo przeważnie w szkołach jest zaintalowany Windows98. Ty w domu możesz mieć cuda i niewidy, ale w szkole musisz na tym pracować. Podobnie w domu możesz robić cuda i niewidy ale w szkole musisz iść programem szkolnym.
Właśnie. Ale w przyszłości zamierzam pójść na studia informatyczne, bo u nas w mieście nie ma dobrego informatyka... może mi się uda...
Na razie jest tylko marzenie. A na informie robimy w Logo Komeniuszu, programie "do programowania", w którym wydajesz żółwiowi komendy. Może znasz?
Na razie jest tylko marzenie. A na informie robimy w Logo Komeniuszu, programie "do programowania", w którym wydajesz żółwiowi komendy. Może znasz?
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Znam ten program sam na kółku informatycznym będę miał okazje się z nim spotkać chociaż już go poznałem. Ale jednak Logo Komeniusz nie jest tym samym co kiedyś był Logo Writer. My na informatyce w tym roku będziemy mieli Tworzenie stron WWW, komputer od podstaw. Pamiętaj, że aby iść na studia informatyczne to musisz mieć pojęcie o komputerach i do tego właśnie służy szkoła podstawowa, gimnazjalna i ewentualnie technikum bądź liceum. Pamiętaj, że jak teraz się nauczysz tego to na studiach będziesz miał łatwiej. Możesz zawsze w domu uczyć się programistyki, nikt nie każe Ci na lekcjach. Musisz też zrozumieć, że lekcje informatyki są dostosowane do większości więc nadprogramowi muszą robić to co Ci gorsi. Na studiach informatycznych - szczególnie prywatnych wykładowcy liczą się, że skoro wybrałeś taki kierunek to oznacza, że jesteś w tym dobry i dlatego na studiach się robi więcej niż w poprzednich szkołach.
Mamy też program, którym pisze się komendy dla Lego Technic. Niestety nie mamy klocków, więc po kiego grzyba nam ten program... 
Wiecie co. Ja jestem w 3 gimnazjum. I nauczyciel od infy kazał nam przynieść płyte z kasiąki do infy (ja jej nie mam bo i po co mi
). I na tej płycie po włożeniu do CD-Rom. Jest taki debilny głoś który mówy "aby odtworzyć płyte nalży nacisnąć guzik aby wysuneła sie szyflanda a następne włożyć płyte i ponownie nacisnąć przycisk aby zamknąć szyflade". Sami wyłapcie głupote tego zdania (miałem napisać debilizm ale co tam
).
Inna żecz prawie 2 lata uczyliśmy sie obsługi Worda (znaczy sie kto sie uczył to sie uczył.... ja tam grałem w Quake
). A tak miałem na koniec 6 z infy.
Programowaniem sie nie przejmujcie. Na studiach też was za wiele nie nauczą. Na studiach uczą wszytskich języków. Od pascala zaczynając na asembelrze kończąc. Więc trzeba umieć wszyrko po troche. Więc radze kupić książek i uczyć sie we własnym zakresie.
.
Mam pytsanie co to jest "Logo Komeniusz " i "Logo Writer".
PS. Mój nauczyciel od infy to geograf.
Inna żecz prawie 2 lata uczyliśmy sie obsługi Worda (znaczy sie kto sie uczył to sie uczył.... ja tam grałem w Quake
Programowaniem sie nie przejmujcie. Na studiach też was za wiele nie nauczą. Na studiach uczą wszytskich języków. Od pascala zaczynając na asembelrze kończąc. Więc trzeba umieć wszyrko po troche. Więc radze kupić książek i uczyć sie we własnym zakresie.
Mam pytsanie co to jest "Logo Komeniusz " i "Logo Writer".
PS. Mój nauczyciel od infy to geograf.
Logo Komeniusz to taki specjalny program, w którym wydajesz komendy żółwiowi. Żółw idąc do przodu zostawia za sobą czarną kreske. Sens (?) w tym, aby pisząc komendy narysować jakiś obrazek lub coś innego. To niby w szkole podstawowej nazywa się "programowaniem".
Komendy:
"pw XX" - obrót w prawo o XX stopni
"lw XX" - obrót w lewo o XX stopni
"np XX" - naprzód o XX jednostek
"ws XX" - wstecz o XX jednostek
"pod" - podnieś obiekt
"cz" - czyść planszę
"op" ("up") - opuść/upuść obiekt
I to wpisujesz w specjalne okno i żółw wykonuje.
Komendy:
"pw XX" - obrót w prawo o XX stopni
"lw XX" - obrót w lewo o XX stopni
"np XX" - naprzód o XX jednostek
"ws XX" - wstecz o XX jednostek
"pod" - podnieś obiekt
"cz" - czyść planszę
"op" ("up") - opuść/upuść obiekt
I to wpisujesz w specjalne okno i żółw wykonuje.
O rany a ja myślałem że mnie pierdół uczą w szkole. To jest rczej gra pod dosa a nie porgramowanie

Wiem, ale mieliśmy to tylko przez 3 lekcje. Później daliśmy spokój.
Ale to rzeczywiście jest wprowadzenie do programowania, bo to wydawanie żółwiowi poleceń jak w programie, poprzez kod! Zrób to, zrób tamto. Jest to podobne.
Ale to rzeczywiście jest wprowadzenie do programowania, bo to wydawanie żółwiowi poleceń jak w programie, poprzez kod! Zrób to, zrób tamto. Jest to podobne.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Logo Writer to bardzo ale to bardzo stara wersja Logo Komeniusza. Co do programowania na studiach. Tam uczą bardziej tego niż obsługi. Ogólnie zdarza się, że na prywatnych studiach używa się Linuxa a nie Windowsa. Póki co nam pozostaje tylko poczekać aż dorośniemy ( nie wszyscy - są na Forum tacy którzy skończyli studiach) i pójść na studia informatyczne i samemu się przekonać jak to jest 
Zgodzę się z baalem. 
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
ja maiłem informatykę w 2 kalsie LO i graliśmy tylko w żuzel, w czwórke
, jak były sprawdziany, to komuter był włączony, tylko monitor trzeba było ściemnać, aby ładnie ściągać
poziom nauczana i program to pomyłka 
Ja w klasie zajmuje się robieniem stron na zlecenie. W poprzedniej klasie żeby mieć 6 na koniec trzeba było mieć swoje www. Zrobiłem całej klasie - oczywiście nie za darmo