[CSS] Poziome menu a wyśrodkowanie elementów

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

[CSS] Poziome menu a wyśrodkowanie elementów

Post autor: Marcin Kalisz »

No więc targnąłem się na ten krok... postanowiłem zamienić istniejące menu oparte na obrazkach w kod CSS. Oczywiście mimo uslinych starań nic z tego nie wynika.

Zamieniłem poszczególne obrazki na divy z tłem, po czym wstawiłem teksty (linki). Tło niestety nie wyświetla się w ogóle... teksty wyskakują na środku okalającego diva (tu #menu). Nic to - pomyślałem. Sprobowałem inaczej... w div #menu wstawiłem tło w całości - tym razem widoczne w przeglądarkach :D Jak jednak sformatować ten tekst (linki) by ładnie widniał pośrodku każdego z "przycisków"? Problem jest wciąż ten sam... albo po lewicy, albo na środku całego #menu. Tak pozostało do tej chwili.

Strona znajduje się tu: www.a3-design.pl/2

Kupiłem nawet CSS według Erica Meyera, ale tam nie ma opisanego takiego problemu. Pomożcie...
Stig
Administrator

Re: [CSS] Poziome menu a wyśrodkowanie elementów

Post autor: Stig »

Przede wszystkim, menu nawigacyjne powinno być wykonane za pomocą elementów listy nieuporządkowanej. Poza tym ustalenie jednolitego tła składające się z poszczególnych elementów dla elementu obejmującego punkty listy nie jest najlepszym rozwiązaniem - każdy punkt powinnien mieć własne tło.

Wiele gotowych rozwiązań z zakresu list oferuje Listmatic. Przyjrzyj się zgromadzonym tam przykładom list horyzontalnych. Jestem pewien, że jeśli zrobisz to w należyty sposób to sam będziesz w stanie rozwiązać swój problem.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Re: [CSS] Poziome menu a wyśrodkowanie elementów

Post autor: Marcin Kalisz »

Dzięki za linka Stig... właśnie przeglądam.
ODPOWIEDZ