Drukowanie strony www
Drukowanie strony www
Witam
Jak ustawić rozmiary strony żeby w wydruku zajmowała zawsze dokładnie stronę A4 poziomo? Próbowałem doświadczalnie ustalać rozmiary tabeli w pt ale nie do końca jestem z tego zadowolony.
Wiesiek
Jak ustawić rozmiary strony żeby w wydruku zajmowała zawsze dokładnie stronę A4 poziomo? Próbowałem doświadczalnie ustalać rozmiary tabeli w pt ale nie do końca jestem z tego zadowolony.
Wiesiek
Re: Drukowanie strony www
wiem ze sa specjalne narzedzia do drukowania stron (calych). Nie pamietam gdzie widzialem liste tych najlepszych, ale jak mi wpadnie w rece to ja wysle. Aha, jedno z tych narzedzi to niemieckie Fotokasten i cos mi sie wydaje ze najlepiej byloby skorzystac z tego jako ze nie przypominam sobie zeby jeszcze jakies bylo wogole w europie.
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Style CSS daja jakis tam sposob do ustawiania strony do druku. Poszukaj tam, ja niestety szczegolow Ci nie podam, bo nigdy sie z tym nie bawilem. Wiem tylko ze jest ;)
Drukowanie - style ?
Owszem za pomocą CSS można określić rozmiar strony, miejsce łamania tekstu, marginesy wydruku ale radzi sobie z tym tylko Opera - za "ABC kaskadowych arkuszy stylów" Bartosz Danowski
Może jednak ktoś mi podpowie jak sformatować stronę w tradycyjny sposób żeby drukowała się ładnie na A4
Wiesiek
Może jednak ktoś mi podpowie jak sformatować stronę w tradycyjny sposób żeby drukowała się ładnie na A4
Wiesiek
Musisz zrobić stronę o rozmiarze tabeli nie przekraczającej pewnej granicy - i wtedy powinno być wszystko ok. Oczywiście przy czymś takim powinno się jeszcze doliczyć standardowo ustawione marginesy u użytkowników przeglądarek. Domyślnie jest to 12,7 mm z każdej strony (góra, dół, prawa, lewa) - przynajmniej u mnie. 
a czy w moge sie pozbyc naglowka i stopki generowanej na wydruku (stron x z Y, date itp). ?
Wg mnie najlepszy sposob przedstawil karol. Otwierasz nowe okienko z tabela o wielkosci A4 i guzik drukuj i juz
. Kiedys sie bawilem ale nie pamietam za bardzo (a szukac mi sie nie chce
) w php sa dokladne ustawienia wydruku strony. Mozesz okreslic marginesy wciecia itp. A najlepiej to wygeneruj za pomoca php pdf'a to chyba najciekawsze (jezeli chodzi o druk za pomoca php).
wygenerowanie pdf`a ma kilka minusow..
- dodatkowe obciazenie komputera otwieraniem adobe readera...
- czynnik ludzki (blondynka)
drukowanie bezposrednio z przegladarki jest dosc upierdliwe przy formatowaniu, ale gdy sie juz to uda to dziala bardzo fajnie....
tylko w stylach nie moge znalezsc jak siepozbycnaglowka stopki itp...
- dodatkowe obciazenie komputera otwieraniem adobe readera...
- czynnik ludzki (blondynka)
drukowanie bezposrednio z przegladarki jest dosc upierdliwe przy formatowaniu, ale gdy sie juz to uda to dziala bardzo fajnie....
tylko w stylach nie moge znalezsc jak siepozbycnaglowka stopki itp...
o marginesach i podziale strony jest tutaj
http://www.w3.org/TR/CSS21/page.html
jednak jak pozbyc sie naglowka i stopki znalezsc nie moge... :<
http://www.w3.org/TR/CSS21/page.html
jednak jak pozbyc sie naglowka i stopki znalezsc nie moge... :<
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Bo to jest sprawa przeglądarki i ustawień użytkownika. Tego nie zmienisz, nie obejdziesz - jedy to kwestia indywidualnych preferencji użytkownika..pbern pisze:jednak jak pozbyc sie naglowka i stopki znalezsc nie moge...
zdefiniowanie marginesow wydruku to tez sprawa usera, a da sie to przedefiniowac css, dlatego myslalem ze naglowek i stopke tez sie da jakos zmienic.
Najlepiej zrób tabelę o rozmiarze A4 wliczając standardowe marginesy ustawione domyślnie w każdej przeglądarce IE, czyli tak jak pisałem 12,7 mm z każdej strony. W Mozilli Firefox bodajże przeglądarka sama dopasowuje rozmiar strony do A4, więc tę przeglądarkę będziesz miał z głowy, nie wiem jak z innymi. Trzeba popatrzeć i zobaczyć jaka ma ustawione domyślnie największe marginesy i pod nią zrobić stronę. Innym o innych ustawieniach zostanie najwyżej puste miejsce z prawej. Aby uniknąć tego czegoś możesz jeszcze całą tabelę wyśrodkować i wtedy każdy o mniejszych marginesach będzie miał je jednakowe z obu stron (te białe). To chyba najlepszy sposób, bo mało osób jest, które zmieniają ustawienia drukowania w przeglądarce i mało jest osób, które mają większe marginesy niż 3 cm.