Na początku chciałbym uprzedzić, iż wszelkie morały typu "ramki pływające są be, zrób w php", etc. nie rozwiążą mojego problemu, który wygląda następująco:
Znalazłem skrypt js, całkiem sensowny, tworzący pasek przewijania (samemu zajęłoby mi to sporo czasu i nerwów, a tego wybitnie nie posiadam) i wykorzystałem go na stronie: http://intro.sytes.net/enes/eNeSite/1280X1024/index.htm w "dziale" Links (owe marne namiastki strzałek to robocze gify, pro-forma jak zresztą dużo rzeczy na tej stronie). W każdym razie wszystko przepięknie by działało, gdyby nie fakt, iż w Firefoxie i Operze za pomocą scrolla przewinąć mogę całą ramkę łącznie z paskiem przewijania, co jest mi wybitnie nie na rękę.(o wszystkim przekonać się można na stronie) Position wszystkich elementow paska przewijania mam w stylu ustawione na "absolute", łącznie z przewijanym obszarem. W ie problemu przy takim stanie rzeczy nie ma(jednak nie marzy mi się strona działająca poprawnie tylko pdo ie).
Próba rozwiązania mojego problemu polegała na zmianie position z absolute na fixed. Opera - wszystko cacy, podobnie jak w Mozilli. Jednak nasz kochany ie w tej sytuacji zignorował określone w stylu pozycje elementów paska przewijania i przyciski "ukryły się" pod listą wypunktowaną tudzież nad nią. Kombinowałem z nadaniem obszarowi przewijanemu pozycji absolute i pozostałym fixed oraz odwrotnie, wszelkie moje próby zakończyły się kolejnymi "rewelacjami" ze strony ie lub przewijaniem całości w Operze i Mozilii.
Kolejny mój pomysł to sporządzenie skryptu rozpoznającego przeglądarkę i specjalnie dla ie wybierającego klasę dla selektorów, którch ie wymaga position "absolute", jednak nie mam pojęcia, jak to zapisać:
if (navigator.appName == 'Microsoft Internet Explorer')
/*przyjmijmy, że ie zawsze będzie się "przedstawiał jako Microsoft Internet Explorer, chociaż na wszelkie inne sposoby rozpoznania przeglądarki jestem otwarty*/
{
/*tutaj chcę przypisać klasę elementom paska przewijania i nie wiem, w jaki sposób*/
}
else
{
/*tutaj chciałbym pozostawić styl bez zmian, wszelkie potrzebne sprawy zawarte w zewnętrznym css*/
}
oto id w zewnętrznym stylu odnoszące się do elementów paska:
#scrolled
{
position: fixed;
clip: rect(0px 420px 200px 0px);
overflow: hidden;
width: 420px;
}
#scrollup
{
top: 10px;
left: 433px;
width: 15px;
height: 15px;
background-image: url(img/up.gif);
background-repeat:no-repeat;
background-position:center;
cursor:crosshair
}
#scrolldown
{
top: 180px;
height: 15px;
background-image: url(img/down.gif);
background-repeat:no-repeat;
background-position:center;
cursor:crosshair
}
#scrollbar
{
top: 30px;
height: 30px;
background-image: url(img/scrollbar_fake.gif);
}
(na stronie, do której podałem linka jest wersja działąjąca pod ie, zatem w stylu zewnętrznym position jest wszędzie absolute)
Jak widać moja wiedza nie poraża, może kiedyś zmądrzeję, w każdym razie będę wdzięczny za jakikolwiek pomysł na rozwiązanie tego problemu z niezgodnością przeglądarek....