czy można zapisac zawartosc pola textowego do pliku textowego na dysku??
....i jak to zrobic??
zapis do pliku
Re: zapis do pliku
Aby móc wprowadzać zmiany plikach na dysku (serwerze) musisz użyć któregoś z języków server-side'owych (choćby PHP). Nie wiem, czy Cię takie rozwiązanie zainteresuje (ze względu na dział, w którym umieściłeś topic), ale w mojej wiedzy jest to jedyne rozwiązanie.
Przykład podam dla języka PHP. Należałoby użyć trzech funkcji - fopen() do otwarcia pliku, fwrite() do zapisu i fclose() do zamknięcie. W praktyce wyglądałoby to tak:
[php]<?php
$string = $_POST['textarea']; //dla pola 'name' w textarea o wartości 'textarea' i metody przesłania 'post'
@ $plik = fopen('plik.txt', 'w'); //otworzenie pliku plik.txt
fwrite($plik, $string); //zapisanie zmian
fclose($plik); //zamkniecie pliku
?>[/php]
Należy pamiętać, aby na systemach UNIX'owym ustawić odpowiednie uprawnienie dla pliku plik.txt.
Przykład podam dla języka PHP. Należałoby użyć trzech funkcji - fopen() do otwarcia pliku, fwrite() do zapisu i fclose() do zamknięcie. W praktyce wyglądałoby to tak:
[php]<?php
$string = $_POST['textarea']; //dla pola 'name' w textarea o wartości 'textarea' i metody przesłania 'post'
@ $plik = fopen('plik.txt', 'w'); //otworzenie pliku plik.txt
fwrite($plik, $string); //zapisanie zmian
fclose($plik); //zamkniecie pliku
?>[/php]
Należy pamiętać, aby na systemach UNIX'owym ustawić odpowiednie uprawnienie dla pliku plik.txt.
Re: zapis do pliku
to ze zapisanie z poziomu js pliku na dysk serwera jest niemozliwe to ja iwem
tylko byłem ciekawy czy w js da sie zapisac plik na dysku i jak sie przekonałem da się