Drukowanie strony www

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
wiess

Drukowanie strony www

Post autor: wiess »

Witam
Jak ustawić rozmiary strony żeby w wydruku zajmowała zawsze dokładnie stronę A4 poziomo? Próbowałem doświadczalnie ustalać rozmiary tabeli w pt ale nie do końca jestem z tego zadowolony.
Wiesiek
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Drukowanie strony www

Post autor: Dreen »

wiem ze sa specjalne narzedzia do drukowania stron (calych). Nie pamietam gdzie widzialem liste tych najlepszych, ale jak mi wpadnie w rece to ja wysle. Aha, jedno z tych narzedzi to niemieckie Fotokasten i cos mi sie wydaje ze najlepiej byloby skorzystac z tego jako ze nie przypominam sobie zeby jeszcze jakies bylo wogole w europie.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Style CSS daja jakis tam sposob do ustawiania strony do druku. Poszukaj tam, ja niestety szczegolow Ci nie podam, bo nigdy sie z tym nie bawilem. Wiem tylko ze jest ;)
wiess

Drukowanie - style ?

Post autor: wiess »

Owszem za pomocą CSS można określić rozmiar strony, miejsce łamania tekstu, marginesy wydruku ale radzi sobie z tym tylko Opera - za "ABC kaskadowych arkuszy stylów" Bartosz Danowski

Może jednak ktoś mi podpowie jak sformatować stronę w tradycyjny sposób żeby drukowała się ładnie na A4

Wiesiek
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Musisz zrobić stronę o rozmiarze tabeli nie przekraczającej pewnej granicy - i wtedy powinno być wszystko ok. Oczywiście przy czymś takim powinno się jeszcze doliczyć standardowo ustawione marginesy u użytkowników przeglądarek. Domyślnie jest to 12,7 mm z każdej strony (góra, dół, prawa, lewa) - przynajmniej u mnie. :wink:
pbern
Nowy
Nowy

Post autor: pbern »

a czy w moge sie pozbyc naglowka i stopki generowanej na wydruku (stron x z Y, date itp). ?
dzieciol4
Nowy
Nowy

Post autor: dzieciol4 »

Wg mnie najlepszy sposob przedstawil karol. Otwierasz nowe okienko z tabela o wielkosci A4 i guzik drukuj i juz :) . Kiedys sie bawilem ale nie pamietam za bardzo (a szukac mi sie nie chce :D ) w php sa dokladne ustawienia wydruku strony. Mozesz okreslic marginesy wciecia itp. A najlepiej to wygeneruj za pomoca php pdf'a to chyba najciekawsze (jezeli chodzi o druk za pomoca php).
pbern
Nowy
Nowy

wygenerowanie pdf`a ma kilka minusow..
- dodatkowe obciazenie komputera otwieraniem adobe readera...
- czynnik ludzki (blondynka)

drukowanie bezposrednio z przegladarki jest dosc upierdliwe przy formatowaniu, ale gdy sie juz to uda to dziala bardzo fajnie....

tylko w stylach nie moge znalezsc jak siepozbycnaglowka stopki itp...
pbern
Nowy
Nowy

o marginesach i podziale strony jest tutaj
http://www.w3.org/TR/CSS21/page.html

jednak jak pozbyc sie naglowka i stopki znalezsc nie moge... :<
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

pbern pisze:jednak jak pozbyc sie naglowka i stopki znalezsc nie moge...
Bo to jest sprawa przeglądarki i ustawień użytkownika. Tego nie zmienisz, nie obejdziesz - jedy to kwestia indywidualnych preferencji użytkownika..
pbern
Nowy
Nowy

zdefiniowanie marginesow wydruku to tez sprawa usera, a da sie to przedefiniowac css, dlatego myslalem ze naglowek i stopke tez sie da jakos zmienic.
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Najlepiej zrób tabelę o rozmiarze A4 wliczając standardowe marginesy ustawione domyślnie w każdej przeglądarce IE, czyli tak jak pisałem 12,7 mm z każdej strony. W Mozilli Firefox bodajże przeglądarka sama dopasowuje rozmiar strony do A4, więc tę przeglądarkę będziesz miał z głowy, nie wiem jak z innymi. Trzeba popatrzeć i zobaczyć jaka ma ustawione domyślnie największe marginesy i pod nią zrobić stronę. Innym o innych ustawieniach zostanie najwyżej puste miejsce z prawej. Aby uniknąć tego czegoś możesz jeszcze całą tabelę wyśrodkować i wtedy każdy o mniejszych marginesach będzie miał je jednakowe z obu stron (te białe). To chyba najlepszy sposób, bo mało osób jest, które zmieniają ustawienia drukowania w przeglądarce i mało jest osób, które mają większe marginesy niż 3 cm.
ODPOWIEDZ